Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει: «Ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτατα», vid - Πίσω από την συμφωνία με την Βόρεια Κορέα


 Τα αποτελέσματα των συνομιλιών της 19ης Ιουνίου μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ είναι υψίστης πολιτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, είπαν ειδικοί στο Sputnik.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν μια Συνολική Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης που στοχεύει να χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για την μελλοντική διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Το έγγραφο για τη συνολική εταιρική σχέση προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τους συμμετέχοντες , είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά τις πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον Κιμ την Τετάρτη.

Ο Ρώσος ηγέτης κατήγγειλε επίσης το «καθεστώς αόριστων περιορισμών» που επιβλήθηκε στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει εμπάργκο όπλων, ως «ενορχηστρωμένο από τις ΗΠΑ» και ζήτησε να αναθεωρηθεί. Οι διαπραγματεύσεις Πούτιν-Κιμ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στη Βόρεια Κορέα στις 18-19 Ιουνίου.

«Αλλάζουν οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί»

Η ρήτρα της συνολικής συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας για τη στρατιωτική βοήθεια ορίζει τις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο, δήλωσε στο Sputnik ο Artyom Lukin , καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ.

«Οι επιπτώσεις της υπογραφής της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως, γιατί αυτό σημαίνει μια πλήρη αλλαγή των συσχετισμών στην Κορεατική Χερσόνησο [και] στη Βορειοανατολική Ασία [συνολικά]», είπε ο Λούκιν. Υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή, μόνο οι ΗΠΑ έχουν πλήρεις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα..


Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει υπογράψει τη Συμφωνία Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Βόρεια Κορέα υποδηλώνει ότι «μια εντελώς διαφορετική κατάσταση διαμορφώνεται τώρα στην κορεατική χερσόνησο και ότι μια ρωσική [-βορειοκορεατική στρατιωτική] συμμαχία εμφανίστηκε στην Βορειοανατολική Ασία», σύμφωνα με τον Lukin. .

“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα, ακόμη και στο πλαίσιο αυτού που συμβαίνει αυτή την στιγμή στον κόσμο. Η συμμαχία Ρωσίας-Βορείου Κορέας αποτελεί άμεση πρόκληση για τη στρατιωτικοπολιτική ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό, συγκεκριμένα στη Βορειοανατολική Ασία, που είναι το κύριο μέρος της περιοχής», σημείωσε ο αναλυτής.
Όσον αφορά τις κυρώσεις του ΣΑΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, ο Λούκιν υπογράμμισε ότι «σίγουρα, υπάρχουν τρόποι να αποτραπεί η παρέμβαση αυτών των περιορισμών στην συνεργασία Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ»


Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει για τις αλλαγές που έρχονται

Ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας πριν μερικές μέρες στην Ρωσία, είχε πει ότι στον σύγχρονο κόσμο η Ρωσία πρέπει να διαμορφώσει το δικό της σχέδιο συνεργασίας με εταίρους!

Και πράγματι αυτό κάνει η Ρωσία, η οποία συγκεντρώνει τις συμμαχικές προς αυτή ή απλά τις χώρες που θέλουν την συνεργασία μαζί της στον δρόμο προς την πολυπολική τάξη πραγμάτων! Ακόμα και τα πιο δύσκολα κράτη, όπως η Βόρεια Κορέα!

Είχε δηλώσει ο Πούτιν:

«Λειτουργούμε σε ένα ταχέως  μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον σήμερα, το οποίο απαιτεί να είμαστε ακόμη περισσότερο συγκεντρωμένοι σε αυτές τις προσπάθειες. Δεν πρέπει μόνο να  ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε το δικό μας μακροπρόθεσμο στόχο από κοινού με τους εταίρους μας.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι, ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτατα! Δεν θα υπάρχει καμία εργασία ως συνήθως, ούτε στην πολιτική ή την οικονομία,  ή οπουδήποτε αλλού. Ολοένα και περισσότερες χώρες επιθυμούν την ενίσχυση της κυριαρχίας, της εθνικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας! Βλέπουμε ότι οι χώρες του “Παγκόσμιου Νότου”, συνέρχονται σε τέσσερις, από την Ασία και την Λατινική Αμερική. Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, μιλούσαμε για την σημασία αυτών των περιοχών, αλλά υπάρχει μια νέα δυναμική από αυτή την άποψη και βλέπουμε όλους αυτούς τους μετασχηματισμούς σε εξέλιξη. Στην Ευρασία, υπάρχει μια σειρά από σημαντικά έργα για ολοκλήρωση,  τα οποία βασίζονται σε αυτή την νέα οικονομική πραγματικότητα, την οποία βλέπουμε να εμφανίζεται από την πολυπολική παγκόσμια τάξη»!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις