Καθώς οι γραμμές μεταξύ ψηφιακών και φυσικών χώρων θολώνουν, η RAND Corporation (σ.σ. αμερικανική μη κερδοσκοπική ομάδα σκέψης παγκόσμιας πολιτικής, ερευνητικό ινστιτούτο και συμβουλευτική εταιρεία του δημόσιου τομέα) προβλέπει ότι τα Metaverses (σ.σ. μετασύμπαν: που περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων) μπορεί να λειτουργήσουν σαν νέες χώρες στην κοινωνία μας.
Με την ψηφιακή ταυτότητα που θα είναι το διαβατήριό σας στο μετασύμπαν (σ.σ. Η οποία αργότερα μπορεί να εμφυτεύεται) , ποιος θα κυβερνά αυτούς τους εικονικούς χώρους και με ποια εξουσία (σ.σ. ΕΔΩ τι πραγματικά επιδιώκεται να συμβεί από τον Λιακόπουλο);
Σύμφωνα με την έκθεση RAND που ανατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο « Πολιτιστική και τεχνολογική αλλαγή στο μελλοντικό περιβάλλον πληροφοριών :
«Όσον αφορά την διαμόρφωση πολιτιστικών ταυτοτήτων σε κοινωνικό επίπεδο, η εμφάνιση περίτεχνων εικονικών περιβαλλόντων μπορεί να αλλάξει τηΝ σημασία των υπαρχουσών πολιτιστικών ταυτοτήτων, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την εμφάνιση νέων σε υποεθνικό, εθνικό ή διακρατικό επίπεδο».
Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς λένε:
«Η γνώμη των ειδικών δείχνει ότι τα μελλοντικά μετασύμπανα μπορεί να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο πολυπλοκότητας που θα «λειτουργούν σχεδόν σαν νέες χώρες στην κοινωνία μας, χώρες που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο και όχι σε φυσικές τοποθεσίες, αλλά έχουν πολύπλοκα οικονομικά και πολιτικά συστήματα που αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο». ”
Τι είδους πολιτικά συστήματα θα κυβερνούν αυτές τις «χώρες που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο;» Και χωρίς παραδοσιακά σύνορα, τι θα γίνει με τα κυρίαρχα έθνη;
Η RAND προτείνει ότι θα αναδυθεί μια «παγκόσμια κοινωνία» – μια κοινωνία που «μπορεί να μειώσει την σημασία των εθνικών και ατομικών ταυτοτήτων».
Σύμφωνα με την έκθεση, «Η εμφάνιση αυτών των νέων εικονικών περιβαλλόντων μπορεί να αντιστοιχεί με νέες πολιτισμικές διαμορφώσεις που συμπληρώνουν ή μειώνουν τις υπάρχουσες πολιτιστικές οριοθετήσεις ».
Επομένως:
«Ορισμένοι ειδικοί που αναμένουν μια πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια κοινωνία που θα αναδυθεί μέσω της εικονικής πραγματικότητας προτείνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να μειώσει την σημασία των εθνικών και ατομικών ταυτοτήτων και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες ορίζουν και διαμορφώνουν τις πολιτιστικές τους ταυτότητες».
Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που θα στηρίζουν τα εν λόγω μετασύμπαντα θα περιλαμβάνουν «προηγμένα ασύρματα δίκτυα (π.χ. 5G και 6G), τεχνολογίες κεραιών, επέκταση IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων, ημιαγωγούς επόμενης γενιάς και εφαρμογή blockchain για συστήματα επεξεργασίας πληροφοριών.
(…)
Ενώ πολλοί επαινούν αυτούς τους μελλοντικούς εικονικούς χώρους για μεγαλύτερη συνδεσιμότητα και ευκολία, άλλοι προειδοποιούν για πλήρη υποταγή και έλεγχο.
Σύμφωνα με τη RAND, « Σε σενάρια όπου τα εικονικά περιβάλλοντα στερούνται διασφαλίσεων απορρήτου, επιλεγμένοι ιδιωτικοί ή κυβερνητικοί παράγοντες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άμεσο έλεγχο για να περιορίσουν την υπηρεσία ενός ατόμου στις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις .
Οι μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ των μεμονωμένων τελικών χρηστών και εκείνων που ελέγχουν εικονικά περιβάλλοντα οδήγησαν ορισμένους να υποστηρίξουν ότι «η αίσθηση της φυσικής ταυτότητας, του χρόνου και της δράσης μας θα υπόκεινται σε εντελώς νέα παραδείγματα όπου οι πύλες σε αυτές τις εμπειρίες μπορεί να ελέγχονται από άλλα συμφέροντα εκτός από τους πολίτες ”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου