Ένα πρόσφατα αποκρυπτογραφημένο χειρόγραφο που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 1.600 χρόνια έχει αναγνωριστεί ως η παλαιότερη γνωστή αφήγηση της παιδικής ηλικίας του Ιησού Χριστού. Το χειρόγραφο, γραμμένο σε πάπυρο είτε τον 4ο είτε τον 5ο αιώνα, φυλάσσονταν σε μια βιβλιοθήκη στο Αμβούργο της Γερμανίας για δεκαετίες και πίστευαν για πολύ καιρό ότι ήταν ένα ασήμαντο έγγραφο.
Ωστόσο, δύο ειδικοί έχουν τώρα αποκωδικοποιήσει το κείμενο και λένε ότι είναι το παλαιότερο σωζόμενο αντίγραφο του Νηπιακού Ευαγγελίου του Θωμά. «Το θραύσμα του παπύρου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για έρευνα», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Λάγιος Μπέρκες, λέκτορας θεολογίας και ένας από τους δύο άνδρες που αποκρυπτογραφούσαν το έγγραφο.
Το θαύμα με τα σπουργίτια
Το αρχαιότερο γνωστό αντίγραφο μιας ιστορίας για την παιδική ηλικία του Ιησού, στην οποία κάνει ένα θαύμα ως παιδί ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό χειρόγραφο. Ο πάπυρος ηλικίας 2.000 ετών – ένα υλικό που προηγείται του χαρτιού – διηγείται την λιγότερο γνωστή ιστορία της “ζωογόνησης των σπουργιτιών”, όταν ο πεντάχρονος Μεσσίας λέγεται ότι μετέτρεψε πήλινα περιστέρια σε ζωντανά πτηνά, μια ιστορία που αναφέρεται επίσης ως το “δεύτερο θαύμα”.
Το Νηπιακό Ευαγγέλιο του Θωμά (IGT) περιγράφει τη ζωή του Ιησού από την ηλικία των πέντε έως 12 ετών και γράφτηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα ως ένας τρόπος για να γεμίσει τα κενά της νιότης του. Αλλά αυτό το ευαγγέλιο παραλείφθηκε από τη Βίβλο επειδή θεωρήθηκε ότι δεν είναι αυθεντικό.
Η Βίβλος προοριζόταν επίσης να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διακονία του Ιησού, τα θαύματα και αυτό που οδήγησε μέχρι τον θάνατό του στο σταυρό. Το τμήμα του παπύρου περιείχε συνολικά 13 γραμμές μιας δημοφιλούς θρησκευτικής ιστορίας από το IGT.
Ερευνητές ανέφεραν ότι η ιστορία ενδέχεται να έχει γραφτεί στο πλαίσιο άσκησης συγγραφής σε σχολείο ή μοναστήρι λόγω της αδέξιας γραφής, των ακανόνιστων γραμμών και άλλων στοιχείων.
“Εκτός από ό,τι μπορεί να συναχθεί από τη γενική ιστορία της συλλογής, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς ή πότε ανακαλύφθηκε ο πάπυρος”, έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Τα δύο πιθανά σενάριο για τον πάπυρο
Ο Δρ. Macedo δήλωσε πως, αν και δεν είναι σίγουροι πότε ο πάπυρος έγινε μέρος της συλλογής της βιβλιοθήκης, φαίνεται πως έχει καταγραφεί μετά το 2001. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για το πώς ήρθε να είναι στο Αμβούργο: ‘Ανήκε στον αρχικό πυρήνα της συλλογής, η οποία αποκτήθηκε μέσω του Γερμανικού Παπυρουσκαρτέλ από το 1906 μέχρι το 1913’, ανέφερε.
«Στη συνέχεια αυξήθηκε μέσω μεμονωμένων αγορών μέχρι το 1939 [ή] έφτασε … από το Βερολίνο σε ένα κουτί γεμάτο από μη συντηρημένους πάπυρους το 1990». Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, ένα χειρόγραφο του 11ου αιώνα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ήταν η παλαιότερη έκδοση που ήταν γνωστή ως υπαρκτή. “Το Ευαγγέλιο της Νηπιακής Ηλικίας του Θωμά είναι ένα απόκρυφο ευαγγέλιο που αφηγείται επεισόδια από την παιδική ηλικία του Ιησού”, εξήγησε ο Δρ. Macedo.
Αποκρυπτογράφηση με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων
Το απόσπασμα, που έχει διαστάσεις περίπου 11 x 5 εκατοστά, περιέχει συνολικά δεκατρείς γραμμές με ελληνικά γράμματα, περίπου 10 γράμματα ανά γραμμή, και προέρχεται από την ύστερη αρχαία Αίγυπτο. Ο πάπυρος έμεινε απαρατήρητος για πολύ καιρό γιατί το περιεχόμενο θεωρήθηκε ασήμαντο. «Θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος ενός καθημερινού εγγράφου, όπως μια ιδιωτική επιστολή ή μια λίστα αγορών, επειδή η γραφή φαίνεται τόσο αδέξια», λέει ο Berkes. «Πρώτα παρατηρήσαμε τη λέξη Ιησούς στο κείμενο. Στη συνέχεια, συγκρίνοντάς το με πολλούς άλλους ψηφιοποιημένους παπύρους, το αποκρυπτογραφήσαμε γράμμα προς γράμμα και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ένα καθημερινό έγγραφο».
Χρησιμοποιώντας άλλους βασικούς όρους όπως «λάλημα» ή «κλαδί», τους οποίους οι παπυρολόγοι έψαξαν σε άλλα παλαιοχριστιανικά κείμενα, αναγνώρισαν ότι ήταν αντίγραφο του Ευαγγελίου της Βρεφικής ηλικίας κατά τον Θωμά. «Από τη σύγκριση με ήδη γνωστά χειρόγραφα αυτού του Ευαγγελίου, γνωρίζουμε ότι το κείμενό μας είναι το αρχαιότερο. Ακολουθεί το αρχικό κείμενο, το οποίο σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας γράφτηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου