Αναγνώρισαν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, μια απόφαση όμως που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο αντέδρασε λέγοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο «υποστηρίζεται η Χαμάς». Ταυτόχρονα, σήμερα συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη «σκιά» της αιματηρής επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα.
Πρόκειται για μια κίνηση, που όπως εξηγεί το CNNi θα ενισχύσει μεν την παγκόσμια παλαιστινιακή υπόθεση αλλά θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ.
Τα τρία ευρωπαϊκά έθνη λένε ότι η απόφασή τους είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Όμως η απόφαση αυτή ήδη προκάλεσε ταχεία καταδίκη από το Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του διέταξε την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του από αυτές τις χώρες.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Κατς, ο οποίος εξαπέλυσε «πυρά» προς τις τρεις χώρες, Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) αποκάλεσε την Ισπανίδα υπουργό Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ «εταίρο στην υποκίνηση της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού».
Να σημειωθεί ότι, πάνω από 140 από τα συνολικά 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν επισημοποιήσει την αναγνώρισή του παλαιστινιακού κράτους αλλά μόνο μερικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεταξύ αυτών. Κράτη που δεν περιλαμβάνουν πιστούς τους συμμάχους του Ισραήλ, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 10 Μαΐου, μια μη δεσμευτική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε τη συντριπτική διεθνή υποστήριξη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αφήνοντας τις ΗΠΑ και μερικούς από τους συμμάχους του Ισραήλ απομονωμένους. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μόνο μέσω μιας διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Ισπανία: Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ειρήνη
Η ισπανική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη (28/5) όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
Λίγο πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ δήλωσε ότι η Ισπανία θα ενταχθεί σε «περισσότερες από 140 χώρες που ήδη αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη» και ότι «είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί μια λύση που όλοι αναγνωρίζουμε ως τη μόνη που μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την Ειρήνη. Τη λύση ενός παλαιστινιακού κράτους που συνυπάρχει μαζί με το κράτος του Ισραήλ με ειρήνη και ασφάλεια».
Ιρλανδία: Η λύση δύο κρατών ο μόνος τρόπος να ζήσουν με ασφάλεια Παλαιστίνη και Ισραήλ
Από την πλευρά της η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και σκοπεύει να αναπτύξει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Δουβλίνου και της Ραμάλα».
Η Ιρλανδία θα διορίσει έναν πρεσβευτή στο κράτος της Παλαιστίνης και μια ιρλανδική πρεσβεία, με έδρα τη Ραμάλα.
«Θέλαμε να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη στο τέλος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, κάναμε αυτή την κίνηση μαζί με την Ισπανία και τη Νορβηγία για να κρατήσουμε ζωντανό το θαύμα της ειρήνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις.
Μια λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «ο μόνος τρόπος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια» και κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.
Νορβηγία: Είμαστε από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή σηματοδοτεί «ένα ορόσημο στη σχέση μεταξύ Νορβηγίας και Παλαιστίνης».
«Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Νορβηγία ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε .
«Έχω την πεποίθηση ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δύσκολη δουλειά της μεταρρύθμισης και θα θέσει τα θεμέλια για τη διακυβέρνηση τόσο της Δυτικής Όχθης όσο και της Γάζας μετά την κατάπαυση του πυρός».
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει σημάδια εποικοδομητικής δέσμευσης» συμπλήρωσε.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την πολιτική και οικονομική της υποστήριξη προς την Παλαιστίνη και να συνεχίσει το έργο για μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.
Η Σλοβενία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης
Την ίδια ώρα, η σλοβενική κυβέρνηση θα εξετάσει μια αντίστοιχη πρόταση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ.
Μια κυβερνητική συνεδρίαση την Πέμπτη (30/5) θα εξετάσει το ενδεχόμενο προώθησης της «αναγνώρισης της Παλαιστίνης» στο νομοθετικό σώμα της χώρας.
«Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με μια ομάδα χωρών προκειμένου να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ως υπεύθυνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας [ΟΗΕ], έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιφέρουμε διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Δανία: Η Βουλή απέρριψε πρόταση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
Το Κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε ένα νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε νωρίτερα πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση μιας ανεξάρτητης χώρας.
Το νομοσχέδιο είχε προταθεί αρχικά στα τέλη Φεβρουαρίου από τέσσερα αριστερά κόμματα.
«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υφίστανται πραγματικά εδώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.
«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ψήφισμα αυτό, αλλά ευχόμαστε να έρθει μια μέρα που θα μπορούμε», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, που δεν ήταν παρών σήμερα στην ψηφοφορία.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, η Δανία δήλωσε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όμως πιο πρόσφατα κάλεσε το Τελ Αβίβ να δείξει αυτοσυγκράτηση και υποστήριξε πως πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Εντείνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ
Η αναγνώριση αυτή συμβολίζει την τεράστια πίεση που δέχεται το Ισραήλ μετά από επτά μήνες πολέμου στη Γάζα, ενός πολέμου που προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Στο μεταξύ, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, το Ισραήλ εξαπέλυσε αιματηρή επίθεση στη Ράφα.
Μετά την εξέλιξη αυτή πήρε την απόφαση να συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης (28/5) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτάκτως.
«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για “λάθος” δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου