Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα «καθολικό εμβόλιο» που έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα κορωνοϊών, συμπεριλαμβανομένων των «ποικιλιών» που δεν είναι ακόμη γνωστές.
Η πειραματική λήψη, η οποία έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στρατηγική προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα εμβόλια σχεδιάζονται και ετοιμάζονται για μαζική παρασκευή πριν εμφανιστεί ένας δυνητικά πανδημικός ιός.
Πρόκειται ουσιαστικά για… «προληπτικά εμβόλια», κάτι που πιθανότατα να μην είναι εντελώς άσχετο με την φημολογία που έχει αρχίσει να φουντώνει το τελευταίο διάστημα –εν όψει και της Πανδημικής Συμφωνίας του ΠΟΥ– για πιθανό ξέσπασμα νέας πανδημίας!!
Όπως μεταδίδεται, «το εμβόλιο κατασκευάζεται με την προσάρτηση πρωτεϊνών από διαφορετικούς κορωνοϊούς σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια που στη συνέχεια εγχέονται για να ενεργοποιήσουν την άμυνα του οργανισμού για να καταπολεμήσουν τους ιούς σε περίπτωση που εισβάλουν.
Επειδή το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει πρωτεΐνες που μοιράζονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κοροναϊού, η φερόμενη προστασία που προσφέρει είναι ευρεία, καθιστώντας το αποτελεσματικό έναντι γνωστών και άγνωστων ιών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια».
«Δείξαμε ότι ένα σχετικά απλό εμβόλιο μπορεί ακόμα να παρέχει μια διάσπαρτη απόκριση σε μια σειρά διαφορετικών ιών», δήλωσε ο Ρόρι Χιλς, πτυχιούχος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και συγγραφέας της έκθεσης.
«Μας κάνει ένα βήμα μπροστά προς τον στόχο μας να δημιουργήσουμε εμβόλια πριν καν ξεκινήσει μια πανδημία».
Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια ευρεία ανοσολογική απόκριση στους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Sars-Cov-1, του παθογόνου που προκάλεσε το ξέσπασμα του Sars το 2003, παρόλο που πρωτεΐνες από αυτόν τον ιό δεν προστέθηκαν στα νανοσωματίδια του εμβολίου.
Ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα «καθολικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού» που μπορεί να παρασκευαστεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
«Εάν το εμβόλιο διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση (booster) με το πρόσθετο όφελος ότι θα προστατεύει από άλλους κοροναϊούς».
απεμπε-EPA photo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου