Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, μια ομάδα ξένων κατόχων ομολόγων έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να αναγκάσει την Ουκρανία να αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της ήδη από το επόμενο έτος.
Ο όμιλος, ο οποίος περιλαμβάνει γνωστούς επενδυτικούς κολοσσούς των διεθνιστών, χορήγησε στο Κίεβο διετής παραίτηση χρέους το 2022 – αλλά προφανώς με την υπόθεση ότι η σύγκρουση με την Ρωσία θα είχε τελειώσει μέχρι τότε.
Ωστόσο, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις μάχες, οι δανειστές λέγεται ότι ανέθεσαν σε δικηγόρους και τραπεζίτες να συναντηθούν με επίσημους εκπροσώπους της Ουκρανίας.
Στόχος: μια συμφωνία βάσει της οποίας η Ουκρανία θα πρέπει να επαναλάβει τις πληρωμές τόκων το επόμενο έτος. Σε αντάλλαγμα, σημαντικό μέρος του χρέους θα διαγραφεί.
Ο όμιλος κατέχει περίπου το ένα πέμπτο των εκκρεμών ευρωομολόγων της Ουκρανίας αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ), ανέφερε η Wall Street Journal .
Αν και αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος του συνολικού εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας ύψους 161,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 149 δισεκατομμύρια ευρώ), η εξυπηρέτηση των τόκων αυτών των ομολόγων θα κόστιζε στην χώρα 500 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 464 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως.
Εάν οι ομολογιούχοι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Κίεβο μέχρι τον Αύγουστο, η Ουκρανία μπορεί να καταστεί αφερέγγυα. Αυτό θα επηρέαζε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα περιόριζε την ικανότητά της να δανείζεται περισσότερα χρήματα στο μέλλον.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal , οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα συμπαραταχθούν με την Ουκρανία στις συνομιλίες με τους κατόχους ομολόγων.
Η Ουκρανία βασίζεται ήδη σε ξένη βοήθεια για να κρατήσει τις αρχές να λειτουργούν και να πληρώνουν τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ο στρατός της χώρας εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένη χρηματοδότηση. Αξιωματούχοι στο Κίεβο και στην Δύση προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι η Ουκρανία θα ηττηθεί σύντομα προκειμένου το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει νόμο για την εξωτερική βοήθεια προς το Κίεβο – κάτι που έκανε τον περασμένο μήνα.
Πρόκειται για ένα πακέτο βοήθειας αξίας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 56,6 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Ουκρανία θα λάβει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ) για αγορές όπλων και 9 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ) σε νέα «δάνεια».
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων έχουν προτείνει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσουν τα χρέη της Ουκρανίας.
Από το 2022, περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 278 δισεκατομμύρια ευρώ) περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας έχουν παγώσει σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ωστόσο, αν και τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, δεν υπήρχε αντίστοιχος νομικός μηχανισμός στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται η πλειονότητα αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Πάντως από χθες υπάρχει καταρχήν συμφωνία στην ΕΕ, προκειμένου να στείλει «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στο Κίεβο!
Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις ενάντια σε μια τέτοια κίνηση.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον Απρίλιο ότι κάτι τέτοιο θα κινδύνευε «να σπάσει την διεθνή τάξη που θέλετε να προστατεύσετε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου