Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Χάρκοβο: Προχωρούν οι Ρώσοι – Στα 23 χλμ από την πόλη – Κυκλωμένοι σε τρεις θύλακες οι Ουκρανοί - Η ρωσική Στρατιά πέτυχε μερική διάρρηξη του ουκρανικού μετώπου - Το σχέδιο του ρωσικού Επιτελείου προβλέπει αποκλεισμό και όχι άμεση κατάληψη του Χαρκόβου


 Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν σήμερα να φτάσουν σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη του Χάρκοβο καθώς συνέχισαν την προέλαση τους μετά την χθεσινή μεγάλη επίθεση και έφτασαν στην κωμόπολη Γκλουμπόκοε, βόρεια της πόλης Λίπτσι.

Σε σχέση με χθες «κέρδισαν» επτά επιπλέον χιλιόμετρα και επέκτειναν την διείσδυσή τους.


Αυτή τη στιγμή έχουν περικυκλώσει σημαντικές ουκρανικές μονάδες σε τρεις θύλακες: Στο Γκλουμπόκοε, στο Λίπτσι (το οποίο απέχει 25 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο) και στο Βόλτσανσκ, το οποίο θέλουν να το καταλάβουν και να διακόψουν τον εφοδιασμό των Ουκρανών στο Χάρκοβο, διαμέσου του ποταμού Σεβέρσκι Ντόνετς.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Λίπτσι, οι Ρώσοι αποσκοπούν, στην κατάληψη και στον έλεγχο του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου του Χαρκόβου, τον Ε40.

Σκοπός του ρωσικό Επιτελείου δεν είναι η κατάληψη του Χαρκόβου αλλά ο αποκλεισμός του για όσο χρόνο χρειαστεί και η πλήρης διακοπή του ανεφοδιασμού του ώστε να παραδοθούν οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός της πόλης.

Το ουκρανικό Επιτελείο παραδέχτηκε σήμερα ότι η αμυντική διάταξη των δυνάμεων του υπέστη μερική διάρρηξη από την ρωσική επίθεση και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν την διείσδυση τους «και αναζητούν να προχωρήσουν βαθύτερα».

Για να παραδέχονται κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Κατά την υποχώρηση των Ουκρανών αιχμαλωτίστηκαν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτών.

Ειδικά στην πόλη Λίπτσι, η κατάσταση των Ουκρανών κρίνεται κρίσιμη καθώς έχουν παγιδευτεί και η διέξοδός τους είναι μονάχα προς το Χάρκοβο.

Από το Λίπτσι, οι Ουκρανοί διεξάγουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις κατά του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ όπως έκαναν και σήμερα το πρωί, με drones, HIMARS και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS (όπως αναφέρθηκε από κάποιες ουκρανικές πηγές λίγες ώρες μετά την επίθεση).

Στην τελευταία περίπτωση το Κίεβο παραβίασε την εντολή των ΗΠΑ να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ οι πύραυλοι αυτοί κατά πολιτικών στόχων επί ρωσικού εδάφους.

Στη σημερινή ενημέρωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα χωριά Πλετένιβκα, Οχίρτσεβι, Μπορίσιβκα, Πίλνα και Στρίλετσνα που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή με τη ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις