Κομβικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα «κλειδώσουν» τα ανώτατα πόστα της Ε.Ε. διαδραματίζει η Ελλάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει κεντρικό ρόλο διαπραγματευτή για την μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Το δείπνο των ηγετών απέτυχε να συμφωνήσει για τις κεντρικές θέσεις, παρά την αισιοδοξία και οι αποφάσεις μετατίθενται για την επόμενη σύνοδο κορυφής ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες να χρειαστεί και έκτακτη Σύνοδος αν και εκεί παρουσιαστούν διαφωνίες.
Το δείπνο των ηγετών ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε δύο αποφάσεις: Μία για τον πολιτικό κύκλο λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από την άλλη πλευρά για την στρατηγική ατζέντα» επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.
Είχε προηγηθεί μία στρατηγική κίνηση του ΕΛΚ, το οποίο εκπροσωπούσαν Μητσοτάκης και Τουσκ, το οποίο θέλησε όχι μόνο να διορίσει εκ νέου τις Φον ντερ Λάιεν (Κομισιόν) και Μέτσολα (Κοινοβούλιο), που και οι δύο ανήκουν στην πολιτική τους οικογένεια, αλλά και να διαπραγματευτεί τη πενταετή θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλάζοντας τον Αντόνιο Κόστα, πρόταση των σοσιαλιστών, μετά απο 2,5 χρόνια θητείας, κάτι που παρότι προβλέπεται, δεν συνηθίζεται.
Φαβορί οι Ursula von der Leyen, Antonio Costa, Kaja Kallas
Λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Κυβερνητικό αεροσκάφος για να γυρίσει στην Αθήνα με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως «δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ότι αυτά τα τρία πρόσωπα (Ursula von der Leyen, Antonio Costa, Kaja Kallas) είναι τα φαβορί. Ελπίζουμε σε αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας».
Είχε προηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece πλήρης ενημέρωση των Μητσοτάκη και Τουσκ στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, για τα όσα έγιναν στο δείπνο, καθώς η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε αποχωρήσει την ώρα που γινόταν η σκληρή διαπραγμάτευση. Στο δωμάτιο είχε παραμείνει ο Σαρλ Μισέλ.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη Σύνοδο πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η στόχευση της Ελλάδας
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο τα ζητήματα τα οποία έχουν μεγάλη σημασία δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.
Οι πολίτες δεν μίλησαν μόνο στην Ελλάδα αλλα και στην Ευρώπη στέλνοντας ηχηρό μήνυμα και διαλύοντας το πολιτικό κεφάλαιο Μακρόν και Σολτς.
Ο Πρωθυπουργός ποντάροντας στην εκλογή της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις ώστε να δοθεί τα επόμενα πέντε χρόνια μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους Έλληνες αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.
Η Αθήνα πιέζει ώστε να εφαρμοστεί η πρότασή της για τον έλεγχο των πολυεθνικών ώστε να μειωθούν οι τιμές προϊόντων στα ράφια, για ένα νέο ταμείο ανάκαμψης το οποίο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, για μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική που επηρεάζει και τα ελληνικά σύνορα και για ένα κοινό αμυντικό ταμείο που θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου