Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Το μυστήριο με άγνωστο αρχαίο πολιτισμό – Τον «πρόδωσε» μία βραχογραφία 4.000 ετών

 


Μια αρχαιολογική ομάδα στη Βενεζουέλα ανακάλυψε στο Εθνικό Πάρκο Canaima, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας 20 τοποθεσίες με βραχογραφίες που χρονολογούνται πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει παρόμοια σχέδια βραχογραφίας και αλλού στη Νότια Αμερική. Ωστόσο η νεοανακαλυφθείσα τέχνη «αντιπροσωπεύει έναν νέο πολιτισμό που ήταν προηγουμένως άγνωστος», δήλωσε ο José Miguel Pérez-Gómez, αρχαιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Simón Bolívar στο Καράκας, ο οποίος ηγείται της ομάδας.

Ορισμένα από αυτά τα σχέδια, τα οποία οι ερευνητές αποκαλούν «εικονογράμματα», σχεδιάστηκαν με κόκκινο χρώμα και απεικονίζουν γεωμετρικά μοτίβα, όπως γραμμές από κουκκίδες, σειρές από Χ, μοτίβα σε σχήμα αστεριού και ευθείες γραμμές που συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια ποικιλία σχεδίων.

Ένα από τα κομμάτια βραχογραφίας που βρέθηκαν στην Βενεζουέλα και εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.
Ένα από τα κομμάτια βραχογραφίας που βρέθηκαν στην Βενεζουέλα και εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Πηγή: José Miguel Pérez-Gómez

Υπάρχουν επίσης απλές απεικονίσεις φύλλων και σκίτσα ανθρώπων σε σχήμα ράβδου. Επιπλέον, ορισμένες από τις εικόνες, που ονομάζονται πετρογλυφικά, χαράχτηκαν στο βράχο και παρουσιάζουν επίσης μια ποικιλία γεωμετρικών μοτίβων.

Δεν είναι σαφές γιατί οι άνθρωποι δημιούργησαν αυτή την τέχνη. «Είναι σχεδόν αδύνατο να μπει κανείς στο μυαλό των ανθρώπων που ζούσαν πριν από τόσα χρόνια», δήλωσε ο Pérez-Gómez.

Πηγή: José Miguel Pérez-Gómez

Και συνέχισε: «Σίγουρα αυτά τα σημάδια είχαν μια τελετουργική σημασία». Για παράδειγμα, οι διάφορες απεικονίσεις μπορεί να σχετίζονται με τη γέννηση, τις ασθένειες, την ανανέωση της φύσης ή το καλό κυνήγι. Τα μέρη όπου δημιουργήθηκαν οι βραχογραφίες «πιθανότατα είχαν ένα νόημα και μια σημασία μέσα στο τοπίο, όπως ακριβώς οι εκκλησίες έχουν ένα νόημα για τους ανθρώπους σήμερα», πρόσθεσε ο Pérez-Gómez.

Πηγή: José Miguel Pérez-Gómez

Τον «πρόδωσε» μία βραχογραφία 4.000 ετών

Αν και είναι άγνωστο πόσο παλιά ακριβώς είναι η βραχογραφία, παρόμοιες βραχογραφίες στη Βραζιλία έχουν χρονολογηθεί πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Ωστόσο, ο Pérez-Gómez πιστεύει ότι τα παραδείγματα στη Βενεζουέλα μπορεί να είναι παλαιότερα.

Το Εθνικό Πάρκο Canaima είναι ένα τεράστιο πάρκο, περίπου στο μέγεθος του Βελγίου, που περιλαμβάνει δάση και ορεινές εκτάσεις. Ένα από τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά του είναι οι καταρράκτες Angel Falls, ο ψηλότερος χερσαίος καταρράκτης στον κόσμο.

Πηγή: José Miguel Pérez-Gómez

Το πάρκο μπορεί να ήταν το «σημείο μηδέν» όπου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά αυτός ο μυστηριώδης πολιτισμός, δήλωσε ο Pérez-Gómez, πριν διασκορπιστεί αργότερα σε μέρη τόσο μακρινά όσο ο Αμαζόνιος ποταμός, η Γουιάνα και η νότια Κολομβία, τα οποία έχουν βραχογραφίες παρόμοιες με αυτές στη Βενεζουέλα.

Πηγή: José Miguel Pérez-Gómez

Τα απομεινάρια κεραμικών και λίθινων εργαλείων βρέθηκαν επίσης στις 20 τοποθεσίες με τις βραχογραφίες. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτές τις βραχογραφίες. Ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να το πούμε με βεβαιότητα, δήλωσε ο Pérez-Gómez. Επιπλέον, είναι πιθανό να βρεθούν περισσότερες θέσεις με βραχογραφίες στο Εθνικό Πάρκο Canaima καθώς η έρευνα συνεχίζεται, σημείωσε ο αρχαιολόγος.

Πηγή: José Miguel Pérez-Gómez

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο προϊστορικό αρχαιολογικό συνέδριο “New Worlds New Ideas” που πραγματοποιήθηκε στη Βαλκαμόνικα της Ιταλίας από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου. Μια δημοσίευση που αφορούσε έναν από τους χώρους βραχογραφίας δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο περιοδικό Rock Art Research.

Πηγή: José Miguel Pérez-Gómez





Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις