Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

CNN: Γιγαντιαίο φεγγαρόψαρο ξεβράστηκε σε παραλία των ΗΠΑ - Είναι το μεγαλύτερο του είδους του

 Ένα τεράστιο ψάρι δύο μέτρων με στρογγυλό σώμα και διογκωμένα μάτια ξεβράστηκε σε παραλία του Όρεγκον στις ΗΠΑ αφήνοντας άναυδους τους παραθεριστές.



Ένας εμπειρογνώμονας το αναγνώρισε ως ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος φεγγαρόψαρου, με την επιστημονική ονομασία Mola tecta, το οποίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους οστεϊχθύες (ψάρια με οστέινους σκελετούς, σε αντίθεση με τους χονδριχθύες) στον κόσμο και σπάνια συναντάται στο βόρειο ημισφαίριο.

Όπως αναφέρει το Live Science, το ενδυδρείο Seaside Aquarium εξέτασε το μεγάλο, κυκλικό ψάρι που βρέθηκε στην παραλία του Γκίαρχαρτ, μιας μικρής πόλης περίπου 130 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πόρτλαντ, και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για Mola tecta, αφού επικοινώνησε με τη Marianne Nyegaard, θαλάσσια βιολόγο στη Νέα Ζηλανδία που συμμετείχε στην πρόσφατη ανακάλυψη του σπάνιου είδους.

sunfish2.jpg

Το Mola tecta, που ανακαλύφθηκε το 2017, είναι ένα από τα τρία είδη φεγγαρόψαρων του γένους Mola

Seaside Aquarium

Το δείγμα που ξεβράστηκε στην παραλία είχε μήκος 2,2 μέτρα, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο του είδους του που έχει εξεταστεί ποτέ.

Τρία είδη φεγγαρόψαρων

Το Mola tecta είναι ένα από τα τρία είδη φεγγαρόψαρων του γένους Mola. Τα άλλα δύο είναι το Mola mola, το οποίο είναι το πιο κοινό από τα τρία είδη, και το άλλο είναι το Mola alexandrini. Και τα τρία είδη μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου τα 3,3 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 2,3 τόνους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Τα φεγγαρόψαρα τρέφονται σε βάθη μεταξύ 200 και 600 μέτρων, όπου τρώνε μέδουσες, μικρά ψάρια και καρκινοειδή. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν σε λιγότερο από 10 βαθμούς Κελσίου. Περιστασιακά παρατηρούνται να κάνουν ηλιοθεραπεία κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μετά από καταδύσεις για κυνήγι, σύμφωνα με μελέτη του 2015.

sunfish3.jpg

Το φεγγαρόψαρο που ξεβράστηκε στο Όρεγκον έχει μήκος 2,2 μέτρα

Seaside Aquarium

Το Mola mola και το Mola alexandrini είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο στους ήπιου κλίματος και τους τροπικούς ωκεανούς, αλλά το Mola tecta θεωρούνταν κάποτε ότι ζούσε μόνο στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με το oceansunfish.org, και απαντάται κυρίως στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, σπάνιες εμφανίσεις του μέχρι την Καλιφόρνια και την Αλάσκα έχουν αμφισβητήσει αυτή την άποψη. Είναι άγνωστο πόσο μακριά ταξίδεψαν αυτά τα φεγγαρόψαρα, αν μεταναστεύουν ή αν τα περιστατικά αυτά παρουσίασαν έναν άγνωστο πληθυσμό στην περιοχή.

Η Nyegaard και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν το Mola tecta ως νέο είδος φεγγαρόψαρου το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις