Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Tο κέντρο της Αθήνας έχει γεμίσει επισκέπτες. Τα σχόλιά τους όμως στις τουριστικές πλατφόρμες καταγράφουν τη σκοτεινή πλευρά της πόλης: κλοπές, ναρκωτικά, άστεγοι «Mη δείχνετε εδώ ότι είστε τουρίστες»

Αστεγος κοιμάται στο πεζοδρόμιο, έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» την Τετάρτη. Λίγο πριν από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η Αθήνα καλείται να βρει λύσεις για σειρά ζητημάτων που πληγώνουν την εικόνα της, με πιο σημαντικό την αύξηση της μικροπαραβατικότητας. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

 Βράδυ καθηµερινής. Στην πλατεία Ομονοίας έχει κόσμο και βοή – κίτρινα ταξί που δίνουν χρώμα στον κυκλικό της κόμβο, αυτοκίνητα, περαστικοί, τα φώτα από το σιντριβάνι και από τα μεγάλα ξενοδοχεία που πια την πλαισιώνουν.

Στους παράδρομους της όμως, η σκηνή είναι σκιερή. Στην Καποδιστρίου, ένας άνθρωπος βλέπει ένα αυτοκίνητο να περνάει. Γύρω του έχει τυλιγμένη μια κουβέρτα, ανάμεσα στα δυο του δάχτυλα ισορροπεί ένα τσιγάρο. Το αυτοκίνητο έχει κόψει ταχύτητα για να στρίψει, εκείνος τρεκλίζει προς την κατεύθυνσή του. Στην κοντινή Αριστοτέλους, κάποιοι «χτυπούν» ενέσεις. Στη Χαλκοκονδύλη, κάποιες κάνουν πιάτσα.

«Αυτή η περιοχή δεν φαίνεται πολύ ασφαλής – μην μπείτε στον κόπο να περπατήσετε στους δρόμους της γιατί είναι επικίνδυνοι», έγραψε στις αξιολογήσεις της Ομόνοιας μια Κορεάτισσα τουρίστρια πριν από ένα μήνα. «Αρκετά επικίνδυνο μέρος της πόλης», τόνισε τον Νοέμβριο ο Γιόβαν Μιλίνκοβιτς. «Η πλατεία είναι όμορφη αλλά οι πίσω δρόμοι της είναι τόσο κακοί, υπάρχουν επικίνδυνοι άνθρωποι εκεί», έγραψε άλλος τουρίστας τον Ιανουάριο. «Η πλατεία είναι βρώμικη, θορυβώδης, και επικίνδυνη το βράδυ», γράφει πριν από δύο μήνες ο Ρόμπερτ Τσόμιτς. «Είναι γεμάτη με ύποπτους χαρακτήρες».

Πριν από τέσσερις μήνες, ένας δημοφιλής YouTuber που ταξιδεύει στις πιο κακόφημες περιοχές του κόσμου, γύρισε ένα βίντεο στην Ομόνοια. Ο τίτλος ήταν «Οι χειρότεροι δρόμοι ναρκωτικών στην Ευρώπη – ένας περίπατος στην Ομόνοια, Αθήνα». «Είναι γνωστή ως η ευρωπαϊκή εκδοχή της γειτονιάς Κένσινγκτον στη Φιλαδέλφεια», γράφει ο Spanian στην περιγραφή του βίντεο, «η Ομόνοια έχει γεμίσει με ναρκωτικά και παράνομη μετανάστευση, μετατρέποντας μια γνωστή τουριστική ατραξιόν της Αθήνας σε απαγορευμένη ζώνη για τους τουρίστες».

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί ξένοι που επισκέφθηκαν την Ελλάδα έχουν αναφερθεί σε περιστατικά κλοπών στις αξιολογήσεις τους στις σχετικές πλατφόρμες του Διαδικτύου. «Κλέφτες παντού», έγραψε τον Ιανουάριο η Τζίνι. «Μη συμπεριφέρεστε εδώ σαν να είστε τουρίστες γιατί θα γίνεται στόχος – να ελέγχετε πάντα τις τσέπες σας, οι κλέφτες εδώ είναι τόσο ταλαντούχοι», δήλωσε τον ίδιο μήνα ο Τομ Εβανς. «Αποφύγετε αυτή την περιοχή», έγραψε κάποιος πριν από μια εβδομάδα, περιγράφοντας την Ομόνοια ως ένα πολύ επικίνδυνο μέρος όπου στις 18 Μαρτίου ο γράφων έπεσε θύμα κλοπής.

«Μη δείχνετε εδώ ότι είστε τουρίστες»-1

Η αυτοψία του διάσημου YouTuber. Πριν από τέσσερις μήνες, o Spanian, δημοφιλής YouTuber που ταξιδεύει σε κακόφημες περιοχές ανά τον κόσμο, επισκέφθηκε την Ομόνοια. Στην περιγραφή του βίντεο ανέφερε: «Είναι γνωστή ως η ευρωπαϊκή εκδοχή της γειτονιάς Κένσινγκτον στη Φιλαδέλφεια. Η Ομόνοια έχει γεμίσει με ναρκωτικά και παράνομη μετανάστευση, μετατρέποντας μια γνωστή ατραξιόν της Αθήνας σε απαγορευμένη ζώνη για τους τουρίστες».

«Τρώγαμε στον πρώτο όροφο του Φούρνου, ήταν 7.30 το απόγευμα, ο κλέφτης μας ζητούσε χρήματα και δεν του δίναμε, στο μεταξύ μας έδειχνε έναν χάρτη, με τον οποίο κάλυψε το κινητό μου, και έτσι το έκλεψε – μέχρι να το καταλάβουμε είχε εξαφανιστεί», ανέφερε. Λίγους μήνες πριν, μια άλλη τουρίστρια, η Αμάντα Φρίντμαν, είχε εξιστορήσει στην αξιολόγησή της ένα παρόμοιο περιστατικό. «Προσέχετε – να βλέπετε ποιος είναι γύρω σας», τόνισε στη συνέχεια, «και να κρατάτε τις τσάντες σας κλειστές και τα τηλέφωνά σας κοντά σας».

«Πολύ συχνά έρχονται πελάτες που τους έχουν κλέψει τα διαβατήρια, τις τσάντες – φυσικά τους επηρεάζει πάρα πολύ», λέει στην «Κ» η Μαριλένα, η οποία εργάζεται στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου Parnon, στην οδό Χαλκοκονδύλη. Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ, τονίζει. «Αν δείτε στο Booking, ο λόγος που η βαθμολογία κατεβαίνει έχει να κάνει με την περιοχή, με την εγκληματικότητα και τις ωμές εικόνες που βλέπουν εδώ», σημειώνει.

«Πολύ συχνά έρχονται πελάτες που τους έχουν κλέψει τα διαβατήρια, τις τσάντες – φυσικά τους επηρεάζει πάρα πολύ», λέει εργαζόμενη σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Η εγκληματικότητα όμως δεν πλήττει μόνο την Ομόνοια. Και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας η κατάσταση είναι δύσκολη καθημερινά. «Εχουμε πολύ συχνά περιστατικά στον δρόμο ή στο μετρό, και σχεδόν κάθε μέρα προσπαθεί κάποιος να μπει στο ξενοδοχείο και να αρπάξει ό,τι μπορεί από τη ρεσεψιόν ή από άλλους πελάτες», αναφέρει η Μελίνα Ζήση, διευθύντρια του ξενοδοχείου Ατταλος στο Μοναστηράκι. Η κατάσταση δεν ήταν καλή από το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά φέτος τον χειμώνα τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο, λέει στην «Κ». «Ισως επειδή δεν έχει τόσο κόσμο, είναι και πιο σκοτεινά», εξηγεί.

Στην περιοχή, συμπληρώνει, υπάρχουν πολλοί τοξικομανείς. «Αλλά τα περιστατικά κλοπών δεν νομίζω πως γίνονται από εκείνους», υπογραμμίζει η κ. Ζήση, τονίζοντας ότι οι τουρίστες βρίσκουν την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ανησυχητική. «Συζητιέται στο εξωτερικό», αναφέρει, «οι πελάτες λένε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα, ρωτάνε πριν έρθουν τι να κάνουν για να μην τους κλέψουν στο μετρό».

«Βάζουν κάτι πλαστικά στις πόρτες του μετρό, κι όταν είναι να ανοίξουν, ανοίγουν ελαφρώς. Ο ξένος δεν καταλαβαίνει τι γίνεται, και προσπαθώντας να τις ανοίξει, αφήνει τις βαλίτσες από το χέρι του – έτσι έκλεψαν δύο Αγγλους που έμεναν σε εμάς τον Οκτώβρη», δηλώνει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, ο οποίος διαθέτει το Psiri Vibes, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στου Ψυρρή.

Από την άλλη, όταν αρχίζει η άνοιξη, και ειδικά το καλοκαίρι, και υπάρχει περισσότερος κόσμος στο κέντρο, οι δράστες βρίσκουν υποψήφια θύματα στον δρόμο, λέει. «Δεν κλέβουν μόνο στου Ψυρρή», τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος, «αλλά και στο Μοναστηράκι, και ειδικά στην Ερμού».

«Εχουμε πολύ συχνά περιστατικά στον δρόμο ή στο μετρό, σχεδόν κάθε μέρα προσπαθεί κάποιος να μπει και να αρπάξει ό,τι μπορεί από τη ρεσεψιόν», αναφέρει η διευθύντρια ξενοδοχείου στο Μοναστηράκι.

Η περιοχή αναβαθμίζεται, πιστεύει ο ίδιος. Πριν από 4-5 χρόνια, η περιοχή του Ψυρρή ήταν όπως η Ομόνοια, δηλώνει. Αλλά τα βράδια, όταν δεν έχει πολύ κόσμο, τα κακοφωτισμένα σοκάκια δημιουργούν ακόμα στους περαστικούς την αίσθηση της ανασφάλειας. «Αυτό λύνεται με περισσότερο φωτισμό», θεωρεί, «είμαστε σε επικοινωνία με τον δήμο».

Μέχρι στιγμής, η κ. Ζήση δεν νομίζει ότι η κατάσταση έχει στερήσει πελάτες από το ξενοδοχείο. «Αλλά στην Αθήνα», λέει στην «Κ», «και στην Ελλάδα, μπορεί σύντομα να κοστίσει ακριβά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.