Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Oι άνθρωποι που γίνονται πιο απαισιόδοξοι καθώς μεγαλώνουν, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές


 To πέρασμα του χρόνου μας κάνει σοφότερους αλλά επίσης μπορεί μεγαλώνοντας να γινόμαστε και πιο απαισιόδοξοι. Για πολλούς, αρχίζει να παγιώνεται η συνήθεια να βλέπουν τα πράγματα απαισιόδοξα, μουντά.  Η μεταστροφή αυτή δεν είναι απλώς μία επιφανειακή ή πρόσκαιρη αλλαγή. Συχνά, τη συνοδεύει ένα σύνολο συμπεριφορών.

Αν παρατηρήσετε 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές στον εαυτό σας ή σε κάποιον δικό σας, μπορείτε να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι, αυτές σηματοδοτούν την αλλαγή σε έναν πιο απαισιόδοξο τρόπο σκέψης και αντίληψης.

Οι άνθρωποι που γίνονται πιο απαισιόδοξοι καθώς μεγαλώνουν, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

  • Περιμένουν να συμβεί το χειρότερο σενάριο
  • Γενικεύουν από μία κακή εμπειρία
  • Δεν απολαμβάνουν το τώρα
  • Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Παραπονιούνται πολύ
  • Δεν δέχονται την αλλαγή
  • Κρίνουν έντονα τον εαυτό τους
  • Απομονώνονται

Περιμένουν να συμβεί το χειρότερο σενάριο

Ασφαλώς η ζωή επιφυλάσσει σε όλους μας αναποδιές και στεναχώριες. Οι απαισιόδοξοι ωστόσο, δεν βλέπουν απλά προσκόμματα στον δρόμο τους, αλλά ανυπέρβλητα εμπόδια.  Έχουν τη νοοτροπία του να «περιμένω το χειρότερο»,  ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της απαισιοδοξίας των μεγαλύτερων ανθρώπων. Σταδιακά, οι άνθρωποι φτάνουν να προσδοκούν μόνο το χειρότερο, την αποτυχία ή την καταστροφή, ακόμη και όταν δεν έχουν κανένα στοιχείο ή κανέναν πραγματικό λόγο να το κάνουν.

Όταν η απαισιοδοξία γίνει πάγια νοοτροπία, κάθε μας απόφαση και κάθε ενέργεια επισκιάζεται από τον φόβο και την απειλή. Ευτυχώς, η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής είναι ένα βήμα προς την αντιμετώπισή της και τη δυνατότητα να έχουμε μία πιο χαρούμενη και ήρεμη ζωή.

Γενικεύουν από μία κακή εμπειρία

Η ανθρώπινη φύση μας είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διδάσκεται μέσα από την εμπειρία. Πολλοί ωστόσο, δεν αρκούνται στο μάθημα, αλλά αποκτούν τη συνήθεια να γενικεύουν τα πράγματα από μία και μόνη άσχημη εμπειρία. Αν τους εξαπάτησε δηλαδή ένας δικηγόρος, αυτόματα όλοι οι δικηγόροι είναι αναξιόπιστοι ή αν τους πρόδωσε ένας σύντροφος τότε, όλοι οι υποψήφιοι σύντροφοι είναι απατεώνες. Η υπεργενίκευση είναι μία αρνητική συμπεριφορά στην οποία οι άνθρωποι προβάλλουμε κακές εμπειρίες του παρελθόντος στο μέλλον μας και έτσι μεγαλώνοντας γινόμαστε ολοένα και πιο απαισιόδοξοι.

Ασφαλώς και πρέπει να θυμόμαστε τα μαθήματα που μας δίδαξαν οι αρνητικές εμπειρίες, όμως δεν πρέπει και να ξεχνάμε ότι, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και ανεξάρτητα.

Δεν απολαμβάνουν το τώρα

Οι απαισιόδοξοι δεν καταφέρνουν ποτέ να χαρούν το εδώ και το τώρα.  Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος με τρόπο που να εστιάζει πρώτα στην απειλή, τον κίνδυνο και τ’ αρνητικά. Πρόκειται για το ένστικτο της επιβίωσης που μας έχει εξασφαλίσει τη ζωή εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα όμως, ο μηχανισμός αυτός επιβίωσης κοστίζει ακριβά στους απαισιόδοξους. Αυτό καθώς, αναζητώντας, οι απαισιόδοξοι τελικά, βρίσκουν αρνητικά πράγματα να εστιάσουν και ν’ απασχολήσουν τον εγκέφαλό τους, μη έχοντας  τον χρόνο να προσέξουν και να χαρούν με τα θετικά. Όσο πιο έγκαιρα διαπιστώσετε αυτή τη συμπεριφορά και την προλάβετε, τόσο το καλύτερο.

Ειδάλλως, θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας μέσα στο άγχος και την ανησυχία για το τι μπορεί να πάει στραβά.

Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Και όμως, η σύνδεση ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και την απαισιοδοξία που αισθάνεται ένας άνθρωπος είναι πολύ στενή.  Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τόσο την απαισιοδοξία όσο και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαχειρίζεται το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου.  Έτσι, όσο πιο απαισιόδοξοι είμαστε, τόσο λιγότερη είναι η αυτοεκτίμησή μας και, το αντίστροφο.

Επίσης, η απαισιοδοξία μπορεί να συνιστά και έναν μηχανισμό άμυνας, έναν τρόπο προστασίας του εαυτού από την απογοήτευση στη ζωή. Περιμένοντας δηλαδή, να υλοποιηθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται ν’ απογοητευτούμε αν κάτι δεν πάει καλά. Αυτός ο τύπος απαισιοδοξίας μπορεί πραγματικά να παρακινήσει κάποιον να εργαστεί πιο σκληρά για να αποφύγει το κακό αποτέλεσμα που περιμένει– αλλά όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος ζωής.

Παραπονιούνται πολύ

Τα συχνά παράπονα είναι μία συμπεριφορά που μαρτυρά ότι ο άνθρωπος έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο απαισιόδοξος όσο περνούν τα χρόνια. Ακόμη, η συμπεριφορά τους αυτή μπορεί να μην γίνεται συνειδητά, δηλαδή οι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν ότι το μόνο που έχουν να πουν στους άλλους είναι παράπονα.

Έτσι όμως, ο εγκέφαλος μαθαίνει μόνο στα αρνητικά. Ακόμη χειρότερα, οι άνθρωποι που διαρκώς παραπονιούνται, διασπείρουν την αρνητικότητά τους και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Μπορεί η αλλαγή νοοτροπίας να μην είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο η συνειδητή αναγνώριση του ζητήματος και η προσπάθεια αναπροσαρμογής, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση. Προσπαθήστε να εντοπίζετε τα θετικά σημεία της καθημερινότητάς σας και να χαίρεστε γι’ αυτά.

Δεν δέχονται την αλλαγή

Η αλλαγή είναι αναπόδραστο κομμάτι της ζωής. Όσοι άνθρωποι, μεγαλώνοντας στρέφονται προς την απαισιοδοξία, εξουθενώνονται ηθικά και αποθαρρύνονται ευκολότερα.

Μπορεί να φοβούνται τόσο τις μεγάλες, όσο και τις μικρές αλλαγές στη ζωή τους.

Η αλλαγή ακόμη και των μικρών και ασήμαντων στοιχείων της καθημερινότητας, είναι ικανή να τους προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και άγχος. Η αντίσταση στην αλλαγή είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει τις ρίζες του στον φόβο. Τον φόβο για το άγνωστό, τον φόβο της αδυναμίας ελέγχου και τις αρνητικές σκέψεις.

Αυτή η νοοτροπία οδηγεί σε άκαμπτο τρόπο σκέψης και αντίσταση στις αλλαγές ή τις νέες ιδέες. Είναι πολύ σκληρό να βλέπεις κάποιον να μην μπορεί να αποδεχτεί την αλλαγή στη ζωή του. Η κατανόηση της αναγκαιότητας της αλλαγής είναι σημάδι απαισιοδοξίας. Όμως η έγκαιρη αναγνώριση, μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικές συζητήσεις, περισσότερη θετικότητα και μεγαλύτερη αποδοχή.

Κρίνουν έντονα τον εαυτό τους

Ένα ακόμη σημάδι της απαισιοδοξίας που επέρχεται με τον πέρασμα των χρόνων, είναι η επικριτική εσωτερική φωνή.  Αυτοκριτική σημαίνει ότι οι άνθρωποι μιλούν διαρκώς αρνητικά για τον εαυτό τους,  επικρίνουν τις ενέργειές τους, την εμφάνιση, τις ικανότητές τους.  Σε κάθε τους αποτυχία, γίνονται οι ίδιοι οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού τους. Πρόκειται για μία εξουθενωτική, αποκαρδιωτική εμπειρία που θολώνει την αντίληψη των ανθρώπων για τη ζωή. Αν αναγνωρίζετε αυτό το σημάδι, αντιμετωπίστε τον εαυτό σας όπως έναν καλό σας φίλο και καλλιεργήστε σχέση αγάπης με τον εαυτό σας.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, οι αλλαγές στην αυτό-εικόνα μας, ξεκινούν από μέσα μας. Κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να μας πείσει για την αξία μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να τη δούμε. Αν κάποιος δικός σας έχει αρχίσει να γίνεται υπερβολικά επικριτικός με τον εαυτό του, θυμίστε του την αξία της αυτο-συμπόνοιας και της ευγένειας προς τον εαυτό.

Απομονώνονται

Η αυτό-απομόνωση είναι ίσως η πιο προβληματική συμπεριφορά που επέρχεται με την υιοθέτηση ενός πιο απαισιόδοξου τρόπου ζωής. Συν τω χρόνω, μερικοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την κοινωνική τους δραστηριότητα, προτιμώντας να περνούν χρόνο μόνοι τους παρά με παρέα. Η συμπεριφορά αυτή, είναι δίκοπο μαχαίρι.

Αυτό, καθώς ενώ μπορεί η μοναξιά και επιφέρει ηρεμία, η υπερβολική μοναξιά οδηγεί σε θλίψη και εντείνει την απαισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή. Να χαίρεστε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας, αλλά να μην παραβλέπετε τη σημασία της ανθρώπινης επαφής, σε κάθε στάδιο της ζωής σας. Ακόμη και μία απλή κουβέντα, μία κοινή εμπειρία, μπορούν να είναι αρκετά ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αρνητικότητας, της απαισιοδοξίας και της μοναξιάς.

Tip: Οι περιπλοκότητες της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ανάγονται στις προσωπικές εμπειρίες και τις αντιλήψεις του καθενός. Μία από τις πιο περίπλοκες αλλαγές των ανθρώπων, μεγαλώνοντας, είναι η στροφή προς την απαισιοδοξία.

Μην θεωρήσετε λοιπόν ότι η υιοθέτηση ενός πιο απαισιόδοξου τρόπου αντίληψης είναι στοιχείο του χαρακτήρα σας. Άλλωστε, ο διάσημος ψυχολόγος Albert Bandura έχει πει ότι «οι άνθρωποι που θεωρούν πως έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, είναι υγιέστεροι, παραγωγικότεροι και περισσότερο επιτυχημένοι σε σχέση με εκείνους που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της αλλαγής».

Είτε μέσα από προσωπικό αναστοχασμό, ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με αγαπημένους ή την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, πάντα υπάρχει περιθώριο αλλαγής. Ποτέ δεν είναι αργά να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα και να υιοθετήσουμε μία πιο θετική αντίληψη για τη ζωή.

Μπορεί μεγαλώνοντας να διαχειριζόμαστε περισσότερες και μεγαλύτερες δυσκολίες, όμως έχει σημασία να μην σταματάμε να βλέπουμε τις αχτίδες ελπίδας και χαράς που πάντα μας επιφυλάσσει η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.