«Η δημοτικότητα της Αμερικής ως παγκόσμιας δύναμης μειώνεται παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία», σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης για τη Δημοκρατία για το 2024 που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου.
Συγκεντρώνοντας περίπου 63.000 ερωτηθέντες σε 53 χώρες, ο δείκτης συνοψίζει τις στάσεις απέναντι στη δημοκρατία, τη γεωπολιτική και τους παγκόσμιους παράγοντες ισχύος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η διεθνής φήμη των ΗΠΑ ως «παγκόσμιας υπερδύναμης» έχει δεχθεί καταστροφικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις μουσουλμανικές χώρες, αλλά και στην Ευρώπη!
«Για πρώτη φορά από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν, πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης επέστρεψαν στις καθαρές αρνητικές αντιλήψεις για τις ΗΠΑ. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία και την Αυστρία , την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία», δήλωσε ο Frederick DeVeaux, ερευνητής για την εταιρεία ερευνών Latana που συνέταξε το ευρετήριο.
Ούτε η Ελλάδα πάει πίσω σε ό,τι αφορά τη γνώμη για ΗΠΑ και Ρωσία!
Θυμηθείτε εξάλλου και τι μεταδίδουν οι Ρώσοι σχετικά με την υποστήριξη μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού προς τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας πως το 50% των Ελλήνων δείχνουν μία συμπάθεια για την ομόδοξη χώρα:
«Ακόμη και οι επίσημες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμπάθεια για την Ρωσία δεν πέφτει κάτω από το 50 τοις εκατό».
Σε άνοδο Κίνα και Ρωσία
Την ίδια στιγμή, Κίνα και Ρωσία αρχίζουν να ανεβαίνουν σε…εκτίμηση.
Οι θετικές γνώμες για την Κίνα πήραν την ανιούσα σε Ασία, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική. Οι μόνοι που παραμένουν σκεπτικιστές αναφορικά με τον ρόλο της Κίνας είναι οι Ευρωπαίοι.
Η Ρωσία, που μάχεται με τη «ρωσοφοβία» σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, μετά και τα γεγονότα της Ουκρανίας, φαίνεται επίσης να βρίσκεται στο δρόμο για την αποκατάσταση της εικόνας στις περισσότερες περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Εξαίρεση αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη, όπου οι γνώμες είναι μάλλον μοιρασμένες.
Αυτό σημαίνει ότι Ρωσία και Κίνα αντιμετωπίζονται πλέον τόσο θετικά όσο και οι ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας που συμμετείχαν στην έρευνα.
Το πλάνο του Πούτιν για μία «πολυπολική τάξη πραγμάτων», που υποτίθεται θα είναι πιο «δίκαιη», φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα.
Ένα χάσμα μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και Νότου προέκυψε όταν οι ερωτηθέντες στην έρευνα ρωτήθηκαν εάν πιστεύουν ότι η χώρα τους θα έπρεπε να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και εάν θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν.
Είναι ενδεικτικό πως μόλις 23 χώρες υποστήριξαν την διακοπή των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, όταν ο αριθμός αυτός το 2022 ήταν 31.
freepik photo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου