Όλοι οι άνθρωποι κουβαλάμε τραύματα από την παιδική μας ηλικία, με διάφορες μορφές και σε διαφορετική βαρύτητα. Ίσως οι γονείς μας να μην μπορούσαν να μας εκφράσουν την αγάπη τους με κατάλληλο τρόπο, ή ίσως να μην έδιναν τόσο μεγάλη σημασία στα κατορθώματά μας. Μπορεί κάποιοι, παιδιά χωρισμένων γονιών να έχουν πληγωθεί, ή να έχουν μεγαλώσει με γονείς τόσο αυστηρούς, που πλέον να μην αντέχουν κανέναν περιορισμό.
Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όλοι οι άνθρωποι έχουμε υποφέρει. Δυστυχώς, οι περισσότεροι κουβαλούν τα τραύματα της παιδικής ηλικίας στην ψυχή τους, αφήνοντάς τα καταστρέφουν τη ζωή τους, πολλές φορές ασυνείδητα.
Κάποιοι όμως, έχουν προσπαθήσει και, μέσα από την αυτογνωσία και την κατάλληλη προσέγγιση, έχουν καταφέρει να κλείσουν τις πληγές της παιδικής τους ηλικίας. Έχουν παρατηρηθεί ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια, τα οποία μαρτυρούν ότι έχετε ξεπεράσει τις πληγές του παρελθόντος.
Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ξεπεράσει τα παιδικά σας τραύματα
- Έχετε μάθει να φροντίζετε το εσωτερικό σας παιδί
- Γνωρίζετε τον εαυτό σας πολύ καλά
- Διεκδικείτε και προστατεύετε τα όριά σας
- Δεν επηρεάζονται οι σχέσεις σας ως αποτέλεσμα του τραύματος
- Το σώμα σας δεν είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης
- Σκέφτεστε το παρελθόν με ηρεμία
Έχετε μάθει να φροντίζετε το εσωτερικό σας παιδί
Όταν πλέον αγχώνεστε, αρχίζετε να ηρεμείτε εσείς τον εαυτό σας, με στρατηγικές χαλάρωσης. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να ρυθμίζετε το νευρικό σας σύστημα και φροντίζετε να παραμένετε ήρεμοι. Αγκαλιάζετε το εσωτερικό σας παιδί, του μιλάτε με στοργή και σεβασμό
Γνωρίζετε τον εαυτό σας πολύ καλά
Όσο περισσότερα γνωρίζεις για την πηγή του πόνου, τόσο λιγότερο θ’ αντιδράς σε αφορμές που στον προκαλούν, και τόσο πιο πιθανό θα είναι να προστατεύεις τον εαυτό σου. Ο πόνος της παιδικής ηλικίας, κρύβει μία μεγάλη ιστορία, και η αναγνώριση της προέλευσής του, μπορεί να βοηθήσει την αναγνώριση των επώδυνων συναισθημάτων μέχρι και σήμερα.
Οι άνθρωποι με αυτογνωσία πάντα θέλουν να φτάνουν στην ουσία των ζητημάτων, ακόμη και όταν είναι επώδυνο. Δεν κρύβονται από τα συναισθήματά τους, ούτε αποφεύγουν τον πόνο. Αντίθετα, τον αντιμετωπίζουν με θάρρος. Σύμφωνα με την ψυχολογία «η αυτογνωσία, η αντικειμενικότητα, η επίγνωση του εαυτού, είναι αναγκαία στοιχεία για την θετική αλλαγή στη ζωή».
Διεκδικείτε και προστατεύετε τα όριά σας
Από το «όχι» που μαθαίνετε να λέτε διεκδικητικά και χωρίς τύψεις, την αξίωση και τη διεκδίκηση όσων θέλετε, προστατεύετε πλέον τα όριό σας. Αυτό είναι ένα
πολύ σημαντικό κατόρθωμα, καθώς, οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε δυσλειτουργικές οικογένειες, κάνουν υπερβολικά πολλές θυσίες για τους άλλους. Έχουν μάθει άλλωστε να προβλέπουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα των άλλων, να καταλαβαίνουν την ασταθή συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διατηρήσουν την ηρεμία στο σπίτι τους.
Οι άνθρωπο που έχουν θεραπευτεί από τις πληγές της παιδικής τους ηλικίας, δεν νοιάζονται τόσο πολύ να είναι αρεστοί σε όλους. Αντίθετα, προτεραιότητά τους είναι να έχουν ουσιαστικές σχέσεις, εδραιωμένες στην αυθεντική επικοινωνία και τον σεβασμό.
Δεν επηρεάζονται οι σχέσεις σας ως αποτέλεσμα του τραύματος
Οι σχέσεις της ενήλικης ζωής εξαρτώντας άμεσα από την παιδική ηλικία. Πολύ συχνά, ο πόνος των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας, μας τυφλώνει, με αποτέλεσμα τον επηρεασμό των σχέσεών μας.
Η πίκρα του παρελθόντος διαβρώνει και δηλητηριάζει τις σχέσεις μας αργότερα στη ζωή. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τις πληγές τους, δεν φέρονται ανώριμα, αλλά προσπαθούν να το περιορίζουν. Την ίδια στιγμή, μπορούν να ηρεμούν τον εαυτό τους, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, ν’ αναγνωρίζουν τα πραγματικά τους συναισθήματα.
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που έχουν θεραπεύσει τις πληγές του παρελθόντος, δεν επιτρέπουν στα δυσφορικά αισθήματα να κυριεύσουν τον ψυχισμό τους, ούτε να διαβρώσουν τις σχέσεις τους.
Το σώμα σας δεν είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης
«Τα παιδιά που βιώνουν παραμέληση, συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση, μπορεί στην ενήλικη ζωή τους να ζουν σε «κατάσταση επιβίωσης» εγκλωβισμένοι στην ηλικία κατά την οποία δημιουργήθηκε το τραύμα και βιώθηκε ο πόνος.
«Το χάος και το τραύμα, απορρυθμίζουν το νευρικό μας σύστημα, μία κατάσταση που εκφράζεται με περισπασμούς – gaming, υπερβολική χρήση της τεχνολογίας ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και παθολογικές συμπεριφορές στις συντροφικές σχέσεις- οι οποίοι αποτελούν προσπάθεια ανακούφισης του τραύματος και αποφυγής του πόνου.
Στην πραγματικότητα όμως, δεν τον αποφεύγουν. Όταν ο άνθρωπος παύει να είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης, τότε φαίνεται ότι έχει γιατρευτεί από τις πληγές της παιδικής ηλικίας.
Σκέφτεστε το παρελθόν με ηρεμία
Η συγχώρεση για τα λάθη του παρελθόντος, είναι μία διεργασία που ευνοεί, πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους. Συγχώρεση είναι η ικανότητα να βλέπουμε το παρελθόν μας με ηρεμία και ν’ αποδεχόμαστε τα πράγματα ως έχουν. Η συγχώρεση φέρνει ένα αίσθημα ανακούφισης, αναγνώρισης, βίωσης του πόνου και απελευθέρωσης από αυτόν. Για τους ψυχολόγους, η συγχώρεση ωφελεί την ευημερία και τη δημιουργία ενός υγιέστερου συναισθηματικού περιβάλλοντος.
Η πρακτική της συγχώρεσης ευνοεί την ψυχική υγεία. Είναι αδύνατον ν’ αλλάξουμε όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Μπορούμε ωστόσο, ν’ αναλάβουμε την ευθύνη της δικής μας θεραπείας και, κατά συνέπεια, της δημιουργίας μίας ικανοποιητικής, χαρούμενης ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου