Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ισχυρή γεωμαγνητική Kαταιγίδα χτύπησε τη γη: Συγκλονιστικές εικόνες σε Ευρώπη/ΗΠΑ, vid - Το βόρειο σέλας ήταν ορατό και από περιοχές της Ελλάδας, μεγάλο μέρος όμως της οποίας είχε καλυφθεί με σύννεφα κατά τις επίμαχες ώρες.


Μια σπάνια γεωμαγνητική καταιγίδα χτυπά εδώ και λίγες ώρες τη Γη προσφέροντας μοναδικές εικόνες, αλλά και ανησυχία καθώς η ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρικού και τους δορυφόρους, αν και μέχρι στιγμής το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα δημιούργησε ένα φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας με σπάνιες εικόνες να έρχονται από την Αγγλία, την Ελβετία και την Ουγγαρία, ενώ το φαινόμενο καταγράφηκε και στις ΗΠΑ από την Αλαμπάμα μέχρι την Καλιφόρνια.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC).

Το Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα 4ου βαθμού (στην πεντάβαθμη κλίμακα), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 2005.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής έναρξη του φαινομένου, όμως θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο.

«Μπορεί να επηρεάσει τις υποδομές», είπε ο Νταλ, διευκρινίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι «πολύ σπάνιο». «Ενημερώσαμε όλους τους παρόχους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, εκείνους που χειρίζονται δορυφόρους, επικοινωνίες και, φυσικά, το ηλεκτρικό δίκτυο της βόρειας Αμερικής», πρόσθεσε.

newsit – freepik photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.