Το ΝΑΤΟ όχι μόνο εμπλέκεται άμεσα σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά τώρα πέφτει και σε «πολεμική έκσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος αντέδρασε σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άρσης των περιορισμών στην χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία – ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον στόχων στην Ρωσία.
Τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να θεωρηθούν ως η επίσημη στάση ολόκληρου του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα, δήλωσε ο Πεσκόφ στην εφημερίδα Izvestia.
«Αυτό δεν μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη. Είναι αξιωματούχος, είναι ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, και έτσι το αντιλαμβανόμαστε. Το ΝΑΤΟ αυξάνει το επίπεδο κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ φλερτάρει με πολεμική ρητορική και πέφτει σε ” πολεμική έκσταση”. Αυτή είναι η πραγματικότητα που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε», εξήγησε ο Πεσκόφ.
Η Πολωνία αγοράζει από τις ΗΠΑ πυραύλους με δραστικό βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων
Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανήγγειλε χθες Δευτέρα την αγορά από τις ΗΠΑ πυραύλων κρουζ έναντι τιμήματος 677 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αυξήσει τις δυνατότητες των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της δυνητικής απειλής της Ρωσίας.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε την σημασία που έχει η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων εναντίον στόχων πολύ απομακρυσμένων από τη γραμμή του μετώπου και η εμβέλεια των πυραύλων που θα αποκτηθούν είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα», διευκρίνισε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Οι παραδόσεις των πυραύλων AGM-158 JASSM-ER («Joint Air-to-Surface Standoff Missile») θα γίνουν από το 2026 ως το 2030, διευκρίνισε.
Η Πολωνία διαθέτει ήδη πυραύλους JASSM εμβέλειας 370 χιλιομέτρων, μέρος του οπλισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-16 της πολεμικής αεροπορίας της.
Η σύμβαση, που αναμένεται να υπογραφτεί σήμερα, εγγράφεται στο πλαίσιο της ταχείας διαδικασίας εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων η οποία άρχισε μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια το 2022.
Επικαλούμενη την λεγόμενη «ρωσική» απειλή, η Πολωνία αύξησε ραγδαία τον αμυντικό προϋπολογισμό της, που πλέον ανέρχεται σε περίπου 4% του ΑΕΠ — πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών του NATO.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου