Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ το κόστος της επιστολικής ψήφου «Χρυσή» πληρώνει ο ελληνικός λαός τη νέα διαδικασία στην οποία συμμετέχουν 202.556 πολίτες και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου


 – 16,6 εκατ. ευρώ για ταχυδρομικές υπηρεσίες – Ποιες εταιρείες τις ανέλαβαν.

– 4 εκατ. ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης – Ποιος είναι ο ανάδοχος.

– 1,85 εκατ. ευρώ επιπλέον στη Singular Logic. 

– 600.000 ευρώ για «εμφακέλωση» με απευθείας ανάθεση.

– Η «ειδική εκλογική αποζημίωση» εφορευτικών και δικαστικών υπαλλήλων για την επιστολική: 4.000 στους γενικούς εφόρους, 3.000 στους προέδρους Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου. 

– Το ποσό των 24 εκατ. ευρώ ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο μέχρι την λήξη της διαδικασίας και την ημέρα των Ευρωεκλογών.

Του Βασίλη Γαλούπη

Για τις τρεις εκλογές του 2023, με τις δυο βουλευτικές κάλπες και τις αυτοδιοικητικές, δαπανήθηκαν περίπου 330 εκατ. ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη έρευνα (Χρυσές κάλπες: Δαπάνες – ρεκόρ άνω των 330 εκατ. ευρώ για όλες τις εκλογές του 2023). Ο μέσος όρος κυμάνθηκε στα 110 εκατ. ανά εκλογική διαδικασία.

Όμως, στις προσεχείς Ευρωεκλογές αναμένεται να ξεπεραστεί κατά τουλάχιστον 20-25% αυτός ο μέσος όρος, αφού για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος που θα δώσει την ευκαιρία σε 202.556 πολίτες εντός κι εκτός συνόρων να συμμετάσχουν στην ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Η έρευνα των Data Journalists θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα για το κόστος της επιστολικής ψήφου, μιας νέας διαδικασίας για την χώρα. Το ποσό που έως τώρα προκύπτει, λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φτάνει ήδη στα 24 εκατ. ευρώ κι ενδεχομένως να αυξηθεί. Με τον «λογαριασμό» να μην έχει κλείσει επειδή ακόμα η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που ήδη έχουν αναρτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο έφτασαν τις 202.556. Εξ αυτών, οι 153.322 ψηφοφόροι είναι κάτοικοι εσωτερικού και οι 49.234 κάτοικοι εξωτερικού, στην συντριπτική τους πλειοψηφία από ευρωπαϊκές χώρες (41.640, ποσοστό 84%).

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στις 22 Απριλίου 2024 για τους δυο αναδόχους και κόστος έως 16,6 εκατ. ευρώ για ταχυδρομικές υπηρεσίες 

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στις 22 Απριλίου 2024 για τους δυο αναδόχους και κόστος έως 16,6 εκατ. ευρώ για ταχυδρομικές υπηρεσίες 
Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στις 22 Απριλίου 2024 για τους δυο αναδόχους και κόστος έως 16,6 εκατ. ευρώ για ταχυδρομικές υπηρεσίες

 

Έως 16,6 εκατ. ευρώ οι ταχυδρομικές υπηρεσίες

Το υψηλότερο κόστος για την επιστολική ψήφο αφορά, όπως είναι ευνόητο, στις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Στις 22 Απριλίου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών για την ανάθεση της υλοποίησης του έργου παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών (αποστολή, παραλαβή και παράδοση εκλογικού υλικού σε προκαθορισμένα σημεία).

Προσφορά έκαναν δυο εταιρείες, τα ΕΛΤΑ και η ACS, από τις συνολικά τρεις που προσκάλεσε το ΥΠΕΣ (η τρίτη ήταν η Γενική Ταχυδρομική). Η απόφαση αναφέρει:

«Αναθέτουμε το έργο παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει την αποστολή, παραλαβή και παράδοση του εκλογικού υλικού σε προκαθορισμένα σημεία, προκειμένου να υλοποιηθεί η εκλογική διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, στις κάτωθι εταιρείες:

Στην εταιρεία με την επωνυμία, «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε.», και διακριτικό τίτλο «ΕΛ.ΤΑ. A.E.», που εδρεύει στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με την προσφορά της, μέσω ΕΣΗΔΗΣ με Α/Α 398781/18-04-2024.

Στην εταιρεία με την επωνυμία, «ACS ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», και διακριτικό τίτλο «ACS M.A.E.E», που εδρεύει στον Δήμο Αιγάλεω, σύμφωνα με την προσφορά της, μέσω ΕΣΗΔΗΣ με Α/Α: 398716/18-04-2024.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «η προκαλούμενη δαπάνη για την σχετική προμήθεια θα βαρύνει τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Οικονομικού Έτους 2024», «το ύψος της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αποστολών που θα απαιτηθούν» και το κόστος «σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να ξεπεράσει το ποσό των 13.400.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 16.616.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».

Όπως ήδη έχει αναφερθεί στον ελληνικό Τύπο, η αποστολή του ειδικού φακέλου ψηφοφορίας εντός ελληνικής επικράτειας με διανομέα θα κοστίσει 12,40 ευρώ, ενώ η παραλαβή του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου θα κοστίσει 8,68 ευρώ, εάν γίνει από κατάστημα του αναδόχου, και 12,40 ευρώ, εάν ένας διανομέας μεταφέρει τον φάκελο στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων.

Για εκλογείς εκτός επικράτειας, η αποστολή του ειδικού φακέλου θα κοστίσει 34,72 ευρώ, εάν βρίσκεται σε ευρωπαϊκές χώρες, και σε 47,12 ευρώ, εάν βρίσκεται σε χώρες εκτός Ευρώπης. Η παραλαβή του φακέλου κοστολογείται στα 27,28 ευρώ, εάν ο εκλογέας βρίσκεται στην Ευρώπη, και σε 47,12 ευρώ, εάν βρίσκεται εκτός Ευρώπης.

 Οι εταιρείες που διεκδίκησαν τα 4 εκατ. για την εκστρατεία ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο

Οι εταιρείες που διεκδίκησαν τα 4 εκατ. για την εκστρατεία ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο

Στα 4 εκατ. ευρώ η καμπάνια 

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ για την διαφημιστική καμπάνια της επιστολικής ψήφου:

«ΘΕΜΑ: Ανάθεση για την υλοποίηση (επικοινωνιακός σχεδιασμός – παραγωγή επικοινωνιακού και εντύπου υλικού – δράσεις και υπηρεσίες προβολής της καμπάνιας ενημέρωσης) της εκστρατείας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο».

Προσφορά κατέθεσαν τρεις εταιρείες, με την «Frank and Fame» να επικρατεί με ποσό 4,015 εκατ., μια διαφορά περίπου 5-10.000 ευρώ σε σχέση με τις άλλες δυο συνδιεκδικήτριες της δουλειάς, την Ανώνυμη Διαφημιστική ATTΠ και την BIENT:

«Αναθέτουμε, την παροχή υπηρεσιών για την άμεση υλοποίηση και έναρξη της εκστρατείας (καμπάνιας) ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας (CPV: 79341400-0 «Υπηρεσίες διαφημιστικής εκστρατείας»), στην εταιρεία με την επωνυμία «FRANK AND FAME AΝΩΝΥΜΗ EΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ».

Με 1,6 εκατ. στην Singular Logic 

Στις 25 Ιανουαρίου 2024, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης 1.612.000 ευρώ «για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εσωτερικών ειδικός φορέας 1007 206, ΑΛΕ 2420903001, οικ. έτους 2024, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας».

Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 26.1.24 εκδόθηκε η απόφαση από την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία «προσκαλεί την εταιρεία με την επωνυμία «SINGULAR LOGIC AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», με διακριτικό τίτλο «SINGULARLOGIC A.E.», «να καταθέσει οικονομική προσφορά, μέσω ΕΣΗΔΗΣ (Α/Α 332253), για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού – επέκτασης ΟΣΥΕΔ (σ.σ. πρόκειται για την ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων στις εκλογές) για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας».

Με το συγκεκριμένο θέμα είχαν ασχοληθεί οι Data Journalists τον Μάρτιο (Διαρροή email: Στο κάδρο και η Singular Logic).

Συν 246.000 ευρώ για το Περιστέρι 

Με νεότερη απόφαση, της 8ης Μαϊου, αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Singular Logic και «η προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου όπου θα στεγαστούν οι Επιτροπές Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και οι Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου, εν όψει των επικείμενων εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024». Η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 246.292 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Απευθείας 600.000 ευρώ για «εμφακέλωση»

Στις 9 Απριλίου υπήρξε «Τροποποίηση της απόφασης απευθείας ανάθεσης για την υλοποίηση του έργου παροχής υπηρεσιών κατασκευής, εκτύπωσης και εμφακέλωσης του εκλογικού υλικού για την διενέργεια των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 για όσους εκλογείς επιλέξουν την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο”.

Εκεί αναφέρεται ότι η ανάθεση έγινε προς την «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ A.E.», με προσφερόμενη τιμή 497.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%. Το συνολικό ποσό φτάνει στις 616.000 ευρώ.

Στα 3 εκατ. ευρώ για χαρτί και φακέλους, αλλά όχι μόνο για επιστολική

Όπως είναι λογικό κάποιες προμήθειες, όπως για χαρτί ψηφοδελτίων, δεν αφορούν μόνο στην επιστολική ψήφο, αλλά συνολικά στις Ευρωεκλογές. Στις 12.4.24 το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε δαπάνη 2,94 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του «για την προμήθεια 48.000 δεσμίδων χαρτιού ψηφοδελτίων, με δυνατότητα αύξησης της ποσότητας κατά 10%, για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024». Αναλογικά, ένα κόστος αφορά και στην επιστολική ψήφο.

Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια 11 εκατ. εκλογικών φακέλων, με κόστος 261.888 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Για γραφική ύλη και σφραγίδες

Στις 8 Μαϊου ανακοινώθηκαν οι τρεις ανάδοχοι για την «απευθείας ανάθεση αναφορικά με την προμήθεια γραφικής ύλης, σφραγίδων και καρτών διαπίστευσης για τις ανάγκες λειτουργίας των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και των Εφορευτικών Επιτροπών Διαλογής Επιστολικής», ύψους 8.300 ευρώ.

  Η απόφαση της 30.4.24 με τις ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις για την επιστολική ψήφο  

Η απόφαση της 30.4.24 με τις ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις για την επιστολική ψήφο  
Η απόφαση της 30.4.24 με τις ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις για την επιστολική ψήφο

Οι εφορευτικές και οι δικαστικοί υπάλληλοι 

Με απόφαση στις 30 Απριλίου 2024 καθορίστηκε η «ειδική εκλογική αποζημίωση στον Γενικό Έφορο παρακολούθησης διαδικασίας ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, στον Αναπληρωτή Γενικό Έφορο, στους Προέδρους των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, στους αναπληρωτές αυτών, στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου καθώς και στους δικαστικούς υπαλλήλους που συνεπικουρούν στο έργο του Γενικού Εφόρου και μπορεί να υποβοηθούν το έργο των Επιτροπών για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή και διενέργεια των εκλογών».

Συγκεκριμένα:

α) Στον Γενικό Έφορο καταβάλλεται αποζημίωση 4.000 ευρώ.

β) Στον Αναπληρωτή Γενικό Έφορο καταβάλλεται αποζημίωση 3.500 ευρώ.

γ) Στους προέδρους Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ.

δ) Στους αναπληρωτές πρόεδρους Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 2.400 ευρώ.

ε) Στα τακτικά μέλη Επιτροπής Συλλογής Επιστολικής Ψήφου καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 2.400 ευρώ.

στ) Στα αναπληρωματικά μέλη Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ .

ζ) Στους δικαστικούς υπαλλήλους που θα υποβοηθήσουν το έργο των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και το έργο του Γενικού Εφόρου καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 1.150 ευρώ.

Όπως αναφέρεται «η έκδοση της παρούσας απόφασης προκαλεί δαπάνη, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό Εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών, το ύψος της οποίας ανέρχεται κατά ανώτατο στο ποσό των 296.800 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις