Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

«Είναι η Γαλλία η επόμενη Ελλάδα;»! Έτοιμο να εφαρμοστεί αλλού το «ελληνικό πείραμα» του 2008;


 Όπως σχολιάζουν, μεταξύ άλλων ΜΜΕ στις ΗΠΑ, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι «επικίνδυνα εκτεθειμένη» σε πιθανούς μακροοικονομικούς κραδασμούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

«Οι γαλλικές αγορές βρήκαν κάποια ανακούφιση μετά τις τελευταίες εκλογές της, με τις μετοχές να ανακάμπτουν κάπως και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν αφού έφτασαν  σε υψηλό 12 ετών. Αλλά ανεξάρτητα από το ποια πλευρά κέρδισε στην Γαλλία, η αγορά φοβάται  ότι η αύξηση των  μη βιώσιμων δαπανών θα μπορούσε να είναι ο κοινός παρονομαστής.

Η κρίση δημόσιου χρέους της Ελλάδας  μετά την παγκόσμια κατάρρευση του 2008 χαρακτηρίστηκε από δημοσιονομικά ελλείμματα, χαμηλή ανάπτυξη και υπερβολική εξάρτηση από τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία. Τώρα, πληθαίνουν οι ψίθυροι στην Ευρωζώνη ότι στην Γαλλία, μια παρόμοια κρίση θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

(…)

Το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της Γαλλίας εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια του COVID-19, αλλά τώρα  κινδυνεύει να ξεπεράσει ακόμα και αυτά τα επίπεδα.  Η γαλλική οικονομία δεν είναι σίγουρη για το πώς να αντιδράσει  στις πολιτικές υποσχέσεις της αριστεράς  ή  της δεξιάς, επομένως οι ψίθυροι για μια πιθανή κρίση χρέους δεν έχουν σταματήσει μόνο και μόνο επειδή οι ασταθείς γαλλικές αγορές βιώνουν μια στιγμιαία ανάσα ανακούφισης.

(…)

Τόσο η Γαλλία όσο και το Βέλγιο θεωρούνταν κάποτε έθνη «πυρήνα» χαμηλού κινδύνου μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά αυτό το αφήγημα πλέον αλλάζει, καθώς το πρόβλημα των υπερβολικών δαπανών εντοπίζεται σε χώρες που κάποτε θεωρούνταν οικονομικά σταθερές.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν πολλά από τα ίδια προβλήματα -ελλείμματα, χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό.

(…)

Στους πολιτικούς αρέσει να ξοδεύουν τα χρήματα των άλλων γιατί τους κάνει να φαίνονται καλοί βραχυπρόθεσμα — και το μόνο που έχει σημασία είναι η νίκη στις  επόμενες εκλογές!

Ωστόσο, είτε πρόκειται για την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ, υπάρχει συγκεκριμένο χρέος που μπορεί να αναλάβει μια χώρα πριν εισέλθει  σε μια μαύρη τρύπα . Και υπάρχει συγκεκριμένος καιρός που οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αναβάλουν το αναπόφευκτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις