Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ φαίνεται πώς ετοιμάζει βαλίτσες για Κύπρο έχοντας αναλάβει την αποστολή να «σπάσει» το αδιέξοδο στο Κυπριακό.
Έως τα τέλη Ιουνίου προγραμματίζεται να υποβάλει την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Το Κυπριακό αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο, όπου τον συγκεκριμένο μήνα την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει η Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Μαρία Ανχελα Ολγκίν «θα επισκεφθεί την Κύπρο με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Αντόνιο Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ, κατά την ενημέρωση Τύπου (19/06) στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Είχε προηγηθεί η διεξοδική ενημέρωση του Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόοδο των επαφών της στην Κύπρο όπως και η κοινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της Προσωπικής του Απεσταλμένης και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών , Γιώργου Γεραπετρίτη όπου σκιαγραφήθηκε από κοινού το στάδιο των συζητήσεων (5/06).
«Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Ταξίδι «αστραπή» Γεραπετρίτη στην Κύπρο
Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στην Κύπρο οπού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και η υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά (από κυπριακής πλευράς) καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Η επίσκεψη αφορούσε ιδίως σε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο τακτικών διαβουλεύσεων.
Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι πώς «οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Σε αντίθετη κατεύθυνση Τουρκία και Ψευδοκράτος
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει επανειλημμένως τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το Ψευδοκράτος όπως και να αποκτήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς.
Ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας υπογραμμίζοντας «η ειρήνη ήρθε πριν από 50 χρόνια στο νησί της Κύπρου και το κυπριακό πρόβλημα τέλειωσε πριν από 50 χρόνια».
Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε το ψευδοκράτος ως «απτόητο και ακλόνητο τουρκικό κάστρο στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζοντας σε ομιλία του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της τουρκικής πόλης Ισπάρτα ότι γίνονται «μεγάλες αδικίες εις βάρος του λαού της τδβκ».
«Η τδβκ είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό νησί. Να μη θεωρείται ως ένα μικρό κομμάτι γης η τδβκ. Έχουμε ζώνες θαλάσσιας ευθύνης, έχουμε υφαλοκρηπίδα, έχουμε χωρικά ύδατα. Έχουμε δικαιώματα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Όταν συνενώσουμε και τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προκύπτει ένας εντελώς διαφορετικός εθνικός χάρτης», υπογράμμισε.
Παρουσία Ερντογάν η φιέστα στα Κατεχόμενα για τη μαύρη επέτειο της τουκικής εισβολής
Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα ετοιμάζεται φιέστα καθώς συμπληρώνονται για τα 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο. Το παρόν αναμένεται να δώσουν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέλη του υπουργικού συμβούλιου όπως και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου