Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτετε για τον εαυτό σας στους άλλους

 


H διαχείριση των διαφόρων κοινωνικών καταστάσεων συχνά μοιάζει με ακροβασία, ειδικά όταν πρόκειται να μοιραστούμε προσωπικές πληροφορίες.

Η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στις ανθρώπινες σχέσεις.  Σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τον εαυτό σας που δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτετε, όχι επειδή είναι καλό, αλλά επειδή η αποκάλυψη ορισμένων ευαίσθητων πληροφοριών, δεν είναι προς το συμφέρον σας.

Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτετε για τον εαυτό σας στους άλλους

  • Πικρίες από το παρελθόν
  • Προσωπική οικονομική κατάσταση
  • Τους ενδόμυχους φόβους σας
  • Προσωπικά σας μυστικά
  • Στόχους της προσωπικής σας ζωής
  • Προβλήματα με την αυτοεκτίμηση
  • Οικογενειακά δράματα
  • Καλές πράξεις
  • Προσωπικές αντιπάθειες
  • Προσωπικές κρίσεις

Πικρίες από το παρελθόν

Όλοι έχουμε πληγωθεί, παραπλανηθεί  ή απογοητευθεί από ανθρώπους, όμως, σύμφωνα με την ψυχολογία, δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτουμε τις πικρίες του παρελθόντος.

Το μοίρασμα αυτών των ιστοριών μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε αρνητικοί ή προσκολλημένοι στο παρελθόν. Χωρίς να ξεχνούμε τα μαθήματα του παρελθόντος, είναι καλύτερα να εστιάζουμε στο παρόν και το μέλλον.

Άλλωστε, η αφήγηση καταστάσεων που μας έχουν πληγώσει, μπορεί να δώσει στους άλλους την εντύπωση ότι παραπονιόμαστε ή ότι έχουμε εμμονή με κάτι. Έτσι, άθελά μας απωθούμε τους ανθρώπους, αντί να τους φέρνουμε πιο κοντά.

Το καλύτερο είναι να διαχειριζόμαστε ιδιωτικά τις πικρίες του παρελθόντος, ιδανικά με την καθοδήγηση ενός ειδικού ή κάποιου που εμπιστευόμαστε απόλυτα. Αν και η εξωτερίκευση των ιστοριών που μας στοίχισαν είναι αναγκαία για τη συναισθηματική υγεία, μπορεί ν’ αποβεί αντιπαραγωγική για την κουβέντα και την κοινωνικοποίηση.

Οι ειδικοί συνιστούν, όταν νιώθουμε την παρόρμηση να τις μοιραστούμε με άλλους, να το ξανασκεφτόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρύβουμε τα συναισθήματά μας, αλλά ότι περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή, το σωστό μέρος και τον κατάλληλο άνθρωπο να τα μοιραστούμε.

Προσωπική οικονομική κατάσταση

Ο λόγος για τον οποίον νιώθουμε άβολα να συζητάμε τα οικονομικά μας, έχει ψυχολογικό υπόβαθρο.

Η αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την οικονομική μας κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπα συμπεράσματα και συγκρίσεις. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει ένταση, φθόνο, ή αμηχανία, ακόμη και όταν γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις.

Αν εσείς θέλετε να γιορτάσετε το γεγονός ότι πήρατε αύξηση για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι μπορεί να το λέτε σε κάποιον φίλο που πασχίζει να κρατήσει τη δουλειά του, κάνοντάς τον να νιώθει ακόμη χειρότερα και ζημιώνοντας τη σχέση.

Ενώ είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, η αποκάλυψη λεπτομερειών σχετικά με την οικονομική κατάσταση, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη περίσκεψη.

Τους ενδόμυχους φόβους σας

Ενίοτε, το μοίρασμα των φόβων μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Όταν όμως γίνεται στα πολύ πρώιμα στάδια μιας σχέσης, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι πιο μύχιοι φόβοι μας μπορεί να μας κάνουν εύκολο στόχο για χειραγώγηση, καθώς οι φόβοι μας αντανακλούν τις αδυναμίες και τα ευάλωτα σημεία μας.

Οι άνθρωποι μπορεί να τους χρησιμοποιήσουν αργότερα προς δικό τους όφελος. Πρέπει λοιπόν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μοιράζεστε τους πιο ενδόμυχους φόβους σας, ειδικά σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρύβεστε, αλλά ότι προστατεύετε τη συναισθηματική σας ευημερία.

Προσωπικά σας μυστικά

Όλοι έχουμε μυστικά, άλλοι πιο μικρά και άλλοι μεγάλα και σημαντικά. Σύμφωνα με την ψυχολογία, όταν ένα μυστικό αποκαλυφθεί, δεν γυρίζει πίσω. Ανάλογα με τη φύση της πληροφορίας και την αντίδραση του ανθρώπου στον οποίο απευθύνεται, το μοίρασμα ενός μυστικού μπορεί να οδηγήσει σε μεταμέλεια, άγχος και αμηχανία.

Επιπλέον, η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών επιβαρύνει και τον άνθρωπο στον οποίο λέγεται αφού, νιώθουν το ηθικό βάρος να το διαφυλάξουν, βλάπτοντας τη σχέση σας.

Να είστε προσεκτικοί με τα μυστικά που μοιράζεστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε ειλικρινείς, ούτε ότι είστε μυστικοπαθείς, αλλά απλώς ότι αναγνωρίζετε τις πιθανές συνέπειες της αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών.

Στόχους της προσωπικής σας ζωής

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η αποκάλυψη προσωπικών σας φιλοδοξιών, μπορεί να γυρίσει «μπούμεραγκ».

Σύμφωνα με την ψυχολογία, όταν μοιραζόμαστε τους προσωπικούς μας στόχους, νιώθουμε μια πρώιμη αίσθηση κατάκτησης, καθώς εισπράττουμε έπαινο και επιβεβαίωση για τις φιλοδοξίες μας, με αποτέλεσμα να «μπερδεύουμε» τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να νιώθει ότι έχει πετύχει τον επιθυμητό στόχο.

Επιπλέον, το μοίρασμα των στόχων μας, τους υποβάλλει στην εξονυχιστική ανάλυση και τη γνώμη των άλλων, κάτι που μπορεί να μας αποθαρρύνει από το αρχικό μας όνειρο. Ενώ είναι σημαντικό να ακολουθείτε και να στηρίζετε τους στόχους σας, οφείλετε να είστε προσεκτικοί με την αποκάλυψή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε μυστικοπαθείς, αλλά απλά ότι προστατεύετε τα όνειρα και το κίνητρό σας για να τα πετύχετε.

Προβλήματα με την αυτοεκτίμηση

Όλοι οι άνθρωποι έχουν στιγμές ανασφάλειας και αυτό-αμφισβήτησης. Όταν όμως, μοιράζεστε τα προβλήματα αυτοεκτίμησής  σας, τότε μπορεί να δημιουργήσετε τη λεγόμενο αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, όταν λέμε στους άλλους τις ανασφάλειές μας, υποσυνείδητα τις τροφοδοτούμε. Όταν εκφράζουμε τις ανασφάλειές μας, τους δίνουμε μεγαλύτερη δύναμη.

Συν τοις άλλοις, οι άνθρωποι έχουν την τάση να υιοθετούν την εικόνα που εμείς έχουμε για τον εαυτό μας.

Αν λοιπόν, δίνουμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε τον εαυτό μας σε εκτίμηση, και οι άλλοι θα αρχίσουν να μας βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, ούτε να υποκρινόμαστε τους τέλειους, αλλά να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Μπορούμε μόνοι μας να αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις ανασφάλειές μας. Απαιτεί ωστόσο εσωτερική δύναμη, αλλά είναι μια προσπάθεια που πρέπει να μας κάνει περήφανους.

Οικογενειακά δράματα

Κάθε οικογένεια έχει τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες της. Η αποκάλυψη των οικογενειακών διχονοιών ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπες κρίσεις και λάθος υποθέσεις.

Μπορεί να είναι φυσικό και ανθρώπινο να θέλουμε τη συμβουλή ή την υποστήριξη κάποιου φίλου, όμως η αποκάλυψη οικογενειακών μυστικών μπορεί να μας κάνει να ευάλωτους ή να μας αφήσει εκτεθειμένους. Την ίδια στιγμή, βάζουμε τα μέλη της οικογένειάς μας σε δύσκολη θέση, ειδικά όταν το άτομο στο οποίο μιλάμε, τα γνωρίζει.

Ακόμη χειρότερα, όταν μοιράζεστε οικογενειακά δράματα με κάποιον που δεν χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης σας, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως αφορμή για κουτσομπολιό.

Όσον αφορά τα οικογενειακά ζητήματα, είναι αναγκαίος ένας βαθμός μυστικότητας.

Η διακριτικότητα όσον αφορά τα οικογενειακά ζητήματα σημαίνει ότι γνωρίζουμε πως, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σ’ όλες τις οικογένειες, σεβόμαστε τους αγαπημένους μας και τους προστατεύουμε.

Καλές πράξεις

Όλοι ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται να διατυμπανίζουμε το καλό που κάνουμε για κάποιον. Αντίστοιχα, όταν διαφημίζουμε τις καλές μας πράξεις, αυτές αυτόματα χάνουν την αξία τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την ψυχολογία, η αποκάλυψη των καλών πράξεων μαρτυρά έλλειψη ειλικρίνειας ή αναζήτηση επιβεβαίωσης. Είναι σαν να κάνετε το καλό όχι για την ουσία του, αλλά για τη φήμη σας.

Άλλωστε, η ικανοποίηση που αντλούμε από μια καλή πράξη, δημιουργείται από το εσωτερικό αίσθημα πληρότητας και όχι από τον εξωτερικό έπαινο. Κρατήστε για τον εαυτό σας το καλό που κάνετε για τους άλλους.

Δεν σημαίνει ότι κρύβετε κάτι, αλλά απλώς ότι σέβεστε την αγνότητα των προθέσεων και τον αλτρουισμό του κινήτρου σας.

Προσωπικές αντιπάθειες

Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας. Όταν όμως αποκαλύπτουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν, δημιουργούμε ένα αίσθημα αρνητισμού στους άλλους.  Παράλληλα, μπορεί να περιορίσει τις αλληλεπιδράσεις σας, μιας και κάνετε τους άλλους να μην θέλουν να αναφερθούν σε θέματα που θεωρούν ότι σας δυσαρεστούν.

Η ανάδειξη όσων δεν σας αρέσουν, περιορίζει τις ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη, για πειραματισμό και διεύρυνση των ενδιαφερόντων και των εμπειριών σας.

Αντί να μιλάτε για όσα σας δυσαρεστούν, εστιάστε σε όσα εκτιμάτε και θέλετε να ανακαλύψετε. Δεν σημαίνει ότι καταπιέζετε τη γνώμη σας, απλά ότι δίνετε περισσότερη έμφαση στα θετικά και ότι έχετε ανοιχτό μυαλό.

Προσωπικές κρίσεις

Η διαμόρφωση προσωπικών κρίσεων είναι έμφυτη ιδιότητα στον άνθρωπο.

Η αποκάλυψη ωστόσο των κρίσεών μας, μπορεί να τροφοδοτήσει τη σύγκρουση και να οδηγήσει σε παρανόηση.

Η ψυχολογία μας πληροφορεί πως, όταν μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας κρίσεις, άθελά μας δημιουργούμε αρνητική ατμόσφαιρα και υψώνουμε άμυνες. Αυτό παρεμποδίζει την επικοινωνία και δυνητικά βλάπτει τις σχέσεις.

Οι προσωπικές κρίσεις λένε για εμάς πολλά περισσότερα από τους ανθρώπους που κρίνουμε: οι κρίσεις μας αποκαλύπτουν τις αξίες μας, τις εμπειρίες και τις προκαταλήψεις μας.

Προτού μοιραστείτε μια κρίση σας σκεφτείτε τις συνθήκες στις οποίες την έχετε διαμορφώσει. Επίσης, προσπαθήστε να δείτε αν είναι μια αντικειμενική κρίση και αν είναι αναγκαίο να την μοιραστείτε.  Να θυμάστε ότι το να μην αποκαλύπτετε από νωρίς τις κρίσεις σας, δεν σημαίνει ότι καταπιέζεστε, αλλά ότι καλλιεργείτε την κατανόηση και τον σεβασμό.

Tip: Η ψυχολογία πίσω από το μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών, είναι εξαιρετικά περίπλοκη και πολυσχιδής. Μια αναγκαία παράμετρος για την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών, είναι η αμοιβαιότητα.

Όταν το μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών γίνεται με τον όρο της αμοιβαιότητας, εξασφαλίζεται περισσότερη ισορροπία και μέτρο. Αν από νωρίς μοιραστούμε πολύ προσωπικές πληροφορίες, τότε χάνεται η ισορροπία και το άτομο αισθάνεται άβολα. Αν αντίθετα, δεν μοιραστείτε τίποτε για εσάς, παρεμποδίζεται η δημιουργία προσωπικής σχέσης.

Το μυστικό είναι στην ισορροπία, ώστε να διευκολυνθεί η αυθεντική επικοινωνία και παράλληλα να διαφυλαχθεί η προσωπική ζωή.

Η διαχείριση της ισορροπίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως η αναγνώριση της σημασίας της, βοηθά ώστε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις κατά την αλληλεπίδρασή σας με τους άλλους.  Ρωτήστε τον εαυτό σας προτού μοιραστείτε κάτι προσωπικό αν, η συγκεκριμένη πληροφορία θα ενδυναμώσει ή θα βλάψει τη σχέση σας με τον άλλο άνθρωπο. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις