Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Τα 8 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η οικογένειά σας δεν σας σέβεται


 Αισθάνεστε ότι έχετε διαφορετική αντιμετώπιση από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας; Νιώθετε έλλειψη σεβασμού στις επαφές σας με την οικογένεια; Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να νιώσετε πόνο ή στεναχώρια από τη συμπεριφορά των άλλων μελών της οικογένειάς σας. Ίσως ακόμη να νιώθετε εγκατάλειψη, προδοσία, ή ακόμη χειρότερα αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Άλλωστε, με τους ανθρώπους της οικογένειάς μας, είμαστε όλοι πιο ευαίσθητοι.

Έχουν παρατηρηθεί κάποια προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν ότι η οικογένειά σας δεν σας σέβεται, ενώ παρουσιάζονται και οι πιθανοί λόγοι, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα 8 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η οικογένειά σας δεν σας σέβεται

  • Διαρκής κριτική
  • Ακύρωση των συναισθημάτων σας
  • Παραβίαση των ορίων σας
  • Μειώνουν τα επιτεύγματά σας
  • Δεν σας αφήνουν να μιλήσετε
  • Σας αποκλείουν
  • Σας κατηγορούν διαρκώς

Διαρκής κριτική

Νιώθετε ότι τα μέλη της οικογένειάς σας δεν πρόκειται να είναι ποτέ ευχαριστημένα με τις επιλογές σας; Πάντα υπάρχει κάποιος που θα κρίνει την επιλογή του συντρόφου σας, το γούστο σας, το επάγγελμά σας, και ακόμη περισσότερα. Πρόκειται σαφώς, για σημάδι που μαρτυρά απουσία σεβασμού. Ως ενήλικας, οφείλετε να τιμάτε, να στηρίζετε τις επιλογές σας και αντίστοιχα, η οικογένειά σας, οφείλει να σέβεται τα όριά σας.

Ακύρωση των συναισθημάτων σας

Η ακύρωση των συναισθημάτων, μπορεί να λάβει διάφορες μορφές μέσα στην οικογένεια. Συχνά, παίρνουν την μορφή εκφράσεων όπως «παραείσαι ευαίσθητος», «μην τα παίρνεις όλα τόσο προσωπικά». Τα μέλη της οικογένειάς σας, όχι μόνο ξεχνούν ότι σας λένε πράγματα που δεν θα έπρεπε, αλλά σας κατηγορούν και από πάνω, επειδή στενοχωρηθήκατε. Η συμπεριφορά αυτή, συνιστά ουσιαστικά, ακύρωση των συναισθημάτων σας και, την ίδια στιγμή, δείχνει ότι δεν έχουν καν πρόθεση να ασκήσουν αυτοκριτική, ούτε να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Παραβίαση των ορίων σας

Για να καταλάβετε αν η οικογένειά σας, σέβεται ή όχι τα όριά σας, σκεφτείτε πρώτα τα όρια που εσείς έχετε θέσει. Για παράδειγμα, νιώθετε ότι έχουν προδοθεί μυστικά που έχετε εμπιστευτεί; Είναι σεβαστή η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά σας αντικείμενα;  Είτε συναισθηματική ή σωματική, η παραβίαση των ορίων σας συνιστά σημάδι ασέβειας.

Μειώνουν τα επιτεύγματά σας

Σε έναν αγγελικό κόσμο, η οικογένειά μας, θα μας στήριζε και θα μας ενθάρρυνες στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτό όμως, σπάνια συμβαίνει. Συχνά, τα μέλη της οικογένειας υποβαθμίζουν, ή γελοιοποιούν τα κατορθώματά μας. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τον λόγο αυτής της συμπεριφοράς, αν προέρχεται από ζήλια ή κακία. Σε κάθε περίπτωση, μαρτυρά ότι δεν σέβονται όσα έχετε καταφέρει, ούτε και εσάς προσωπικά.

Δεν σας αφήνουν να μιλήσετε

Όταν ξεκινάτε να πείτε μία φράση, δεν προλαβαίνετε ποτέ να την ολοκληρώσετε, επειδή πάντα κάποιος θα μιλάει «πάνω» από εσάς, λες και όσα έχετε να πείτε είναι ασήμαντα. Πράγματι, το μιλάει κανείς πάνω από εσάς, μαρτυρά ότι δεν βρίσκει αξιόλογα όσα έχετε να πείτε.

Σας αποκλείουν

Ανεξάρτητα από το πόσο πειστικές είναι οι δικαιολογίες που μπορεί να βρίσκουν, βλέπετε ότι η οικογένειά σας, δεν σας υπολογίζει στα σχέδια που οργανώνει, ή ίσως απορρίπτει τις προσκλήσεις σας. Ο παραγκωνισμός σας, αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι δεν σας σέβονται. Για οποιονδήποτε λόγο, δεν θεωρούν ότι πρέπει να είστε μαζί τους. Ειλικρινά μία δύσκολη και, αν μη τι άλλο, επώδυνη κατάσταση.

Σας κατηγορούν διαρκώς

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνεστε αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμη και αν δεν έχετε καμία απολύτως ανάμιξη με μία κατάσταση. Ουσιαστικά, ο λόγος είναι ότι δεν σας σέβονται και, εν τέλει, αδιαφορούν για τα συναισθήματά σας.

Οι αιτίες για την έλλειψη σεβασμού από την οικογένειά μας

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και, κάθε οικογένεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται κάποιοι λόγοι που ίσως ευθύνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για την ασέβεια από τα πρόσωπα της οικογένειάς μας.

  • Διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις
  • Ανεπίλυτα ζητήματα
  • Απουσία επικοινωνίας
  • Δυναμικές των σχέσεων και έλεγχος

Διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις

Μπορεί να έχετε εναντιωθεί στις αξίες και τις πεποιθήσεις της οικογένειάς σας, τις οικογενειακές νόρμες και παραδόσεις και τους είναι δύσκολο να καταλάβουν το δικό σας σκεπτικό. Αντί να προσπαθήσουν να καταλάβουν την προοπτική σας, αντιτίθενται, δείχνοντάς σας την ασέβειά τους.

Ανεπίλυτα ζητήματα

Μπορεί να βιώσατε δύσκολες καταστάσεις με ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς σας και να μην επιλύσατε ποτέ τα βαθύτερα ζητήματα που σας προβληματίζουν, με αποτέλεσμα η διαφορά σας να διαιωνίζεται, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα μεταξύ σας.

Απουσία επικοινωνίας

Αν γενικά η επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειάς σας είναι δύσκολη, αν δεν έχετε βρει έναν αποτελεσματικό «κώδικα» επικοινωνίας, τότε η δυσκολία αυτή μπορεί να οδηγεί σε ασέβεια, ως αντίδραση στη δυσχέρεια της αντίληψης ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης και κοσμοθεωρίας.

Δυναμικές των σχέσεων και έλεγχος

Για ορισμένα μέλη της οικογένειας, μπορεί η διατήρηση της εξουσίας ή του ελέγχου των δυναμικών των σχέσεων, να είναι τόσο σημαντικά ώστε να οδηγεί σε ασεβή συμπεριφορά, με σκοπό τη διαιώνιση της θέσης ισχύος του.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Αυστηρά όρια
  • Διεκδικητικότητα
  • Βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων
  • Αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας
  • Προστατεύστε τον εαυτό σας

Αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι η οικογένειά σας, σας αντιμετωπίζει με ασέβεια, είναι πλέον καιρός να θέσετε σε εφαρμογή τις στρατηγικές αντιμετώπισής της, με σκοπό την προστασία της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας.

Αυστηρά όρια

Θέστε αυστηρά όρια και τηρήστε την επίπτωση των συνεπειών αν αυτά παραβιαστούν. Μπορεί ορισμένοι να δυσαρεστηθούν, αλλά την επόμενη φορά θα είναι πιο προσεκτικοί. Αν κάποιοι εξακολουθούν να τα παραβιάζουν, φροντίστε να πάρετε κάποιες αποστάσεις.

Διεκδικητικότητα

Μάθετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, να στέκεστε στα πόδια σας, να παραμένετε ήρεμοι και συγκρατημένοι. Να εκφράζετε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας και, κυρίως μην αφήνετε τους άλλους να σας εκμεταλλεύονται.

Βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων

Πάντα να εκφράζετε καθαρά τα συναισθήματά σας, χωρίς έντονους συναισθηματισμούς, ακούγοντας τους άλλους με προσοχή.

Αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας

Ένας σύμβουλος, κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε ζητήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί μέσα στην οικογένεια και σας προκαλούν πόνο ή θυμό. Σε κάθε περίπτωση, η φροντίδα της ψυχικής υγείας, θα σας βοηθήσει να εκφράζετε με σαφήνεια τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, πάντα με σεβασμό προς τους άλλους.

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Αν παρά τις προσπάθειές σας, η οικογένειά σας εξακολουθεί να σας φέρεται με ασέβεια, μην ασχολείστε άλλο. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήστε ότι, ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα, ή δεν αλλάζουν και ποτέ και προχωρήστε τη ζωή σας, θωρακίζοντας τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις