Στο Λοριάν της Γαλλίας μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός και στα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Στο τραπέζι η απόκτηση έξι επιπλέον μαχητικών Rafale, φρεγατών FDI και η πρόταση Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα και ένα κοινό αμυντικό ταμείο.
Στα ναυπηγεία της Λοριάν ο Πρωθυπουργός θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται πως 25 χρόνια μετά την τελευταία παραλαβή φρεγάτας ο ελληνικός στόλος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο στην Ευρώπη.
Οι τρεις Belharra αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά την ισχύ πυρός του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας συνθήκες άρνησης πρόσβασης σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τα πλοία.
Για να το κάνουν αυτό αξιοποιούν το σύστημα μάχης SETIS και το ψηφιακό τους ραντάρ το οποίο καθοδηγεί τους πυραύλους Aster. Τα πλοία θα είναι εφοδιασμένα με πυράυλους Exocet, σύστημα αυτοπροστασίας RAM, πυροβόλα και τορπίλες MU90.
Επίσκεψη μήνυμα σε «υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ»
Μία επίσκεψη - μήνυμα του Πρωθυπουργού και προς όσους στην άκρα δεξιά επιχειρούν να εργαλοιοποιήσουν τα εθνικά θέματα για μικρο πολιτικούς λόγους ενόψει ευρωεκλογών. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη «θα είναι η απάντηση μου στους διάφορους υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ».
Ο Πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει επενδύσει στην άμυνά της, με κόστος μεν για τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα είναι ο θεμέλιος λίθος, πάνω στον οποίο χτίζεται μια εξωτερική πολιτική της αυτοπεποίθησης και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για έξι ακόμη μαχητικά Rafale. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η γαλλική πλευρά δεν έχει καταθέσει ακόμη πρόταση τιμής για τα επιπλέον μαχητικά. Ενώ μπορεί η option για την αγορά μιας επιπλέον φρεγάτας σε ειδική τιμή να έχει λήξει, όμως η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής προμήθειας επιπλέον φρεγατών FDI, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες αμυντικές ανάγκες και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.
Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ΄όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.
Η πρόταση Μητσοτάκη και Τουσκ, είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ, καθώς η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως πρέπει η ίδια να αναλάβει την άμυνά της. Ήδη η πρόταση συζητήθηκε πριν λίγες ημέρες σε συνάντηση που είχε ο κ. Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.
Η Αθήνα επιθυμεί να προωθηθούν κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις οι οποίες θα θωρακίσουν συνολικά την Ευρώπη, θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς και όχι εθνικούς πόρους. Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε μεγάλο οικονομικό όφελος για την Ελλάδα η οποία ήδη σχεδιάζει τη δική της αντιπυραυλική ασπίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου