Μπορεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος των εργασιών της διήμερης διάσκεψης στην Ελβετία για την «Ειρήνη στην Ουκρανία» να προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για ειρηνευτικές συνομιλίες «ακόμα και αύριο» με τη Ρωσία, όμως, όσοι βρέθηκαν στην Ελβετία, γνωρίζουν ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά εδάφη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τόνισε πως καθώς «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο. O πόλεμος πρέπει να τερματιστεί με κάθε τρόπο, είτε με στρατιωτικά, είτε με διπλωματικά μέσα».
Σύμφωνα με το CNNi, στη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο επικράτησε προβληματισμός, καθώς βασικές περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας (οι οποίες έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ως μέλη του οικονομικού ομίλου BRICS) αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της διάσκεψης, στην οποία περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «πρώτα βήματα προς την ειρήνη», όμως αναγνώρισε ότι αρκετοί παρευρισκόμενοι «εξακολουθούν να ισορροπούν», προσθέτοντας ότι το τελικό ανακοινωθέν παραμένει «ανοιχτό για ένταξη από όλους όσοι σέβονται τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».
Οι βασικοί όροι στο τελικό ανακοινωθέν
Στη φόρμουλα που κατέληξαν οι σύνεδροι περιλαμβάνονται βασικοί όροι και αιτήματα για παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος και αποκατάσταση των προπολεμικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία – όροι με τους οποίους ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απίθανο να συμφωνήσει ποτέ.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ήταν επίσης παρούσα και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ανακοινώσει ένα πακέτο βοήθειας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προοριζόταν για ανθρωπιστικές δαπάνες και θα βοηθούσε το Κίεβο να ξαναχτίσει την κατεστραμμένη υποδομή του.
Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος:
- Η Ρωσία θεωρείται υπεύθυνη ότι άρχισε αυτό τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και επέφερε καταστροφικές συνέπειες της σύγκρουσης.
- Συμφωνείται η εδαφική ακεραιότητα με υποστήριξη στις αρχές της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους».
- Παιδιά και αιχμάλωτοι: Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης έκκληση για πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και για την επιστροφή στην Ουκρανία χιλιάδων παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και τα εδάφη που αυτή ελέγχει.
- Πυρηνική ασφάλεια: Η σύνοδος ζητεί να τεθεί υπό τον «πλήρη και κυρίαρχο» έλεγχο της Ουκρανίας ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ρωσικό έλεγχο.
- Επισιτιστική ασφάλεια: «Η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται σαν όπλο. Τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να παραδίδονται ελεύθερα και με ασφάλεια στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες», αναφέρεται στο έγγραφο.
- Να περιληφθεί η Ρωσία: Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως μελλοντικές διαπραγματεύσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία.
Το παρασκήνιο της διάσκεψης
Συνολικά, είχαν κληθεί πάνω από 160 χώρες και φορείς, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ενώ από τους περίπου 100 που έδωσαν το «παρών», σημαντικές δυνάμεις αρνήθηκαν να υπογράψουν σηματοδοτώντας «διάσπαση» σε δύο οικονομικοπολιτικά μπλοκ.
Τη δική της σημασία έχει η υπογραφή του εγγράφου από την Τουρκία που δείχνει να αποτελεί μια «ώθηση προς το Κίεβο», παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα διατηρεί στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών, που συμμετείχαν, επανέλαβε την υποστήριξη στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες για να φθάσουμε σε «μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη».
Όμως το ζήτημα του «πώς και πότε να εμπλακεί η Ρωσία» παραμένει ανοικτό, παραδέχθηκε η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και οικοδέσποινα της συνάντησης Βιόλα Άμχερντ. «Θα πρέπει να βρουμε μια μέθοδο που θα επιτρέψει» στη Ρωσία και την Κίνα «να συμμετάσχουν σ' αυτές τις συζητήσεις», τόνισε επίσης δίπλα της ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο.
Μητσοτάκης: Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της βίας
Παρέμβαση για την επισιτιστική ασφάλεια έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που διεξάγεται στην Ελβετία.
«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωση μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου… και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια της βίας», τόνισε στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε πως «πρέπει πάνω απ' όλα να προτεραιοποιήσουμε την προστασία των αμάχων, να διασφαλίσουμε την επιστροφή των παράνομα εκτοπισμένων και την απελευθέρωση των παράνομα κρατούμενων πολιτών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου».
Παράλληλα, σημείωσε τις σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο και τη σημασία της απρόσκοπτης παροχής βασικών διατροφικών προμηθειών.
Φον ντερ Λάιεν: «Ο Πούτιν δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος»
«Η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη στην Ελβετία έχει φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία, όμως η πραγματική ειρήνη δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, και ο δρόμος προς την ειρήνη θα απαιτήσει υπομονή και αποφασιστικότητα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν.
«Ξέρουμε πως η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ένα ταξίδι», είπε μετά τις συνομιλίες.
«Δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση επειδή ο - πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ- Πούτιν δεν σκέπτεται σοβαρά να τελειώσει τον πόλεμο, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών - ακόμη και εδαφών που δεν είναι σήμερα κατεχόμενα».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία θα πρέπει «να σκεφτεί» την πρόταση του Ρώσου προέδρου (σ.σ. να της αναγνωριστούν ουκρανικές περιοχές που έχουν ήδη καταληφθεί), διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα «τελεσίγραφο», αλλά για «μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα επί του πεδίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου