Προς νέα «ουρανοκατέβατα» κέρδη οδεύουν φέτος οι ελληνικές τράπεζες και τα διυλιστήρια, με την κυβέρνηση να αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη αυτά ώστε να λάβει μέτρα κατά της ακρίβειας. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για φορολόγηση αυτών των έκτακτων κερδών με συντελεστή 90%.
Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να κινηθούν φέτος κοντά σε νέο ρεκόρ υπερκερδών, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη από τα αυξημένα επιτόκια στα δάνεια, ενώ κρατούν «παγωμένα» τα αντίστοιχα των καταθέσεων. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται οι δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει τα «ουρανοκατέβατα» αυτά κέρδη, παρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ακρίβεια, που περιλαμβάνει φορολόγηση με 90% για να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και ενίσχυσης των πολιτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank), τα καθαρά τους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας άνοδο 33,5% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Οι διοικήσεις τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αναθεώρησής τους προς τα πάνω. Τη διετία 2022-2023, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταγράψει αθροιστικά κέρδη 7,546 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα των συστημικών τραπεζών από τόκους ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ.
Επιβαρύνσεις
Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι «πυλώνας» για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιβαρύνοντας τους πολίτες. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,12 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,6% σε ετήσια βάση, αποτυπώνοντας την πολιτική των ελληνικών τραπεζών. Οι προμήθειες που επιβαρύνουν καταναλωτές και επαγγελματίες αποτελούν επίσης πηγή εσόδων για τις τράπεζες. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6,5% σε τριμηνιαία και 26% σε ετήσια βάση.
Εκτοξεύονται και φέτος τα κέρδη των ΕΛ.ΠΕ.
Η υψηλή κερδοφορία συνεχίζεται και φέτος στη διύλιση, όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 της Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), προμηνύοντας υπερκέρδη για μία τριετία, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος δεσμεύτηκε ως «εισφορά αλληλεγγύης», παρά τη συνεχιζόμενη ακρίβεια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εταιρεία εμφανίζει αυξημένα κέρδη EBITDA κατά 25% (350 εκατ.), λειτουργικό αποτέλεσμα κατά 33% (268 εκατ.) και καθαρά κέρδη κατά 16% (179 εκατ.) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου της εταιρείας ξεπερνούν ακόμα και αποτελέσματα εξαμήνου παρελθόντων ετών, δεδομένου ότι σε επίπεδο ομίλου υπάρχουν μειωμένες αποδόσεις στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σημαντική επίδραση στην κερδοφορία έχουν τα υψηλά περιθώρια διύλισης, που αποτυπώνουν την πηγή των «ουρανοκατέβατων» κερδών.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», η οποία εφαρμόστηκε μόνο για το 2022 με κατώτατο συντελεστή φορολόγησης 33%, παρά την πρόβλεψη της Ε.Ε. για επέκτασή της και το 2023. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε πριν δύο εβδομάδες την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και διυλιστηρίων με συντελεστή 90%, ως αναγκαίο μέτρο.
Γιατί είναι αναγκαία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει τη θέσπιση έκτακτης εισφοράς 90% για τα υπερκέρδη των τραπεζών το 2023, τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της Ε.Ε.
Επιπλέον, προβλέπει την επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους και την επέκταση προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στη διύλιση πετρελαίου για το 2023, ως εξής:
Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στη διύλιση πετρελαίου και την παραγωγή προϊόντων διύλισης στο ύψος του μέσου όρου των αποδεδειγμένων περιθωρίων κέρδους της Ε.Ε.
Επέκταση προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης για το 2023.
Θέσπιση έκτακτης εισφοράς 90% για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων το 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου