Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε «ασφαλή ζώνη» – Νέα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο


Ισραηλινή επίθεση κόστισε τη ζωή σε 12 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και εννιά άτομα από την ίδια οικογένεια σε μια καθορισμένη «ασφαλή ζώνη» αφού ακολούθησαν τις εντολές του Ισραήλ να φύγουν από την ανατολική Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την εντολή εκκένωσης των IDF για τη Χαν Γιουνίς, με τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων να έχει φτάσει τα 1,9 εκατομμύρια.

Μετά που εκατοντάδες άρρωστοι και τραυματίες εγκατέλειψαν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, μόνο τρεις ασθενείς έχουν απομείνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρίκ Πίπερκορν, εκλιπαρώντας το νοσοκομείο να γλιτώσει από τις επιθέσεις, καθώς η ισραηλινή χερσαία εισβολή πλησιάζει.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:49 Γράφημα για τις εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Γράφημα του Al Jazeera αποτυπώνει τις επιθέσεις που ανταλλάσσουν Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα, με την κατάσταση να έχει εκτραχυνθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: Al Jazeera

08:41 Η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Υπαίθρια φυλακή» η Γάζα, η αμερικανική πλωτή προβλήτα δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στις χερσαίες οδούς για την ανθρωπιστική βοήθεια

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι «ζουν σε μια υπαίθρια φυλακή» στη Γάζα, με τις προμήθειες «νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων» να έχουν διακοπεί, δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας, Φου Κονγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γάζα «βρίσκεται υπό αποκλεισμό εδώ και εννέα μήνες», ενώ το «πιο σημαντικό πέρασμα της Ράφα έχει αναγκαστεί να κλείσει για δύο μήνες λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Φου.

Ο Κινέζος πρέσβης επέκρινε με νόημα την προσωρινή προβλήτα που κατασκευάστηκε ως εναλλακτική διαδρομή για τις ανθρωπιστικές παραδόσεις, αναφερόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ, ο στρατός των οποίων κατασκεύασε την προβλήτα, ως «κάποια χώρα», σε αγγλική μετάφραση που παρείχε η αποστολή της Κίνας στον ΟΗΕ.

«Η τεράστια επένδυση στην πλωτή αποβάθρα από κάποια χώρα και οι πολλές ανατροπές στη χρήση της δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι χερσαίες διαδρομές μεταφοράς είναι το κλειδί για την επέκταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης σε κλίμακα και ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος», είπε.

Δείτε τη σχετική στο Χ:

08:31 Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου θα συναντηθούν κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθούν όταν ο Ισραηλινός ηγέτης επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αργότερα αυτό τον μήνα για να μιλήσει στο Κογκρέσο, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Νετανιάχου έχει προσκληθεί να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ στις 24 Ιουλίου. Η ομιλία μποϊκοτάρεται από αρκετούς πολιτικούς υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, με τον Μπάιντεν να χαρακτηρίζει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα ως «υπερβολική» και τον Νετανιάχου να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν παρέχουν αρκετή στρατιωτική υποστήριξη.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Reuters:

08:27 Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF.

Οι στόχοι περιλάμβαναν ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από την ένοπλη οργάνωση στην Αϊταρούν και υποδομές στην Μπλίντα, τη Γιαρούν και την Ταΐρ Χαρφά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν επίσης περιοχές κοντά στην Λαμπούνε και τη Σιχίνε με πυροβολικό για να «απομακρύνουν τις απειλές».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:17 Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε «ασφαλή ζώνη» – Νέα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις