Συνταγή από cosmopoliti.com
Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα έρχεται η ώρα της Μαγειρίτσας. Είναι από τις πολύ εύκολες σούπες που τις αγαπάμε πολύ στο σπίτι.
Το μυστικό με τη Μαγειρίτσα είναι να την κάνετε παραδοσιακά. Δηλαδή να την αυγοκόψετε αφού… γυρίσετε από την εκκλησία. Η εκκλησία (ή αν δεν πάτε θέλετε τον αντίστοιχο χρόνο) θα σας πάρει τουλάχιστον μία ώρα. Τόσος είναι και ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να αφήσετε τη σούπα να κρυώσει πριν την αυγοκόψετε.
Οπότε, πρώτα φτιάχνουμε με τις φόρμες (βλέπε την κολακευτική φωτογραφία), μετά ντυνόμαστε, γινόμαστε όμορφες, πάμε στην εκκλησία (ή όχι) και αφού γυρίσουμε τελειώνουμε τη σούπα.
Στο τελείωμα θα προσθέσουμε το ρυζάκι μας (αλλιώς το ρύζι ποτίζει και παπαριάζει) και το αυγολέμονο.
ΥΛΙΚΑ:
περίπου 1 κιλό συκωταριά (συκώτι, καρδιά, νεφρά και έντερα)
2 μαρούλια τρυφερά
2 κρεμμύδια ξερά
μέχρι και 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνιθο
μαϊντανό
μισό φλυτζάνι ρύζι για σούπα
2 αυγά
2 λεμόνια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προετοιμασία
Από το πρωί πλύνετε τα έντερα. Το σωστό είναι να τα πλύνετε με πολύ νερό κάτω από τη βρύση, να τα γυρίσετε και να τα ξαναπλύνετε. Χρησιμοποιήστε ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναληψη.
Αφήστε τα έντερα μέσα σε μία λεκάνη με νερό και ξύδι (ασπρίζουν και ξεμυρίζουν) για τουλάχιστον δύο ώρες.
Βγάλτε από το ψυγείο τα αυγά και τα λεμόνια από το μεσημέρι ή ακόμα καλύτερα από το πρωί.
Σημείωση: Στο εξωτερικό μπορεί να μη βρείτε έντερα. Δεν πειράζει, μη βάλετε.
Μαγείρεμα
1. Ρίξτε όλα τα εντόσθια και έντερα μέσα σε νερό που βράζει. Ξαφρίστε και αφήστε να βράσουν για 10 λεπτάκια.
2. Βγάλτε τα, πετάξτε το νερό κι αφήστε τα να κρυώσουν.
3. Κόψτε τα εντόσθια σε μικρά κυβάκια.
4. Βάλτε λάδι στην κατσαρόλα και προσθέστε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο για να μαραθεί
5. Προσθέστε τα εντόσθια, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τα για περίπου 3-4 λεπτά.
6. Βάλτε το μαρούλι χοντροκομμένο και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, άνιθο και μαϊντανό
7. Προσθέστε βραστό νερό (να καλύψει τα πάντα) και βράστε για περίπου 20 λεπτά
8. ΠΑΥΣΗ – μπορείτε να πάτε εκκλησία (ή όχι)
9. Όταν επιστρέψετε (υποθέτω ότι έχει περάσει τουλάχιστον μισή με μία ώρα) ανάψτε πάλι τη φωτιά. Μόλις η σούπα πάρει βράση ρίξτε μέσα το ρύζι για δέκα λεπτάκια.
10. Όση ώρα η σούπα βράζει με το ρύζι ετοιμάστε το αυγολέμονο. Χτυπήστε τα αυγά και το χυμό του λεμονιού (που τα έχετε βγάλει το πρωί από το ψυγείο) με μανία.
11. Σβήστε τη σούπα και σιγά σιγά προσθέστε στο μπολάκι με το αυγολέμονο ζουμί από τη σούπα. Σιγά σιγά. Αυτό γίνεται για να εξισωθεί η θερμοκρασία και να μην σας κόψει το αυγό όταν το ρίξετε στην καυτή σούπα.
12. Όταν έχετε προσθέσει αρκετή σούπα στο μπολ, ρίξτε το όλο πίσω στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια.
13. Αν θέλετε βάλτε τη σούπα να ζεσταθεί πολύ ελαφρά πάλι για να δέσει.
Άντε και του χρόνου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.