Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ρωσία: Αεροπορική επίθεση με πάνω από 100 ουκρανικά drones – Στόχος το Κράσνονταρ και το λιμάνι του Νοβοροσίσκ - Προσπαθούν να απαντήσουν στα ρωσικά πλήγματα εναντίον της ενεργειακής υποδομής τους οι Ουκρανοί


 Μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροχήματα πραγματοποίησαν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τα ξημερώματα της 17ης Μαΐου εναντίον διυλιστηρίων στην περιοχή του Κράσνονταρ και του λιμένα του ρωσικού Ναυτικού του Νοβοροσίσκ. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας καταρρίφθηκαν 102 ουκρανικά drones, από τα οποία τα 44 έπεσαν στην περιφέρεια Κρασνοντάρ, με τα υπόλοιπα να αναχαιτίζονται από τις εγκαταστάσεις αεράμυνας του Νοβοροσίσκ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά από την αποτυχημένη επιχείρηση από ναυτικά drones του ουκρανικού Ναυτικού με στόχο το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν την κατάρριψη του συνόλου των ουκρανικών drone, ενώ στην αεράμυνα συμμετείχαν για πρώτη φορά και πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στην πορεία προσέγγισης των ουκρανικών αεροχημάτων.

Σημειώθηκαν εκρήξεις και μπλακ άουτ για μικρά διαστήματα στις δύο περιοχές, με το πλέον σημαντικό πλήγμα να έχει πραγματοποιηθεί εναντίον του διυλιστηρίου της Rosneft στην πόλη Τουάπσε, στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Τόσο η Rosneft, όσο και η τοπική στρατιωτική διοίκηση, ανέφεραν ότι η πυρκαγιά δεν προκλήθηκε από πλήγματα στόχων, αλλά από τα συντρίμμια των drones που καταρρίφθηκαν από τη ρωσική Αεράμυνα.

Η πυρκαγιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα.

Το Κίεβο αναζητά στρατιωτική απάντηση για τις δικές του απώλειες στην ενεργειακή υποδομή

Οι επιθέσεις στους ενεργειακούς στόχους της Ρωσίας έχουν προκαλέσει κριτική από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί τα όπλα της για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ως αντίποινα για τις επιθέσεις στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Φαίνεται ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του Κιέβου για να υπονομεύσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ανταποδώσει στις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Οι ισχυρισμοί για τις καταρρίψεις των drones και το μέγεθος των ζημιών δεν έχουν επιβεβαιωθεί επαρκώς μέχρι στιγμής, καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την επίθεση.

Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επίθεση με drones από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις