Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Σαντορίνη: Ανησυχητικές παρατηρήσεις κατά τον καθαρισμό βυθού για θερμοκρασία και ξενικά είδη (vid)


 Η ομάδα δυτών της Dive In Action σε συνεργασία με τα στελέχη του προγράμματος «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης» πραγματοποίησαν κατάδυση και καθαρισμό του βυθού σε δύο σημεία της Σαντορίνης. Οι έμπειροι δύτες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια σε πολλά προγράμματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, βούτηξαν στην περιοχή Ρεμέτζο στις Αποθήκες Ακρωτηρίου αλλά και στον Όρμο των Φηρών στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης.

Οι δύτες της Dive In Action είχαν δύο στόχους στη διάρκεια των καταδύσεων. Αρχικά, να συγκεντρώσουν και να ανελκύσουν όσα περισσότερα σκουπίδια και πλαστικά έβρισκαν στα δύο σημεία. Στην περιοχή Αποθήκες βρέθηκαν κυρίως παλαιότερα απορρίμματα και διάφορα ανθρώπινα αντικείμενα. Από την άλλη στον Όρμο των Φηρών τα απορρίμματα ήταν λιγότερα, διότι οι δύτες πραγματοποιούν συχνότερους καθαρισμούς, αλλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εντόπισαν και καινούργια σκουπίδια όπως τενεκεδάκια από αναψυκτικά και ποτά.

Δράση καθαρισμού στη Σαντορίνη

Το θετικό ήταν πως τα απορρίμματα έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς όμως να έχουν εκμηδενιστεί οι απορρίψεις ξένων αντικειμένων από τον άνθρωπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρατηρήσεις των δυτών σε σχέση με τον δεύτερο στόχο, που ήταν η έρευνα για την επέκταση ξενικών ειδών, των λεγόμενων εισβολέων στα μεσογειακά και συγκεκριμένα στα ελληνικά νερά και συγκεκριμένα για το λεοντόψαρο και τον αχινό Diadema που έχουν έρθει από το Σουέζ.

Για το λεοντόψαρο τα πρώτα δεδομένα είναι ανησυχητικά καθώς παρατηρήθηκαν πολλές γεννήσεις, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο που η αύξηση ήταν σχετικά μικρή. Τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν τον Οκτώβριο, όμως φαίνεται πως η αύξηση – ρεκόρ της θερμοκρασίας του νερού έπαιξε τον ρόλο της.

Στο ζήτημα του αχινού-εισβολέα η κατάσταση μοιάζει καλύτερη σε σχέση με πέρσι αλλά και πάλι υπάρχει αύξηση στην αναπαραγωγή αυτού του ξενικού είδους που απειλεί ουσιαστικά με εξαφάνιση τα ντόπια είδη των ελληνικών υδάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι δράσεις της Dive In Action αλλά και ευρύτερα του προγράμματος «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης» θα συνεχιστούν με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η ρίψη σκουπιδιών στις θάλασσες.


Πηγή: euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις