Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Οι άνθρωποι που χάνουν την ανεξαρτησία τους μεγαλώνοντας, έχουν την τάση να εμφανίζουν αυτές τις 7 λεπτές συμπεριφορές

 


Μία παροιμία λέει ότι το γήρας θέλει θάρρος. Το πέρασμα του χρόνου συνεπάγεται πολλές μεταβολές, ορισμένες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις διαχειριστείς. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μεγαλώνοντας, είναι η σταδιακή απώλεια της ανεξαρτησίας.

Πρόκειται για μια σταδιακή μεταβολή που σηματοδοτείται από ανεπαίσθητες, διακριτικές μεταβολές στη συμπεριφορά ενός ατόμου που, καθώς μεγαλώνει, χάνει μέρος της ανεξαρτησίας του.

Οι άνθρωποι που χάνουν την ανεξαρτησία τους μεγαλώνοντας, έχουν την τάση να εμφανίζουν αυτές τις 7 λεπτές συμπεριφορές

  • Απροθυμία να βγουν απ’ το σπίτι
  • Δυσκολία στην καταγραφή λογαριασμών και οικονομικών
  • Παραμέληση προσωπικής υγιεινής
  • Προσκόλληση στη ρουτίνα
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Δυσκολία στο να ζητήσουν βοήθεια
  • Δυσκολία προσαρμογής σε νέες καταστάσεις

Απροθυμία να βγουν απ’ το σπίτι

Έχετε παρατηρήσει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προτιμούν να μένουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους; Εκτός από την οικειότητα του σπιτιού τους, η διάθεση να παραμένουν σπίτι, σηματοδοτεί μια μείωση της αυτοπεποίθησης και της ικανότητας να κυκλοφορήσουν χωρίς βοήθεια.

Πρόκειται για ένα σημάδι που δεν φαίνεται από την αρχή. Μπορεί σταδιακά να βρίσκουν ολοένα και περισσότερες δικαιολογίες για να αποφεύγουν τις εξόδους, ενώ παράλληλα μπορεί να σταμάτησαν να έχουν διάθεση να βγουν έξω. Αυτή η απροθυμία συνιστά ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν ολοένα και λιγότερο ανεξάρτητοι.

Η έγκαιρη αναγνώρισή του, μπορεί να βοηθήσει στην κινητοποίηση ώστε οι άνθρωποι να μιλήσουν και να εκφράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους και, ενδεχομένως να βρεθούν λύσεις και τρόποι ώστε να τους βοηθήσετε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

Δυσκολία στην καταγραφή λογαριασμών και οικονομικών

Αν παρατηρήσετε ότι ένας άνθρωπος, από εκεί που είχε των έλεγχο των λογιστικών και των οικονομικών, αρχίζει να χάνει τον «μπούσουλα», μην το αμελήσετε. Αλλαγές στην οικονομική συμπεριφορά, μαρτυρούν την επιδείνωση της γνωστικής ικανότητας, ή μία διογκούμενη δυσφορία με τις διοικητικές και οργανωτικές ευθύνες. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο σημάδι που μαρτυρά ότι κάποιος χάνει την ανεξαρτησία του.

Παραμέληση προσωπικής υγιεινής

Η παραμέληση της προσωπικής υγιεινής δεν συνιστά συνειδητή επιλογή για έναν άνθρωπο που χάνει την ανεξαρτησία του. Τις περισσότερες φορές, η παραμέληση της αυτό-φροντίδας, αποτελεί σημάδι που μαρτυρά ότι, το άτομο χάνει σταδιακά τον έλεγχο της δυνατότητας να φροντίσει τον εαυτό του και το σώμα του.

Έτσι, ακόμη και το πλύσιμο ή το άλλαγμα των ρούχων, γίνονται απαιτητικά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται απροσδόκητες αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου. Η έγκαιρη αναγνώριση των αλλαγών αυτών, μπορεί να βοηθήσει στην ευχερή και πρώιμη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Προσκόλληση στη ρουτίνα

Ας μιλήσουμε για τη ρουτίνα. Και ποιος δεν αγαπάει την καθημερινότητά του; Όσο μεγαλώνουμε, μπορεί οι συνήθειες της ρουτίνας μας να γίνονται ολοένα και πιο άκαμπτες. Αν παρατηρήσετε ραγδαίες αλλαγές στον χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά των δικών σας ανθρώπων, αυτές μπορεί να συνιστούν σημάδια της απώλειας της αίσθησης αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

Η ανάγκη για ρουτίνα, μπορεί να συνιστά έναν μηχανισμό αντιμετώπισης που αναπτύσσει ο άνθρωπος, όταν, λόγω της μειωμένης αυτονομίας, χάνεται το αίσθημα ασφάλειας.

Η αναγνώριση της ανεπαίσθητης αυτής μεταβολής, μπορεί να ωθήσει προς τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου και περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας αποτελεσματικά τα βήματα εκτός της οικείας ζώνης ασφαλείας του ατόμου.

Κοινωνική απόσυρση

Είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις έναν αγαπημένο σου, από εκεί που ήταν η ψυχή της παρέας, τώρα να απορρίπτει την μία πρόσκληση μετά την άλλη. Μεγαλώνοντας, ο κοινωνικός μας κύκλος στενεύει, ενώ η κοινωνική απόσυρση μπορεί να αποδίδεται σε πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων, οι σωματικές δυσκολίες, η γνωστική επιδείνωση, ακόμη και ο φόβος ότι είμαστε βάρος στους άλλους.

Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, μας επιτρέπει να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της διατήρησης της υγιούς κοινωνικότητας των αγαπημένων μας, τόσο κρίσιμη και αναγκαία για την ψυχολογική και τη συναισθηματική τους ευζωία και ευημερία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δυσκολία στο να ζητήσουν βοήθεια

Μπορεί οι άνθρωποι που σήμερα διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, κάποτε να ήταν πρόθυμοι να τους βοηθήσουν όλους.  Δεν είναι σε όλους εύκολο να ζητούν βοήθεια, ειδικά μάλιστα αν ήταν άλλοτε εκείνοι που φρόντιζαν ή στήριζαν τους άλλους. Η αλλαγή δυναμικής είναι ένα πλήγμα στην περηφάνια και την αυτοεκτίμησή τους, μία σκληρή υπενθύμιση ότι σταδιακά χάνεται η αυτονομία και η ανεξαρτησία τους. Κάτι που μπορεί να προληφθεί, μέσα από τη δημιουργία ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος, όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται άνετα να εκφράζουν τις ανάγκες τους, χωρίς τον φόβο της κριτικής ή του οίκτου.

Δυσκολία προσαρμογής σε νέες καταστάσεις

Οι αλλαγές είναι πρόκληση για όλους, πόσω μάλλον για όσους χάνουν την αυτονομία τους. Η άρνηση να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις δεν γίνεται από πείσμα, ούτε από συνειδητή απόρριψη.

Η  έλλειψη προσαρμοστικότητας είναι σημάδι που μαρτυρά την έναρξη της γνωσιακής φθοράς, κάτι που συνοδεύει το πέρασμα του χρόνου.

Η αναγνώριση των σημαδιών μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε με υπομονή και υποστήριξη τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μαζί τους τις προκλήσεις.

Tip: Όλα αυτά τα λεπτά, αλλά σημαντικά σημάδια που συνοδεύουν το γήρας δεν είναι πάντα εύκολα στην αναγνώρισή τους, είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Ευτυχώς, η έγκαιρη αναγνώριση είναι πολύτιμη, αφού μας βοηθά να προσεγγίσουμε τους αγαπημένους μας με κατανόηση και συμπόνοια. Άλλωστε, το γήρας είναι μία αναπόφευκτη πραγματικότητα της ζωής.

Όσο δύσκολη και αν είναι η απώλεια της ανεξαρτησίας, μας μαθαίνει τα πολύτιμα μαθήματα της συμπόνοιας, της υπομονής, της αγάπης. Μας διδάσκει να εκτιμούμε τις στιγμές που ζούμε με τους αγαπημένους και μας τροφοδοτεί με τη δύναμη και την αντοχή να τους στηρίξουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις