Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η ατζέντα για ΑΠΕ, visa express, ναυπηγική Bιομηχανία


Στις συναντήσεις Ελλάδας - Τουρκίας στο περιθώριο της συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τέθηκαν προς συζήτηση θέματα σε σημαντικούς τομείς όπως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.

Ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και των ελληνικών νησιών, περαιτέρω τουριστική συνεργασία μετά την visa express, αλλά και συνεργασία στην ναυτιλία και την ναυπηγική βιομηχανία, την υγεία και την εκπαίδευση, ήταν μερικοί από τους τομείς που έπεσαν στο τραπέζι του διαλόγου ως ιδέες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Φαχρεντίν Αλτούν δήλωνε ότι «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες. Διανύουμε μια περίοδο όπου περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης έγινε πιο συγκεκριμένος, σημειώνοντας ότι στις συναντήσεις των δύο πλευρών τέθηκαν προς συζήτηση θέματα σε σημαντικούς τομείς όπως οι επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.

Οι επιχειρηματίες

Απο αριστερά: ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Αντνάν Πολάτ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν Φαχρεντίν Αλτούν και ο Βύρων Νικολαίδης, ceo της PeopleCERT

Ακόμα πιο στενή συνεργασία επιδιώκει η επιχειρηματική κοινότητα των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Αντνάν Πολάτ, ο ίδιος επιχειρηματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παρουσία και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που δημιουργεί ο κοινός χώρος των δύο χωρών, το Αιγαίο, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε την δυνατότητα ακόμα και απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης όχι μόνο των ηπειρωτικών περιοχών των δύο χωρών, αλλά και απευθείας από τα τουρκικά παράλια με τα ελληνικά νησιά. Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι μεταφορές και τα logistics αποτελούν δύο τομείς στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Βύρων Νικολαίδης, CEO του μεγαλύτερου ελληνικού μονόκερου της PeopleCERT, επισήμανε ότι η Τουρκία για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη αγορά με τεράστιες δυνατότητες, ενώ για την Τουρκία η Ελλάδα είναι μια μοναδική πύλη προς την Ευρωπαική Ένωση.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι δύο χώρες, με πιο σημαντική εάν θα επιλέξουν να ανταγωνίζονται ή να συνεργάζονται. Ο ίδιος έθεσε στο φόρουμ τρεις τομείς που αν υπάρχει συμφωνία μπορεί να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: Η υποστήριξη της ναυτιλίας και την ναυπηγικής βιομηχανίας, θα μπορούσε να είναι ο ένας τομέας. Ένας άλλος θα μπορούσε ο ευρύτερος τομέας της υγείας (φάρμακο, φροντίδα ηλικιωμένων κλπ) και ένας τρίτος αυτός της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, στάθηκε στην εντυπωσιακή αποδοχή που είχε η εφαρμογή από την 1η Απριλίου της visa express 7 ημερών και κόστους 60 ευρώ ανά επισκέπτη, που επέτρεψε σε Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν με ταχείες διαδικασίες το νησί. Το μέτρο εφαρμόσθηκε από τον Απρίλιο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέφτασαν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο, τριπλάσιοι τουρίστες από το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στην επιτυχή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, στάθηκε η πρόεδρος της Marketing Greece και ceo της REDS Ιωάννα Δρέττα, ενώ η Μαρία Σαράφογλου διευθύντρια του γραφείου της Aegean Airlines στην Τουρκία τόνισε την μεγάλη ζήτηση για ταξίδια από και προς την Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας ότι μόνο πέρυσι η Aegean διακίνησε στο δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 136.000 επιβάτες. Φέτος στο πρώτο τρίμηνο έχουν διακινηθεί ήδη 53.000 επιβάτες, σημάδι ότι το περυσινό ρεκόρ είναι πιθανό να προσεγγιστεί από τα μισά του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις