Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Στη χωματερή δεκαδες τόνοι τομάτας που Eμειναν απούλητοι στην Ιεράπετρα. Σε απόγνωση οι παραγωγοί που "βλέπουν" καταστροφή


 «Οι ποσότητες ντομάτας που συγκομίζονται τώρα είναι μεγάλες και η κατανάλωση έχει πέσει όπως αντίστοιχα έχει πέσει και η τιμή. Τις τελευταίες μέρες πετιούνται, χαρίζονται και αποσύρονται μεγάλες ποσότητες ντομάτας από όλα τα δημοπρατήρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις»

Ένα τεράστιο κενό, έχει δημιουργηθεί στην αγορά  μετά τις εορτές του Πάσχα, αναφορικά με την απορρόφηση της θερμοκηπιακής ντομάτας και του  μίνι αγγουριού της Κρήτης, των οποίων η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μένουν απούλητοι στα δημοπρατήρια κηπευτικών, στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις αποθήκες των παραγωγών, δεκάδες τόνοι προϊόντων, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν μπορούν να κρατηθούν για πολλές μέρες εκτός ψυγείων. Όσα δεν ζητηθούν και δεν παραληφθούν από τις κοινωνικές δομές, καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης καθώς και στα κοπάδια των κτηνοτρόφων που αδυνατούν κι εκείνοι να αγοράζουν ζωοτροφές.

Η κατάρρευση των τιμών των εκτός εποχής κηπευτικών είναι συνηθισμένη μετά τις εορτές του Πάσχα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλος όγκος παραγωγής λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και φυσικά όταν έχει ξεκινήσει να τροφοδοτεί τις λαχαναγορές η κεντρική και η βόρεια Ελλάδα, όπως συμβαίνει φέτος που ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ ήπιος έως ζεστός.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού-Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή», Γιώργος Καραλάκης στο neakriti.gr: «Η αγορά των κηπευτικών έχει επηρεαστεί αρνητικά από το πενθήμερο κλείσιμο τις ημέρες του Πάσχα. Ο καταναλωτής δεν έχει άλλα χρήματα αφού ξόδεψε αρκετά για το αρνάκι και γενικότερα για το Πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα στα παιδιά. Τώρα αγοράζει μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Πάντα η εβδομάδα μετά τις εορτές του Πάσχα είναι δύσκολη και ειδικά εφέτος που οι εορτές έπεσαν μέσα στο Μάη.

ντομάτες

»Η αγορά μας έχει πιεστεί επίσης, επειδή έχουν μπει στην παραγωγή λόγω καλοκαιρίας  και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Εδώ η Ιεράπετρα φέτος δεν είχε καθόλου χειμώνα, ενώ παράγουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και άλλες σκάλες παραγωγής καθώς και οι ανταγωνίστριες Βαλκανικές χώρες. Γίνονται επιπλέον  εισαγωγές από τρίτες χώρες  και οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν, αφού οι τιμές στα ράφια είναι τσιμπημένες ακόμη, γιατί στο λιανεμπόριο υπάρχουν ποσότητες προϊόντων που αγοράστηκαν ακριβότερα πριν το Πάσχα.

»Οι ποσότητες ντομάτας που συγκομίζονται τώρα είναι μεγάλες και η κατανάλωση έχει πέσει όπως αντίστοιχα έχει πέσει και η τιμή. Τις τελευταίες μέρες πετιούνται, χαρίζονται και αποσύρονται μεγάλες ποσότητες ντομάτας από όλα τα δημοπρατήρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Κάποιοι έμποροι μάλιστα αποφάσισαν να μην αγοράζουν ντομάτες από τους παραγωγούς αφού δεν μπορούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα  τους στις αγορές», τονίζει.

«Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις κοινωνικές δομές, όπως πολύτεκνοι, γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησίες κ.λπ.  και όποιος άλλος έχει ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μας για να του προσφέρουμε δωρεάν τα προϊόντα που δεν πωλούνται και είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό το κάνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο τώρα. Υποστηρίζουμε όλο τον κόσμο που έχει ανάγκη», καταλήγει ο κ.  Γιώργος Καραλάκης.

Καραλακης Γιώργος
Ο κ. Γιώργος Καραλακης

Έξω από τη ράμπα του Δημοπρατηρίου του Α.Σ. «Ανατολή» μεγάλες ποσότητες ντομάτας που έχουν μείνει πολλές μέρες απούλητες σαπίζουν στις κλούβες,  περιμένοντας τους κτηνοτρόφους της περιοχής γύρω από την Ιεράπετρα, να έρθουν να φορτώσουν τα ανοικτά αγροτικά τους αυτοκίνητα,  για να ταΐσουν τα κοπάδια τους. Σε έναν μεγάλο σιδερένιο κάδο οικοδομής, καταλήγουν οι ντομάτες που είναι σε προχωρημένο στάδιο σήψης, ώστε να μεταφερθούν στον  αδειοδοτημένο χώρο ανακύκλωσης στο Καπίστρι.

«Τις τελευταίες μέρες  μένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες ντομάτας αλλά και αγγουράκια Κνωσσού. Έχουν μείνει = στην αποθήκη μας και καλής ποιότητας ντομάτες που μπορεί να διατεθούν σε κάποιες κοινωνικές δομές. Τα αδιάθετα προϊόντα τα κρατάμε όσο αντέχουν, τρεις με τέσσερις ημέρες,  αλλά η ζήτηση είναι μηδενική. Δεν υπάρχει ούτε αγοραστική ούτε εμπορική δύναμη και αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Προσφέρουμε από τα απούλητα κηπευτικά σε όλες τις κοινωνικές δομές που μας το ζητάνε. Σήμερα στείλαμε ντομάτες στα συσσίτια που οργανώνει στη Σητεία η Μητρόπολη μας. Πριν λίγες μέρες στείλαμε 150 τελάρα ντομάτες στους πολύτεκνους του Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κι άλλα προϊόντα σε όποια δομή μας το ζητήσει, τώρα που είναι ακόμη σε καλή κατάσταση. Αρκεί να έρθουν να τα παραλάβουν από το δημοπρατήριο μας μόνοι τους αφού επικοινωνήσουν μαζί μας. Προτιμούμε  να τα καταναλώσουν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη, αντί να τα πετάξουμε η να τα κάνουμε ζωοτροφή.

ντοματες

Σήμερα για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος,  οι αγρότες μέλη της Ομάδας Παραγωγών «Ανατολή», έφεραν στο Δημοπρατήριο μας γύρω στους 21 τόνος ντομάτες. Καταφέραμε να πουλήσουμε μόνο τους 6 από τους 21 τόνους. Μας έμειναν απούλητοι 15 τόνοι ντομάτας, μόνο σε μία μέρα. Και αυτές οι ντομάτες θα πεταχτούν.  Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα Δημοπρατήρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής μας», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Πιτροπάκης, υπεύθυνος του Δημοπρατηρίου Α.Σ. «Ανατολή».

Πιτροπακης Γιώργος
Ο κ. Γιώργος Πιτροπακης

Ο γεωπόνος κ. Αντώνης Ταυλάκης, εκτιμά ότι κυρίως  η καλοκαιρία έχει προκαλέσει  αυτή την κρίση στη διάθεση της θερμοκηπιακής ντομάτας.

Ταυλακης Αντωνης

«Λόγω της καλοκαιρίας έχουμε τις τελευταίες μέρες μεγάλη ποσότητα ντομάτες συγκεντρωμένη στα δημοπρατήρια. Αρχίζει και η ποιότητα της να χαλάει σιγά σιγά αφού η σαιζόν πάει προς το τέλος της, αλλά κάθε χρόνο μετά το Πάσχα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα με τις τιμές. Νομίζω ότι θα πρέπει  η πολιτεία να βρει έναν τρόπο να ενισχύσει τους αγρότες για την απώλεια μέρους της παραγωγής τους  που πάει στα κοπάδια η στην ανακύκλωση. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να πετάμε τον κόπο μας στα σκουπίδια. Ίσως να δοθεί κάποια οικονομική ενίσχυση για την παραγωγή που μένει απούλητη λόγω κατάρρευσης της αγοράς. Είναι σκληρό το να έχεις προσπαθήσει να παραγάγεις κάτι με τόσο κόπο και τόσα έξοδα και να μένει στα αζήτητα η να πωλείται κάτω από το κόστος παραγωγής», συμπλήρωσε ο κ. Αντώνης Ταυλάκης.

.

ντομάτες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις