Η αγορά ξεκίνησε μέσα στον φόβο από την ισραηλινή απάντηση. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 1.371 μονάδες, αλλά αργότερα ανέκαμψε κλείνοντας τελικά στις 1392,62 μονάδες με άνοδο 0,84%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 127,5 εκατ. ευρώ
Αλλαγή συναισθημάτων και τάσεων μέσα στην ίδια συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα. Από τον φόβο για τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν, στην ανάκαμψη με αύξηση αγοραστών στο τέλος της συνεδρίασης
Η αγορά ξεκίνησε μέσα στον φόβο από την ισραηλινή απάντηση και με πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 1.371 μονάδες (περίπου στις 12.30 ) και μετά άρχισαν να αυξάνονται οι αγοραστές κυρίως σε μη τραπεζικά blue chips όπως όπως ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Cenergy, και η Lamda Development. Έτσι ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 1.380 μονάδες και σταδιακά αυξάνονταν το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να ξεπεράσει και τις 1.390 μονάδες. Η εκτόνωση των ανησυχιών αποτέλεσε μία αγοραστική ευκαιρία για όσους ήθελαν να τοποθετηθούν χαμηλά.
Ανοδική στροφή
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1392,62 μονάδες με άνοδο 0,84%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 127,5 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 87 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,81% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,36%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πρώτες ύλες (3,65%), τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (1,99%), οι βιομηχανικές (1,37%) και οι τηλεπικοινωνίες (0,56%). Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτες αυξήθηκε κατά 0,5%. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν η Τέρνα Ενεργειακή (λόγω αλλαγή δείκτη), η Τράπεζα Πειραιώς, η ΕΤΕ, ο Μυτιληναίος, η Eurobank και η ΔΕΗ.
Εβδομαδιαία μεταβολή -0,57%
Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε όλες τις αποχρώσεις των μεταβολών. Από την διόρθωση κάτω από τις 1.360 μονάδες μέχρι την άνοδο στις 1.390 μονάδες , οι μεταβολές του Γενικού Δείκτη ήταν έντονες. Το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν ότι διαφοροποιήθηκαν οι αντιδράσεις των τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τα μη τραπεζικά blue chips. H εβδομαδιαία μεταβολή ήταν (-0,57%) και η απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου έχει περιοριστεί στο 7,7%.
Ξένες αγορές: Βουτιά στην Ασία, ανάκαμψη στις ΗΠΑ
Το κτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν βρήκε εν λειτουργία τις ασιατικές αγορές οι οποίες κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση (από τον ιαπωνικό Nikkei , τους 4 κινέζικους δείκτες, τον δείκτη Αυστραλίας και τον αντίστοιχο Νέας Ζηλανδίας και της Ν. Κορέας). Οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν κάτω από τον φόβο της επέκτασης του πολέμου αλλά σταδιακά περιορίστηκαν οι απώλειες τους. Σ' αυτό βοήθησε και το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών με μεικτές τάσεις. Ενδεικτικά , στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,48%, ο S&P 500 είχε οριακή άνοδο ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρούσε κατά (-0,33%). Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε κυρίως στα αποτελέσματα εταιριών.
Στην Ευρώπη , την ίδια ώρα ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,55%), ο γαλλικός CAC είχε οριακή υποχώρηση (-0,03%), ο Eurostoxx 50 (-0,2%) και ο MIB αυξάνονταν κατά 0,06%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου