Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Oι άνθρωποι που δεν τους είπαν ποτέ «είμαι περήφανος για σένα» μεγαλώνοντας συνήθως αναπτύσσουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους


 Οι μικρές εκδηλώσεις επαίνου, όπως το «είμαι υπερήφανος για σένα», μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ανάπτυξη ενός παιδιού. Το να μεγαλώνεις χωρίς να εισπράττεις αυτές τις τόσο σημαντικές κουβέντες, μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά στη προσωπικότητά σου με τρόπους ασυνείδητους.

Δεν είναι τόσο ότι τα άτομα που μεγάλωσαν χωρίς το «μπράβο» επιζητούν τον έπαινο, αλλά αναζητούν, στην ενήλικη ζωή τους, την εξωτερική έγκριση και την αναγνώριση της αξίας τους.

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει λαχταρώντας αυτές τις λέξεις αποδοχής και επιβεβαίωσης, αποκτούν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ως ενήλικες. Ασφαλώς, δεν είναι όλα τα χαρακτηριστικά αρνητικά, καθώς ορισμένα απ’ αυτά είναι απροσδόκητα θετικά.

Τα 9 συνηθισμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δεν έχουν ακούσει το πολυπόθητο «είμαι περήφανος για σένα» ως παιδιά

  • Μεγάλος βαθμός ανεξαρτησίας
  • Έντονη επιδίωξη της επιτυχίας
  • Δυσκολία στην αποδοχή κομπλιμέντων
  • Διαρκής αυτό-αμφισβήτηση
  • Τελειομανία
  • Ανάγκη για επιβεβαίωση
  • Φόβος αποτυχίας
  • Υψηλή ευαισθησία στην κριτική
  • Ψυχική ανθεκτικότητα

Μεγάλος βαθμός ανεξαρτησίας

Η ανεξαρτησία είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό. Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς συχνή αναγνώριση ή έπαινο για τα επιτεύγματά τους, μπορεί να αναπτύξουν ιδιαίτερα ισχυρή αίσθηση ανεξαρτησίας.

Δεν το κάνουν από περιφρόνηση  για τις γνώμες των άλλων, ωστόσο έχουν  μάθει από τα πρώιμα χρόνια της ζωής τους να μην βασίζονται σ’ αυτές για επιβεβαίωση.

Η ανεξαρτησία αυτή εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να εκδηλώνεται στη λήψη των αποφάσεων, μια διεργασία κατά την οποία εμπιστεύονται περισσότερο την προσωπική τους κρίση, παρά όλων των άλλων. Μπορεί ακόμη να διαφαίνεται στη διεργασία της επίλυσης προβλημάτων, προτιμώντας να τ’ αντιμετωπίζουν μόνοι τους.

Όπως όλα τα χαρακτηριστικά, η ανεξαρτησία έχει και αυτή τις δυσκολίες της. Η υπερβολική ανεξαρτησία μπορεί ενίοτε να γίνεται απομόνωση ή απουσία εμπιστοσύνης στις ικανότητες των άλλων.

Έντονη επιδίωξη της επιτυχίας

Πρόκειται για ένα στοιχείο ιδιαίτερα γνώριμο σ’ όσους μεγαλώνουν χωρίς τον έπαινο ή την αναγνώριση.

Στην ενήλικη ζωή τους, οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται από την έντονη ανάγκη του να καταφέρνουν περισσότερα απ’ τους άλλους.

Στο σχολείο, τη δουλειά, ακόμη και στα χόμπι, τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς ν’ ακούσουν κάποιον να τους λέει ότι είναι περήφανος για εκείνα, νιώθουν την πίεση να κάνουν το κάτι παραπάνω, να ξεπερνούν τους άλλους.

Ενώ η παρώθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο και την επιτυχία, μπορεί παράλληλα να οδηγήσει σε υπερβολικό στρες και εξουθένωση.

Η αέναη επιδίωξη της επιτυχίας, μπορεί να είναι ριζωμένη στη λαχτάρα της εξωτερικής επιβεβαίωσης, και αυτό να είναι ένα ασυνείδητο μοτίβο από την παιδική ηλικία.

Δυσκολία στην αποδοχή κομπλιμέντων  

Για όσους έχουν μεγαλώσει χωρίς ν’ ακούν «με κάνεις περήφανο», από κάποιον σημαντικό ενήλικα της ζωής τους, η αποδοχή των κομπλιμέντων είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Στο άκουσμα μιας φιλοφρόνησης, οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται να την πιστέψουν και συνήθως την προσπερνούν ή την αμφισβητούν.

Δεν το κάνουν από μετριοφροσύνη ή ταπεινότητα.

Δυσκολεύονται πραγματικά να το πιστέψουν. Ο σκεπτικισμός αυτός απορρέει από τον φόβο τους να φανούν αλαζόνες. Αν και εσείς ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων, να θυμάστε ότι σας αξίζει ο έπαινος και η αναγνώριση.

Διαρκής αυτό-αμφισβήτηση

Για τους ανθρώπους που δεν άκουγαν κάποιον σημαντικό άλλο να τους λέει ότι τους κάνει περήφανους, η αυτοαμφισβήτηση αποτελεί μια μόνιμη παράμετρο στη ζωή. Δεν πρόκειται για περιστασιακή ανασφάλεια, αλλά για ένα μόνιμο αίσθημα ανεπάρκειας, ανεξάρτητα από τις ικανότητες ή τα κατορθώματα.

Τους ανθρώπους αυτούς, τους στοιχειώνει η αμφισβήτηση της αξίας και των δυνατοτήτων τους, ακόμη και αν αριστεύουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Παρά την επιτυχημένη καριέρα τους, τις ουσιαστικές σχέσεις της ζωής τους ή τα χαρίσματά τους, εξακολουθούν να αισθάνονται ανάξιοι.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι, η αμφισβήτηση του εαυτού δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας. Μέσα από την αυτογνωσία και την αναγνώριση του εαυτού, είναι αδύνατον να ξεπεραστεί η αυτό-αμφισβήτηση και ν’ αποτελέσει ακόμη και κίνητρο εξέλιξης.

Τελειομανία

Η τελειομανία συχνά ριζώνει στους ανθρώπους οι οποίοι μεγάλωσαν χωρίς να εισπράξουν τον έπαινο και την αναγνώριση.

Τις ενέργειες των ανθρώπων που στερήθηκαν τον έπαινο,  καθοδηγεί η αδιάλειπτη επιδίωξη της τελειότητας, είτε πρόκειται για τη δουλειά, το χόμπι, τις δουλειές του σπιτιού, Νιώθουν επιτακτική την ανάγκη να κάνουν τα πάντα τέλεια.

Ενώ η προσπάθεια για βελτίωση είναι αξιοθαύμαστη, η τελειομανία δεν είναι.

Μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπο στρες, στερώντας την ικανοποίηση από την προσπάθεια. Αν αναγνωρίζετε την τελειομανία ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας, να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Αυτό που έχει σημασία είναι ν’ αποδέχεστε τα λάθη και τα ελαττώματά σας, ως κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας που μπορούν ν’ αποτελέσουν πολύτιμες εμπειρίες και ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη.

Ανάγκη για επιβεβαίωση

Για όσους μεγάλωσαν χωρίς ν’ ακούν κάποιος να τους λέει ότι νιώθει περήφανος για εκείνους, τη ζωή τους συνοδεύει η διαρκής επιθυμία για επιβεβαίωση.

Δεν το κάνουν από ανάγκη για προσοχή ή επιβράβευση, αλλά έχουν ανάγκη κάποιος να τους βεβαιώσει ότι είναι στον σωστό δρόμο, ότι μπορούν να συνεχίσουν και ότι έχουν τη δύναμη να τα καταφέρουν.

Θέλουν κάποιος να τους αναγνωρίσει και να τους καθησυχάσει. Αν αναγνωρίζετε αυτή την ανάγκη στον εαυτό σας, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνος ή μόνη.

Επίσης, να θυμάστε ότι η αξία σας δεν εξαρτάται από την έγκριση των άλλων.

Φόβος αποτυχίας

Η αποτυχία είναι μια απογοητευτική εμπειρία για όλους, πόσω μάλλον για ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει χωρίς επιβεβαίωση και έπαινο. Το ενδεχόμενο ακόμη και της πιο μικρής αποτυχίας, τους κατακλύζει με φόβο, καθώς αισθάνονται ότι αντανακλά την αξία τους και θεωρούν ότι η αποτυχία αποτελεί απόδειξη της αναξιότητάς τους.

Πρόκειται για έναν φόβο που μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο απ’ το να τολμήσει νέα πράγματα, αφού αισθάνεται πιο ασφαλής στα γνώριμα και τα οικεία, εκεί όπου δεν ελλοχεύει ο φόβος της αποτυχίας.

Αν αισθάνεστε να σας κρατά δέσμιους ο φόβος της αποτυχίας, να μην ξεχνάτε ότι τα λάθη και οι ανατροπές δεν είναι σημάδι ανεπάρκειας, αλλά ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη.

Υψηλή ευαισθησία στην κριτική

Οι άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει ως παιδιά κάποιον να τους επαινεί, αποκτούν έντονη ευαισθησία απέναντι στην κριτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι, ούτε αμυντικοί αλλά ότι αντιδρούν πιο έντονα στην κριτική, ακόμη και την εποικοδομητική.

Έχουν την τάση να ερμηνεύουν την κριτική σαν προσωπική επίθεση απέναντι στην προσωπική τους αξία, παρά ως ευκαιρία για μάθηση. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσετε ότι η κριτική είναι αναπόδραστο κομμάτι της ζωής και σε καμία περίπτωση δεν πλήττει ή δεν μειώνει την αξία, ούτε ακυρώνει τα επιτεύγματά σας.

Αντίθετα, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης και εξέλιξης.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Ίσως το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό που διέπει τους ανθρώπους που δεν συνήθισαν ν’ ακούν κάποιον να τους λέει «με κάνεις περήφανο», είναι ο αξιοθαύμαστος βαθμός ψυχικής ανθεκτικότητας.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, οι εμπειρίες της ζωής τους, τους «εξοπλίζουν» με την ικανότητα να επανέρχονται από τις αναποδιές. Έχουν μάθει πως να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την αποτυχία και τις αντιξοότητες, καταφέρνοντας να βγαίνουν πιο δυνατοί και ικανότεροι να διαχειριστούν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Η ανθεκτικότητα δεν αφορά μόνο την επιβίωση, αλλά επεκτείνεται κάθε πτυχή της ζωής, οδηγώντας τους στην εξέλιξη.

Τελικές σκέψεις: αρκεί να είστε εσείς περήφανοι για τον εαυτό σας

Η ζωή του κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται με μοναδικό τρόπο – μέσα από το πλήθος των προσωπικών του εμπειριών και των επιρροών από την παιδική ηλικία.

Για όσους έχουν μεγαλώσει χωρίς ν’ ακούσουν κάποιον σημαντικό άλλο να τους λέει «είμαι περήφανος για εσένα», σε τακτική βάση, το ταξίδι της ζωής μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Ωστόσο, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις αυτές τους έχουν κάνει ν’ αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα και δύναμη.

Αν αναγνωρίζετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σας, να θυμάστε ότι το παρελθόν σας δεν σας καθορίζει. Τα στοιχεία αυτά είναι πτυχές της προσωπικής σας πορείας, που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας. Μπορείτε να γίνετε εσείς ο ενήλικας που λέει στον εαυτό του «είμαι περήφανος για εσένα», γιατί το αξίζετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις