Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Μεγάλες οι καταστροφές στην ρωσική αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία από τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS - Έντονες δράσεις για την ανύπαρκτη παθητική προστασία των αεροσκαφών


 Πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικά εκτιμηθείσες, είναι οι καταστροφές που πέτυχαν οι αμερικανικοί πύραυλοι  εδάφους-εδάφους ATACMS στην ρωσική αεροπορική βάση Μπελμπέκ της Κριμαίας από αυτές που αρχικά είχαν ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα  δεν καταστράφηκαν μόνο 2 MiG-31 και ένα αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα S-400 αλλά και ένα su-27, και ένα ΜiG-29!

Όπως επίσης και μία αποθήκη πυρομαχικών που ήταν εκτεθειμένη (εκεί φυλάσσονταν οι πύραυλοι των μαχητικών και πιθανότατα και υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Κinzhal).

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας σε αυτή την περίπτωση ήταν μεγάλες, καθώς η συγκριμένη  βάση έχει δεχθεί και στο παρελθόν επιθέσεις και θα πρέπει να ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

Ειδικά στην περίπτωση του S-400 φάνηκε ότι νικήθηκε, από τους ATACMS οι οποίοι ακολουθούν ένα περίπλοκο προφίλ πτήσης που προσομοιάζει σε βλήματα cruise, αναπτύσσοντας πολύ υψηλές ταχύτητες όπως όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι αλλά και ακολουθώντας τεθλασμένη και μη προκαθορισμένη πορεία προς το στόχο, εκτοξεύοντας μάλιστα και «δολώματα» που ξεγέλασαν και τα α/α συστήματα.

Δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί πόσοι ATACMS έπληξαν την βάση, αλλά είναι τουλάχιστον δύο.

Τα ερωτήματα είναι γιατί οι Ρώσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κατασκευάσει «shelters» για να προστατέψουν τα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα ακόμα και ένα θραύσμα από εκρήξεις να τα αχρηστεύει.

Ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Βλάντισλαβ Σούριγκιν, μίλησε επικριτικά για την άμυνα της χερσονήσου.

«Γιατί 27 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και οι θέσεις αεράμυνας στην Κριμαία δεν έχουν οχυρωθεί από το ρωσικό Μηχανικό;

H ρωσική πλευρά δεν κατασκεύασε προστατευτικές δομές όπως υπόστεγα από οπλισμένο σκυρόδεμα, για αποθήκες και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους μαζί με πυρομαχικά, καύσιμα και λιπαντικά χωρίς καμία προστασία» κατέληξε ο Σούριγκιν.

Το βέβαιο είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν συγκεντρώσει ολόκληρο τον όγκο πυρός τους προς την Κριμαία όπου εκτέλεσαν όπως ήδη έχουμε γράψει και επιθέσεις με θαλάσσια μη επανδρωμένα οχήματα στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, ενώ χτύπησαν με drones και τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της πόλης.

Όσο η βόρεια πλευρά της περιφέρειας της Χερσώνας κατέχεται από τους Ουκρανούς, την οποία το Κίεβο ανακατέλαβε το φθινόπωρο του 2022, οι επιθέσεις ειδικά από τους ATACMS θα προκαλέσουν σίγουρα πολλά προβλήματα και θα υπονομεύσουν την ρωσική δυνατότητα διεξαγωγής αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις