Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Oι γυναίκες που μετανιώνουν Kρυφά για τις επιλογές στη ζωή τους, εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές


 Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Κάποιες τις χαιρόμαστε, άλλες τις μετανιώνουμε. Πολλά όμως από αυτά που μετανιώνουμε, τα κρατάμε θαμμένα μέσα μας.  Οι γυναίκες που μετανιώνουν για τις επιλογές στη ζωή τους, εμφανίζουν ορισμένες χαρακτηριστικές συμπεριφορές.

Οι γυναίκες που μετανιώνουν κρυφά για τις επιλογές της ζωής τους, εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

  • Υπερανάλυση αποφάσεων που πήραν στο παρελθόν
  • Αποφυγή ορισμένων ζητημάτων
  • Κυκλοθυμία
  • Αδιαφορία για άλλοτε αγαπημένες δραστηριότητες
  • Αυξημένη απομόνωση
  • Έλλειψη ενθουσιασμού για το μέλλον
  • Απροθυμία για ανάληψη ρίσκου
  • Υπερβολικός προγραμματισμός
  • Διαρκής αυτοκριτική
  • Δυσκολία να πιστέψουν τα κομπλιμέντα

Πώς εμφανίζονται οι 10 χαρακτηριστικές συμπεριφορές που δείχνουν ότι μία γυναίκα μετανιώνει για επιλογές στη ζωή της και τις σημαίνουν

Υπερανάλυση αποφάσεων που πήραν στο παρελθόν

Όλοι μπορεί να αναπαράγουμε διαρκώς σενάρια του παρελθόντος στο μυαλό μας, να αναλύουμε τις εναλλακτικές και εν τέλει να μετανιώνουμε οικτρά για όσα επιλέξαμε να κάνουμε σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Για τις γυναίκες που κουβαλούν το βάρος της μεταμέλειας, αυτό μετατρέπεται σε τακτική συνήθεια. Ακούν σαν ηχώ το «τι θα γινόταν αν».

Αυτού του είδους η νοητική επανάληψη δεν είναι μια ακίνδυνη σκέψη. Όταν επαναλαμβάνεται τακτικά αποτελεί  μια ένδειξη ανεπίλυτης δυσαρέσκειας για τις επιλογές της ζωής. Αν μια γυναίκα προσκολλάται  διαρκώς σε προηγούμενες αποφάσεις, μπορεί να κουβαλά βάρη απ’ το παρελθόν. Αλλά θυμηθείτε, δεν είναι για το να δείχνεις με τα δάχτυλα ή να κατηγορείς. Είναι αναγκαία η κατανόηση και την προσφορά υποστήριξης.

Αποφυγή ορισμένων ζητημάτων

Συνήθως αποφεύγουμε να θίγουμε και να συζητάμε τα θέματα που μας προκαλούν θλίψη καθώς και αποφάσεις για τις οποίες έχουμε μετανιώσει. Η απόφαση αυτή μπορεί να αφορά την καριέρα για παράδειγμα. Στην περίπτωση αυτή, μία γυναίκα θ’ αλλάζει αμέσως θέμα συζήτησης, ή δεν θα θέλει να λάβει μέρος σε μία σχετική κουβέντα.

Πρόκειται για μία συχνή συμπεριφορά και αποτελεί τρόπο άμυνας και προστασίας από την ανάλυση ενός ζητήματος που έχει προκαλέσει πόνο και μεταμέλεια στο παρελθόν. Αν υπάρχουν ζητήματα τα οποία μία γυναίκα αποφεύγει επιμελώς να κουβεντιάσει, ίσως αυτά να αφορούν αποφάσεις ή επιλογές για τις οποίες αυτή έχει μετανιώσει.

Κυκλοθυμία

Οι διακυμάνσεις της διάθεσης μπορεί να είναι ένδειξη εσωτερικής, ψυχολογικής αναταραχής.  Δηλαδή, μία γυναίκα που βιώνει εσωτερική σύγκρουση ή νιώθει ότι έχει μετανιώσει για επιλογές της ζωής της που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τον ψυχισμό της, μπορεί να εμφανίζει διακυμάνσεις στη διάθεσή της. Από εκεί που είναι χαρούμενη και ευδιάθετη, γίνεται μελαγχολική και σκεπτική. Σύμφωνα με την ψυχολογία, τα ανεπίλυτα ζητήματα αναδύονται με τρόπους απρόβλεπτους.

Οι μεταμέλειες που συσσωρεύονται στη συνείδηση, μπορεί να εκραγούν χωρίς προειδοποίηση. Η κυκλοθυμία δεν είναι συνειδητή επιλογή μίας γυναίκας, είναι απλώς η ψυχολογική απόρροια της εσωτερικής της κατάστασης και σύγκρουσης.

Όπως πάντα, το κλειδί για την προσέγγιση μίας γυναίκας που βιώνει αυτά τα δυσφορικά συναισθήματα, είναι η κατανόηση και η διάθεση για επικοινωνία.

Αδιαφορία για άλλοτε αγαπημένες δραστηριότητες

Μπορεί να μοιάζει ανεξήγητο, όμως οι άνθρωποι που μετανιώνουν για αποφάσεις ή επιλογές του παρελθόντος, μπορεί να εγκαταλείπουν τις άλλοτε αγαπημένες τους δραστηριότητες και ενασχολήσεις.

Αυτό συμβαίνει είτε επειδή ο άνθρωπος δεν αντλεί πλέον την ικανοποίηση και τη χαρά που ένιωθε παλαιότερα, ή ενδεχομένως, οι δραστηριότητες αυτές να του θυμίζουν την πηγή της μεταμέλειας και της θλίψης. Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες, αυτό το συναίσθημα της πικρίας και της μεταμέλειας μπορεί συχνά να εμφανίζεται ως αποχή από τις αγαπημένες δραστηριότητες. Μία γυναίκα που αγαπούσε τη ζωγραφική, μπορεί ξαφνικά να αφήνει τα πινέλα της, μαρτυρώντας έτσι την εσωτερική αναστάτωση που βιώνει.

Αυξημένη απομόνωση

Πασχίζοντας κάποιος να διαχειριστεί τα συναισθήματα της πικρίας και της μεταμέλειας, μπορεί να καταλήξει στον περιορισμό των κοινωνικών δραστηριοτήτων.  Το βάρος των ανομολόγητων μεταμελειών τους καθιστά δύσκολη ή ακόμη και δυσβάστακτη την κοινωνικοποίηση.

Μπορεί ακόμη και να νιώθουν ότι δεν τους αξίζει να είναι μαζί με ανθρώπους. Μπορεί ακόμη, η αυτό-επιβαλλόμενη απομόνωση να είναι ένας τρόπος προστασίας, αφού έτσι αποφεύγουν τις ερωτήσεις και τις συζητήσεις που θα τους ανακινήσουν τις επώδυνες αναμνήσεις. Ακόμη, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίον τιμωρούν τον εαυτό τους για τα λάθη του παρελθόντος.

Έλλειψη ενθουσιασμού για το μέλλον

Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες και δυνατότητες και το να προσβλέπουμε στο μέλλον είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αλλά όταν μια γυναίκα κουβαλάει το βάρος παλαιών μεταμελειών, αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να εξασθενίσει.

Ενδέχεται να χάνει τον ενθουσιασμό της  για το μέλλον,  ή να φανεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την  επιδίωξη νέων στόχων. Είναι λες και  η λύπη της να έχει επισκιάσει την ικανότητά της να οραματίζεται ένα λαμπρότερο μέλλον.

Είναι σπαρακτικό να βλέπεις κάποιον να χάνει το πάθος  του για τη ζωή, επειδή νιώθει  παγιδευμένος σε επιλογές του παρελθόντος. Αν παρατηρήσετε αυτήν τη συμπεριφορά σε μια γυναίκα στο περιβάλλον σας, ο λόγος μπορεί να είναι κάποια μεταμέλεια του παρελθόντος. Όπως με όλα αυτά τα σημάδια, η συμπόνια και η υπομονή είναι το κλειδί. Όλοι δίνουμε  τις μάχες μας, και μερικές φορές, λίγη κατανόηση μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

Απροθυμία για ανάληψη ρίσκου

Τα λάθη του παρελθόντος μπορεί να μας στοιχειώσουν, οδηγώντας μας σε απραγία στο παρόν. Ο φόβος μίας ακόμη λάθος επιλογής μπορεί να μας παραλύσει, να μας καθηλώσει στη στασιμότητα.

Πρόκειται για ένα σημάδι αρκετά συνηθισμένο, το οποίο μαρτυρά ότι μία γυναίκα μετανιώνει για πράγματα που έγιναν στο παρελθόν. Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι  τόσο μεγάλος ώστε να παρεμποδίζει την πρόοδο και τα όνειρα. Αν μία γυναίκα επιλέγει μονίμως το μονοπάτι της οικειότητας και της σταθερότητας, αυτό μπορεί να μαρτυρά μεταμέλεια και πίκρα από αποφάσεις του παρελθόντος.

Υπερβολικός προγραμματισμός

Έχοντας βιώσει τη θλίψη από αποφάσεις που δεν έπρεπε να πάρουμε, μπορεί να καταλήξουμε να προγραμματίζουμε το κάθε μας βήμα, την κάθε μας κίνηση. Η συμπεριφορά αυτή μαρτυρά ότι υφέρπει μία μεταμέλεια, η οποία μάλιστα κατευθύνει και το παρόν μίας γυναίκας, η οποία δεν κάνει τίποτα απρογραμμάτιστο, τίποτα αυθόρμητο, τίποτα που ενδέχεται να της κοστίσει ή να την οδηγήσει σε μεταμέλεια.

Διαρκής αυτοκριτική

Όλοι έχουμε τον εσωτερικό μας κριτή, όμως για τις γυναίκες που βιώνουν την μεταμέλεια από επιλογές του παρελθόντος, ο εσωτερικός κριτής, μονοπωλεί τη συζήτηση. Η διαρκής αυτοκριτική είναι εξουθενωτική για τον άνθρωπο.  Το αυτομαστίγωμα και η αρνητική εσωτερική φωνή, κάνει τις γυναίκες που μετανιώνουν για το παρελθόν, να εστιάζουν μόνο στις αποτυχίες.

Δυσκολία να πιστέψουν τα κομπλιμέντα

H αποδοχή των φιλοφρονήσεων συνιστά σημάδι υγιούς αυτοεκτίμησης. Οι γυναίκες που αναμασούν τις μεταμέλειες του παρελθόντος, δεν μπορούν να πιστέψουν τα κομπλιμέντα που τους απευθύνονται, αφού έρχονται σε σύγκρουση με τη δική τους αντίληψη του εαυτού τους. Ως αποτέλεσμα, υποβαθμίζουν τα επιτεύγματά τους, ή έχουν την τάση να ανακατευθύνουν τον έπαινο αλλού. Αφού δεν μπορούν να εναρμονίσουν τα εξωτερικά ερεθίσματα με τα εσωτερικά αισθήματα, καταλήγουν να απορρίψουν τη φιλοφρόνηση.

Tip: Δεν έχει σημασία να αποδίδουμε ευθύνες ή να κατηγορούμε. Η ζωή είναι ούτως ή άλλως ένα ταξίδι, στο οποίο είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε επιλογές που θα μετανιώσουμε. Ακόμη και αυτές, μπορούν να γίνουν δείκτης της ικανότητάς μας να βελτιωνόμαστε, ν’ αναπροσαρμοζόμαστε και να προοδεύουμε. Για τις γυναίκες που βιώνουν εσωτερική πάλη λόγω επιλογών που έχουν μετανιώσει, τα παραπάνω σημάδια στη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι βιώνουν εσωτερική σύγκρουση, και άρα έχουν ανάγκη από συμπόνοια, κατανόηση, αποδοχή. Το μετάνιωμα κάποιων επιλογών μπορεί να μας κάνει περισσότερο σοφούς και ώριμους.

Όπως είπε κάποτε ο διάσημος φιλόσοφος Søren Kierkegaard, «Η ζωή μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο προς τα αναδρομικά, αλλά πρέπει να τη ζήσουμε προχωρώντας μπροστά».

Καθώς αντιμετωπίζουμε τις πολυπλοκότητες της ζωής, ας θυμηθούμε ότι όλοι κουβαλάμε  βάρη και επιλογές που έχουμε μετανιώσει. Πολύ συχνά, είναι η ενσυναίσθηση και η κατανόηση από τους γύρω μας που μπορούν να βοηθήσουν να ελαφρύνουμε το βάρος.

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν αυτήν τη γνώση όχι ως μέσο κριτικής ή μομφής, αλλά ως εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση των γυναικών στη ζωή μας που μπορεί να ασχολούνται σιωπηλά με τις προηγούμενες επιλογές τους. Εξάλλου, όλοι μας ακολουθούμε το περίπλοκο ταξίδι της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις