Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Υψηλή αρτηριακή πίεση: 4 τρόποι για να την μειώσετε με φυσικό τρόπο και χωρίς φάρμακα, σύμφωνα με ειδικό


 Η εφαρμογή τεσσάρων απλών αλλαγών στην καθημερινότητά σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Εμφανίζεται όταν η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας είναι ασυνήθιστα υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα σε όλο το σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό επιβαρύνει την καρδιά καθώς και άλλα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας βλάβες.

Η υψηλή πίεση αίματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

  • καρδιακές παθήσεις,
  • νεφρική νόσο,
  • εγκεφαλικά επεισόδια,
  • καρδιακή ανεπάρκεια,
  • καρδιακές προσβολές

Ενώ ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί από παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως τα γονίδια και η ηλικία, η αρτηριακή σας πίεση επηρεάζεται συχνά από ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Έχοντας αυτό κατά νου, ένας ειδικός μίλησε για τέσσερις φυσικούς τρόπους μείωσης της αρτηριακής σας πίεσης.

4 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με ειδικό

Σύμφωνα με τον Walter Gjergja, συνιδρυτή και Chief Wellness Officer της Zing Coach, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης με τα εξής:

  • Να κάνετε τακτική άσκηση
  • Να σταματήσετε τις ανθυγιεινές συνήθειες
  • Να προσέχετε τη διατροφή σας
  • Αγάπη και γέλιο

Τακτική άσκηση

Πιο συγκεκριμένα, ο Walter συνέστησε “τουλάχιστον” 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). «Ξεκινήστε με ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως περπάτημα, πεζοπορία, κολύμπι και ποδήλατο, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις», είπε ο ειδικός. «Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους – εφόσον βρίσκεστε σε κατάλληλο περιβάλλον – έχει επίσης σημαντικά πρόσθετα οφέλη σχετικά με το ηλιακό φως, τον καθαρό αέρα και την επανασύνδεση με τη φύση. Η γιόγκα, το tai chi και το qi gong είναι επίσης πολύ χρήσιμα, καθώς συνδυάζουν αρμονικές κινήσεις που βοηθούν τη ροή του αίματος με τεχνικές βαθιάς αναπνοής που μειώνουν τις ορμόνες του στρες, διατηρώντας το σώμα σας σε άριστη υγεία».

Σταματήστε τις ανθυγιεινές συνήθειες

Η άσκηση είναι μόνο το ήμισυ της «συνταγής» για πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση, λέει ο ειδικός. Όπως εξήγησε ο Walter, «κανένα περπάτημα ή yoga δεν μπορεί να αντιστρέψει τη ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στα αιμοφόρα αγγεία σας, για παράδειγμα. Αν θέλετε να είστε πραγματικά υγιείς, πρέπει να κόψετε όλες τις ανθυγιεινές συνήθειες που καταστρέφουν όλες τις θετικές σας προσπάθειες. Αυτό ξεπερνά τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Ακόμη και συνήθειες όπως το να παραμένετε ξύπνιοι αργά μπορούν να προκαλέσουν εκτίναξη της αρτηριακής πίεσης. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα και αφιερώστε λίγο χρόνο για χαλάρωση, χρησιμοποιώντας τεχνικές ανακούφισης του στρες όπως ο διαλογισμός, η yoga ή η βαθιά αναπνοή για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται και εξομαλύνεται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, οπότε στοχεύστε σε τουλάχιστον 7 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ».

Διατροφή

Ο Walter συνέστησε να ακολουθήσετε τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Αυτή η δίαιτα δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τους κόκκους ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ενώ μειώνει την πρόσληψη νατρίου – την κύρια αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο Walter είπε: «Στόχος είναι τα 2.300 χιλιογράμματα νατρίου ή λιγότερο και αντικαταστήστε όλα αυτά τα αλμυρά σνακ με υπερτροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες, σπανάκι, γλυκοπατάτα και αβοκάντο. Αλλά μην παρακολουθείτε μόνο τι τρώτε. Προσέχετε και τι πίνετε. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο την ημέρα για τους άνδρες, και ιδανικά πολύ λιγότερο. Κόψτε την καφεΐνη, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αιχμές στην αρτηριακή πίεση. Επιλέξτε αντίθετα τα αφεψήματα βοτάνων, με μια δόση βοτάνων και συμπληρωμάτων – σκόρδο, ιμπίσκο και τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θα μειώσουν την υπέρταση και θα διατηρήσουν την καρδιά σας υγιή. Η διατροφή σχετίζεται προφανώς με το βάρος και το υπερβολικό βάρος συνδέεται στενά με υψηλότερη συχνότητα προβλημάτων αρτηριακής πίεσης, επομένως μακροπρόθεσμα στοχεύστε στην υιοθέτηση ενός διατροφικού σχεδίου που θα διατηρήσει το βάρος σας σε υγιή επίπεδα».

Αγάπη και γέλιο

Για να συνοψίσουμε: να είστε υγιείς, αλλά μην ξεχνάτε να είστε χαρούμενοι. «Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ζήσει, περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας και γελάστε. Το γέλιο έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας το στρες, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία», πρόσθεσε ο Walter. «Λίγο χιούμορ – είτε μέσω κοινωνικοποίησης, κωμικών εκπομπών είτε συγκεκριμένων συνεδριών γέλιου – θα σας φτιάξει επίσης τη διάθεση, βάζοντάς σας σε θετική διάθεση για προπόνηση. Τα κατοικίδια ζώα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μας κρατούν ήρεμους, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν την συναισθηματική μας ευεξία, οδηγώντας σε χαμηλότερες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης».

Εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, θα πρέπει να μιλήσετε στον οικογενειακό σας γιατρό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις