Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ανάρτησης του απάντησε στις προκλήσεις της νέας προέδρου των Σκοπίων, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια», όπως επιβάλλει η κάκιστη (όπως αποδεικνύεται καθημερινά) συμφωνία των Πρεσπών.
Χαρακτήρισε την ενέργεια της Σκοπιανής προέδρου «παράνομη και ανεπίτρεπτη».
Σαν πολιτική γλώσσα μπορεί να ακούγεται «σκληρή» αλλά επί του πρακτέου δεν προσφέρει τίποτε. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να απαντήσει κατάλληλα στις παρανομίες των Σκοπιανών, τότε πρέπει να καταγγείλει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο ίδιος άλλωστε αναφέρει ότι πρόκειται για μία πολύ κακή συνθήκη και ότι… αναγκάστηκε να την τηρήσει επειδή υπήρχε η υπογραφή του ελληνικού κράτους.
Τώρα όμως έχει την αφορμή για να την απορρίψει.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη.
Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της.
Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της.
Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα.
Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας. Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα.
Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα.
Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων.
Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου