Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Kοιμηθείτε «σαν μωρό» σε δευτερόλεπτα Kαταναλώνοντας αυτό το νόστιμο φρούτο πριν πάτε για ύπνο


 Για πολλούς ανθρώπους, ο βραδινός ύπνος μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), περίπου 1 στα 3 άτομα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας, όπως η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και το επίπεδο του στρες σας, κάποιες φορές μπορεί να υποφέρετε από αϋπνία χωρίς να υπάρχει λόγος.

Το φρούτο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Σε ένα βίντεο στο TikTok, η 21χρονη Emma Leigh ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση ανανά πριν τον ύπνο την βοήθησε να «κοιμηθεί πιο γρήγορα και πιο βαθιά» από ποτέ. Η Emma, γνωστή στο TikTok ως @emselement, συμβούλεψε τους followers της να τσιμπολογήσουν λίγο ανανά πριν τον ύπνο, αν δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Εξήγησε στους followers της, ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ανανάς αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, στον οργανισμό.

Αληθεύουν όμως αυτοί οι ισχυρισμοί;

Ο Max Kirsten, σύμβουλος ύπνου και ειδικός της Panda London, δήλωσε ότι όντως, υπάρχει κάποια βάση σε αυτό τον ισχυρισμό. «Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ανανά ή φρέσκου χυμού ανανά πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τους δείκτες μελατονίνης στον εγκέφαλο έως και 266%. Η τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που υπάρχει στον ανανά) αυξάνει φυσικά τα επίπεδα μελατονίνης (της ορμόνης που σηματοδοτεί την έναρξη του ύπνου) και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, προκαλώντας ένα αίσθημα ηρεμίας, υπνηλίας και χαλάρωσης».

Εκτός από την ενίσχυση της μελατονίνης, ο ανανάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην σωστή λειτουργία του σώματός σας την ώρα που κοιμάστε. Ο ανανάς διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση οποιουδήποτε πόνου που μπορεί να έχετε, σύμφωνα με τον ειδικό.

«Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελαΐνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες. Εάν η δυσφορία ή ο πόνος λόγω φλεγμονής σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρομελαΐνης μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας», επισημαίνει ο ειδικός.

Μελέτη υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των ειδικών για τον ανανά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pineal Research υποστήριξε τους ισχυρισμούς της Emma και του Max. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες είχαν μια “σημαντική” αύξηση στη συγκέντρωση μελατονίνης στον ορό του αίματος, 2 ώρες μετά την κατανάλωση ανανά.

Παρόμοια επίδραση διαπιστώθηκε επίσης από τα πορτοκάλια και τις μπανάνες.

Σύμφωνα με την μελέτη: «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροπικών φρούτων αυξάνει τις συγκεντρώσεις μελατονίνης στον ορό του αίματος και παράλληλα ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγιών εθελοντών».

Ωστόσο, ο Max σημείωσε ότι η κατανάλωση ανανά από μόνη της, είναι απίθανο να έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στον ύπνο σας. Οποιαδήποτε οφέλη δείτε πιθανότατα θα είναι αλληλουχία διαφόρων πραγμάτων και σχετίζεται με τη γενική σας ευεξία.

Συνέστησε επίσης και άλλα φυσικά βοηθήματα ύπνου, όπως το ζεστό γάλα και το τσάι χαμομηλιού πριν τον ύπνο. «Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου και να αντιμετωπίζετε τυχόν υποκείμενες διαταραχές εάν έχετε συνεχώς προβλήματα στον ύπνο», πρόσθεσε ο ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις