Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Τέλεια διατηρημένες Kρυμμένες κρύπτες, που δεν άνοιξαν για αιώνες, εντοπίστηκαν τυχαία από αρχαιολόγους – Τα ευρήματα και τα μυστικά που θα «ξεκλειδώσουν»


 Αιώνες πριν, σε έναν καθεδρικό ναό στην Πολωνία, υψηλόβαθμοι αρχιεπίσκοποι τοποθετήθηκαν μετά τον θάνατό τους σε περίτεχνες κρύπτες. Παρά τη φήμη τους, η τοποθεσία των ταφών τους τελικά χάθηκε και ξεχάστηκε — μέχρι τώρα. Οι αρχαιολόγοι είναι σίγουροι ότι είναι μια σπάνια ανακάλυψη να βρεθούν άθικτες ταφικές κρύπτες που δεν έχουν ανοιχτεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο, το έργο ήταν εξαιρετικά δύσκολο, γιατί ο αρχαιολόγος μπήκε στον ταφικό θάλαμο, ή μάλλον σύρθηκε, από μια τρύπα στον τοίχο διαστάσεων μόλις 40 επί 50 εκατοστών.

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο υπόγειο του Καθεδρικού Ναού του Λόβιτς νωρίτερα αυτό το έτος, οι ερευνητές τυχαία εντόπισαν τις ταφές, και ήταν έκπληκτοι από αυτό που ανακάλυψαν μέσα. Οι κρύπτες δεν είχαν ανοίξει ποτέ, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε δελτίο Τύπου της 31ης Μαΐου από το Υπουργείο Επιστημών και Ανώτερης Εκπαίδευσης. Συνεπώς, το περιεχόμενό τους έχει διατηρηθεί τέλεια.

Οι τάφοι ανήκουν στους «Προκαθήμενους της Πολωνίας», μια ομάδα αρχιεπισκόπων που έζησαν από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα. Υπάρχουν 12 άνθρωποι θαμμένοι στον καθεδρικό ναό, αλλά οι κρυμμένες κρύπτες ανήκουν σε τρεις, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Οι κρύπτες των υψηλόβαθμων αρχιεπισκόπων ανακαλύφθηκαν, άθικτες για αιώνες. Marian Zubrzycki Υπουργείο Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι κρύπτες των υψηλόβαθμων αρχιεπισκόπων ανακαλύφθηκαν, άθικτες για αιώνες. Marian Zubrzycki Υπουργείο Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η ανακάλυψη

Βρέθηκε κρύπτη με δύο φέρετρα, που ανήκαν στους αρχιεπισκόπους Andrzej Leszczyński, και Wacław Leszczyński, και ανακαλύφθηκε επίσης μια ταφή σαρκοφάγων του αρχιεπισκόπου Henryk Firlej, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ένας τέταρτος αρχιεπίσκοπος, Jan Przerębski, μπορεί επίσης να βρίσκεται σε τρίτη κρύπτη, αλλά η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Φορούσαν πλήρεις τελετουργικές ενδυμασίες, όπως φορεσιές, παπούτσια και το γάντι του επισκόπου, ή διακοσμητικό ένδυμα, το οποίο ήταν ραμμένο με χρυσή κλωστή. Ένας αρχιεπίσκοπος φορούσε ένα όμορφο χρυσό δαχτυλίδι, είπαν οι αρχαιολόγοι, με ένα εθνόσημο και ένα σταυρό από χρυσό. Ένας άλλος κρατούσε έναν χρυσό σταυρό στο δεξί του χέρι, με έναν άλλο να φέρει σταυρό σε αλυσίδα.

Τα σώματα των πρωτευόντων θα βοηθήσουν επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν περισσότερα για τη ζωή τους. Marian Zubrzycki Υπουργείο Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Τα σώματα των πρωτευόντων θα βοηθήσουν επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν περισσότερα για τη ζωή τους. Marian Zubrzycki Υπουργείο Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε άριστη κατάσταση τα ευρήματα

Τα υφάσματα που φορούσαν οι αρχιεπίσκοποι ήταν σε άριστη κατάσταση, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι, όπως γάντια, φαιλόνιο (το εξωτερικό στρώμα των ιερών φορεμάτων του επισκόπου) και υποδήματα. Τέσσερις ολόκληρες ρόμπες, αρκετών αιώνων, βρέθηκαν σχεδόν άθικτες και θα διατηρηθούν και πιθανόν να εμφανιστούν αργότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με βάση το πώς ντύνονταν οι κληρικοί, εμφανίζονται προετοιμασμένοι για την κηδεία τους, πιστεύουν οι ερευνητές και οι ακριβείς ημερομηνίες ταφής τους μπορούν να επιτρέψουν στους ερευνητές να μελετήσουν πώς αποσυντίθεντο τα σώματα. Τα σώματά τους θα βοηθήσουν επίσης τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για το πώς ζούσαν. Ο Firlej, θαμμένος στη σαρκοφάγο, φοβόταν ότι θα πέθαινε, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι, επικαλούμενοι αρχεία του 17ου αιώνα. Είχε φτιάξει τη σαρκοφάγο από κασσίτερο και την πήρε μαζί του όταν έφυγε από το παλάτι του επισκόπου.

Ο Wacław Leszczyński είχε φλεγμονή γύρω από τα οστά των χεριών του και ο Andrzej Leszczyński είχε σπάσει το χέρι του κατά τη διάρκεια της ζωής του, κάτι που έκανε τα οστά του να ενωθούν και περιόριζε την κίνησή του, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι. Αυτό πιθανότατα προκλήθηκε από πτώση και θα είχε αντίκτυπο στο έργο του.

Ένας ερευνητής ανέφερε ότι οι ανακαλύψεις δεν αφορούν μόνο αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά επίσης τις ρίζες της Χριστιανικής πίστης στην Πολωνία.

Δύσκολη η πρόσβαση στις κρύπτες – Με ειδικές στολές οι ερευνητές

Και οι κρύπτες θα μπορούσαν εύκολα να χαθούν. Προς το παρόν, οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κρύπτες μόνο μέσω μιας τρύπας 40 επί 50 εκατοστών στον τοίχο και τα δωμάτια είναι απίστευτα μικρά, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να εργάζονται μόνοι τους και στα γόνατά τους καθώς εξετάζουν τις ταφές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αρχαιολόγοι εργάστηκαν φορώντας αεριζόμενες στολές σε περίπτωση που ήταν επικίνδυνοι οι μύκητες και τα βακτήρια διαβιούσαν  στις κρύπτες.

Η ανασκαφή είναι μέρος ευρύτερου προγράμματος το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία για την κατασκευή υπόγειων διαδρομών για τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την εκκλησία, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι. Από το 2015, έχουν ανακαλυφθεί 400 ταφές στον χώρο της αρχικής εκκλησίας, και οι νέες ανακαλύψεις αναμένεται να συμπεριληφθούν σε έκθεση μόλις εξεταστούν και συντηρηθούν σωστά, σύμφωνα με την κυκλοφορία. Το Λόβιτς βρίσκεται στην κεντρική Πολωνία, περίπου 80 χλμ. δυτικά της Βαρσοβίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.