Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ξαφνικό θέμα με Σκόπια!! Προετοιμάζει το έδαφος ο Μητσοτάκης: «Θα έχουμε ζητήματα» - «Σύννεφα» Μαζεύονται γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε κατακρίνει.


 Κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια.

Σχολιάζοντας λοιπόν τη νίκη της δεξιάς στη γειτονική χώρα και τις προεκλογικές απειλές του κόμματος VMRO σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της χώρας.


Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα
».

Πιέσεις από αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στο γειτονικό κρατίδιο ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως μοχλός πιέσεων προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εγκρίνει και να υπογράψει μία σειρά μνημονίων που προβλέπονται μέσα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί συγκυβέρνησής του με τους ΑΝΕΛ έφερε τη Συμφωνία, από την πλευρά του ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την παθητική στάση της» και να «αντιμετωπίσει άμεσα, με αυστηρότητα, στη βάση των προβλέψεων της Συμφωνίας και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τη νέα Πρόεδρο και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης της γείτονος που παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έκανε τίποτα εδώ και πέντε χρόνια για να θωρακίσει τη Συμφωνία».

«Εδώ και πέντε χρόνια η Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

Δεν έκανε τίποτα για την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων, που η χώρα είχε επισήμως συμφωνήσει με ρηματική διακοίνωση τον Ιούνιο 2019, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έκανε τίποτα για την αλλαγή εμπορικών σημάτων εταιρειών της γείτονος, αξιοποιώντας τα εργαλεία και την προθεσμία που προβλέπεται στη Συμφωνία και έχει προ πολλού ξεπεραστεί.

Δεν έκανε τίποτα για να τηρηθεί ο συμφωνηθείς οδικός χάρτης συμμόρφωσης με τη Συμφωνία, που συμπεριλαμβάνει την αλλαγή όλων των διαβατηρίων και πινακίδων αυτοκινήτων της γείτονος.

Όχι μόνο δεν κύρωσε τα τρία μνημόνια του 2019 τα οποία είχαν σαφή οφέλη για τη χώρα, αλλά δεν έγινε ούτε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – ενώ υπεγράφη μόνο μία διακρατική συμφωνία αντί να έχουν συμφωνηθεί δεκάδες καινούργιες».

φωτο:eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.