Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προσωποποιήσει τις ευρωεκλογές που σημαίνει ότι εάν το αποτέλεσμα είναι κακό θα το χρεωθεί αποκλειστικά ο ίδιος.
Ο λόγος που το έκανε αυτό είναι διότι βλέπει πως υπάρχει τάση η Νέα Δημοκρατία να πέσει κάτω από το 30% και να δημιουργηθεί μία ψυχολογία συνεχούς πτώσης.
«Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα, να πάω στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο πιο δυνατός να διεκδικήσω κονδύλια για την άμυνα και τους αγρότες μας», είπε μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Κλείνοντας χθες τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του κυβερνητικού κόμματος, ο ίδιος έδωσε το «σήμα» για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που σημαίνει ότι έχει κατανοήσει πως μπορεί να αποτελέσουν σημείο αρνητικής καμπής για το κόμμα του.
Έχει αντιληφθεί πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μαζική ψήφος διαμαρτυρίας. Κάτι το οποίο όμως προκάλεσε ο ίδιος με τις πολιτικές του επιλογές.
Η κυβερνητική παράταξη καταγράφει χαμηλή συσπείρωση, διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και απογοήτευση της πλειονότητας των πολιτών για τη διαχείριση της ακρίβειας, της ασφάλειας αλλά και της σφαγής των Τεμπών, η οποία μάλιστα έχει ουσιαστικά μετατραπεί στην πραγματική «αντιπολίτευση» της χώρας.
Οι πολίτες στην αρχή είχαν επιλέξει να αγνοήσουν την σφαγή των Τεμπών, ελπίζοντας ότι επρόκειτο μόνο για μία «κακιά στιγμή».
Έκτοτε όμως έχουν ακολουθήσει πολλές «κακές στιγμές» και αυτό τους έκανε να καταλάβουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις κρατικές λειτουργίες, η αλλιώς με την καθημερινότητα.
«Στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό, ούτε για ανέξοδες διαμαρτυρίες, κάθε λανθασμένη επιλογή στην κάλπη στοιχίζει, ενώ ακόμη και μία ψήφος που εκπορεύεται από το θυμικό ενδέχεται να γίνει μπούμερανγκ», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, δείχνοντας για πρώτη φορά δημοσίως ότι ανησυχεί για το αποτέλεσμα της κάλπης.
Είπε μάλιστα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν «μία ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία να γίνει μία νάρκη που θα ανατινάξει όσα κατακτήσαμε από το 2019. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Θα στείλουμε δυνατό και ηχηρό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στην κάλπη».
Είπε βέβαια και το εξής καταπληκτικό σε όσους ψηφοφόρους του κόμματος έχουν εξοργιστεί με το νόμο για τους «παντρεμένους» ΛΟΑΤ ΚΙ+ με τον οποίο θα αποκτούν παιδιά, λέγοντας ότι «καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγήσει σε συνολική απόρριψη και κανένα μικρό παράπονο δεν αξίζει το ίδιο με τη συνολική πρόοδο»!
Η ομιλία του πρωθυπουργό έδειξε ότι ο ίδιος και το περιβάλλον του ανησυχούν.
Μέχρι και πριν λίγο καιρό πίστευαν ότι τίποτε δεν μπορεί να διαταράξει την πολιτική τους παντοδυναμία, βλέποντας ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση εναντίον τους.
Μόνο που συνέβη κάτι απροσδόκητο: Η σφαγή των Τεμπών δημιούργησε από μόνη της μία ιδιότυπη «αντιπολίτευση», που πηγάζει από την ίδια την κοινωνία.
Και αυτή είναι ένας πολύ δυσκολότερο αντίπαλος για να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου