Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από γιατρό δίνει μια στιγμιαία ένδειξη, η οποία μπορεί να διαφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το άγχος στο ιατρικό περιβάλλον μπορεί να την αυξήσει ελάχιστα, ενώ η βραδινή χαλάρωση να την μειώσει.
Ανεξάρτητα από τους στρεσογόνους παράγοντες ή τη ρουτίνα χαλάρωσης, ο φυσικός ρυθμός του σώματος, ο λεγόμενος κιρκάδιος ρυθμός, μπορεί επίσης να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι είναι υψηλότερη το πρωί και χαμηλότερη το βράδυ.
Για αυτόν τον λόγο, σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση συνιστάται η λήψη φαρμάκων το πρωί. Παρόλο που οι περισσότερες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν τις πρωινές ώρες, μια μελέτη του 2024 στο Circulation Research αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης χρειάζεται να λάβει υπόψη και το βραδινό της μοτίβο. Συγκεκριμένα, όταν το πρόγραμμα ύπνου σας δεν συγχρονίζεται με το εσωτερικό σας ρολόι, μπορεί να αντιμετωπίσετε περισσότερες επιπλοκές από την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ο κιρκάδιος ρυθμός και οι καθημερινοί σας ρυθμοί
Έχετε ένα εσωτερικό ρολόι στον εγκέφαλό σας που ελέγχει τις λειτουργίες των οργάνων, των ιστών και των κυττάρων σας. Ορισμένα γονίδια μέσα στα κύτταρα σας συνεργάζονται με αυτό το εσωτερικό ρολόι, λειτουργώντας σαν δείκτες που μεταδίδουν συγκεκριμένες λειτουργίες και παρέχουν ανατροφοδότηση στο κεντρικό ρολόι. Αυτός ο κιρκάδιος ρυθμός διαρκεί περίπου 24 ώρες, κάτι που είναι βολικό αφού κάθε μέρα έχει 24 ώρες.
Έχετε επίσης τους δικούς σας ρυθμούς συμπεριφοράς, όπως η ώρα που πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ και που ξυπνάτε κάθε πρωί. Οι ώρες της ημέρας με φως του ήλιου συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του ρυθμού συγχρονισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ώρα που τρώτε και το πόσο δραστήριοι είστε κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν επίσης αυτόν τον ημερήσιο ρυθμό. Εξαιτίας αυτού, το βραδινό φαγητό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.
Η αρτηριακή σας πίεση ανταποκρίνεται επίσης στους καθημερινούς σας ρυθμούς. Υγιή άτομα θα δουν την αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται κατά 10% έως 20% το βράδυ. Άτομα με υπέρταση θα δουν επίσης μια παρόμοια πτώση, αλλά έως και το ένα τρίτο αυτών μπορεί να είναι άτομα με μη φυσιολογική πτώση ή αύξηση της αρτηριακής πίεσης τη νύχτα.
Όταν οι καθημερινοί ρυθμοί δεν είναι συγχρονισμένοι με τους κιρκάδιους ρυθμούς: Κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση μπορεί να προκύψουν όταν ο κιρκάδιος ρυθμός και οι καθημερινοί σας ρυθμοί δεν συγχρονίζονται. Γι’ αυτό το λόγο, άτομα που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες χρειάζεται να εξισορροπήσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς τους για να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Σε εργαζόμενους σε βραδινές βάρδιες είναι πιθανό η αρτηριακή τους πίεση να μην μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ή μειώνεται την λάθος στιγμή. Αυτό καθιστά σημαντική τη νυχτερινή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ώστε να παρακολουθείται η διακύμανσή της.
Σε άτομα με υπέρταση, η υψηλότερη συστολική πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδέεται με εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες. Ο συνδυασμός μη φυσιολογικής διακύμανσης της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης και καρδιακής ανεπάρκειας συσχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική εξασθένιση. Επιπλέον, η νυχτερινή αρτηριακή πίεση αποτελεί πιο ακριβή ένδειξη κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η υπέρταση συνδέεται επίσης με μειωμένη μνήμη και γνωστική λειτουργία. Ακόμα και χωρίς διαγνωσμένη υπέρταση, αυτό το ακανόνιστο μοτίβο αρτηριακής πίεσης μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η νόσος Πάρκινσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου