Για πρώτη φορά οι «Ρομέοι» του Πολεμικού Ναυτικού πήραν μέρος σε άσκηση, με την παρθενική τους εμφάνιση να γίνεται στο Αιγαίο. Το enikos.gr αποκαλύπτει πότε έρχονται οι επόμενοι τέσσερις φονιάδες των υποβρυχίων.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Τα έχουν χαρακτηρίσει ως “state of art” ή αλλιώς ότι αρτιότερο σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο εξ ου και το προσωνύμιο «φονιάδες των υποβρυχίων» που τους αποδίδουν.
Το Πολεμικό Ναυτικό είναι η μόνη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως που ενεργούν με τα ελικόπτερα MH-60R ή αλλιώς Romeo, όπως τα αποκαλούν. Πρόκειται για ελικόπτερα με εξαιρετικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καταφέρνοντας να ξετρυπώνουν και να εξουδετερώνουν κάθε υποβρύχια απειλή, κάνοντας επί της ουσίας στον βυθό… διάφανο.
Ήδη, από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν παραληφθεί τα πρώτα τρία του τύπου, με αύξοντα αριθμό ΠΝ 75, ΠΝ 77 και ΠΝ 76, που είναι το τελευταίο που παρελήφθη.
Το «ΠΝ 77» έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε μεγάλες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 1 έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου και αμέσως μετά από την Τετάρτη 12 έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου, διεξήχθησαν οι εθνικές Ασκήσεις «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24» και «ΛΑΙΛΑΨ 2/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Στις Ασκήσεις συμμετείχαν Πλοία των Διοικήσεων, Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ), Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), μέσων του ΓΕΕΘΑ, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μέσων και προσωπικού από τον Στρατό Ξηράς και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).
Όπως επισημαίνει το ΓΕΝ στο σχετικό δελτίο τύπου, «οι εν λόγω εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό την αξιολόγηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, καθώς και τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων».
Όπως έχουμε τονίσει ξανά, η Ελλάδα με την απόκτηση των συνολικά 7 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R έρχεται να απαντήσει εμφατικά στην τουρκική απειλή ναυπήγησης 6 υποβρυχίων TYPE-214, παρόμοια με τα δικά μας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Είναι ό, τι αρτιότερο έχει κατασκευαστεί τεχνολογικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή εάν κάποιος υποστηρίξει ότι οι 7 «Ρομέοι» θα κάνουν διάφανο τον βυθό του Αιγαίου για τα αντίπαλα υποβρύχια.
Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα επόμενα 4 ελικόπτερα του τύπου αναμένεται να παραληφθούν ανά ζεύγη στα τέλη του τρέχοντος έτους με αρχές του 2025.
Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε 2 φάσεις— 4 τον Ιούλιο 2020, και 3 Απριλίου 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση.
Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 SEAHAWK στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Γνωστά και ως Aegean Hawks, τα ελικόπτερα αυτά είχαν αγοραστεί απευθείας από τη Sikorsky μεταξύ 1994 και 2005 κι έχουν υποστεί πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης κι αναβάθμισης.
Τα Romeo, όπως και τα S-70 είναι η ναυτική έκδοση της οικογένειας των ελικοπτέρων Black Hawk, που ο Στρατός Ξηράς παρήγγειλε στην έκδοση «Μ» για να διαδεχθούν τα υπέργηρα UH-1H, γνωστά κι ως Huey. Συνολικά το ΠΝ θα επιχειρεί το 2025 με 18 ελικόπτερα της οικογένειας Black Hawk ενώ ο Στρατός Ξηράς έχει παραγγείλει 35, δημιουργώντας έτσι έναν συμπαγή στόλο – ενός τύπου ελικοπτέρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες κλίμακος που δημιουργούν, με την ομοιοτυπία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου