Μπορεί ένας άνδρας να αγαπάει μία γυναίκα και να το δείχνει με τις πράξεις του. Την ίδια στιγμή, μπορεί όμως να μην έχει αναπτύξει το απαραίτητο επίπεδο ωριμότητας για να σταθεί δίπλα σε μία γυναίκα. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες.
Σε μία τέτοια περίπτωση συναισθηματικής ανωριμότητας, τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα; Να συνεχίσει να προσπαθεί για τη σχέση της, περιμένοντας τον άντρα να ωριμάσει ή να επιδιώξει μία σχέση με κάποιον που είναι συναισθηματικά περισσότερο ώριμος;
Στο κάτω-κάτω, όλες οι γυναίκες αξίζουν έναν ώριμο άντρα που να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους.
Αν έχετε αμφιβολίες για το επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας του συντρόφου σας, μπορείτε να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του και ν’ αναζητήσετε 6 χαρακτηριστικά σημάδια που, σύμφωνα με την ψυχολογία, μαρτυρούν ότι ο άντρας αυτός δεν είναι συναισθηματικά έτοιμος για τις απαιτήσεις μιας σοβαρής σχέσης.
Τα 6 κοινά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένας άντρας είναι συναισθηματικά ανώριμος
- Είναι συναισθηματικά ασταθής
- Δεν είναι κοινωνικά προσαρμοσμένος
- Είναι αυθόρμητος
- Παλιμπαιδίζει
- Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα
- Περιμένει από τη γυναίκα να εκφράσει τα συναισθήματά της
Είναι συναισθηματικά ασταθής
Η συναισθηματική αστάθεια περιγράφει την συναισθηματική ασυνέπεια.
Οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι είναι σε θέση να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, ελέγχοντάς τα σε δύσκολες περιστάσεις. Αντίθετα, κάποιος που είναι συναισθηματικά ασταθής, αλλάζει διάθεση στο λεπτό, με το παραμικρό σχόλιο ή ατυχία.
Αν θέλετε δίπλα σας έναν σταθερό χαρακτήρα, έναν άντρα στον οποίον να μπορείτε να βασιστείτε, πρέπει ν’ αποφεύγετε άντρες που δείχνουν ότι είναι συναισθηματικά ασταθείς. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς κυκλοφορούν πολλοί τέτοιοι.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι νεότερης ηλικίας άντρες είναι περισσότερο ασταθείς συναισθηματικά σε σχέση με τις συνομίληκες τους γυναίκες.
Η μελέτη εξέταζε νέους ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 22 ετών, και βρήκε ότι ανάμεσα στα δύο φύλα, υπάρχει έντονη διαφορά στα επίπεδα συναισθηματικής ωριμότητας, με τους άντρες να καταγράφουν τα χαμηλότερα.
Βέβαια, μεγαλώνοντας έρχεται και η ωριμότητα, αλλά στις νεότερες ηλικίες το συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες είναι ωριμότερες από τους άντρες.
Ένας άντρας μπορεί να ομολογεί τα αισθήματά του για μία γυναίκα. Αν όμως δυσκολεύεται να ρυθμίσει τη διάθεσή του και να ελέγξει τα δύσκολα συναισθήματά του, δεν θα είναι ο ιδανικός σύντροφος.
Δεν είναι κοινωνικά προσαρμοσμένος
Ένας άντρας που είναι κοινωνικά προσαρμοσμένος και μπορεί να διαχειρίζεται διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, μπορεί ν’ ανταποκριθεί σε κάθε κοινωνική περίσταση.
Με άλλα λόγια, ξέρει πως να φέρεται και προσαρμόζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με την περίσταση, χωρίς να φέρεται αλλόκοτα ή αφύσικα. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για κάποιον που είναι κοινωνικά απροσάρμοστος.
Η έλλειψη κοινωνικής μόρφωσης είναι ισχυρή ένδειξη ανωριμότητας.
Οι ανώριμοι άντρες δεν διαφέρουν πολύ από τα παιδιά, που δεν ενδιαφέρονται για απαιτήσεις, περιορισμούς και κοινωνικές προσδοκίες.
Για παράδειγμα, μπορεί να χορεύει στον δρόμο ή να ξεσπάει μέσα στον κόσμο, αδιαφορώντας για το τι θα πουν οι άλλοι. Στα παιδιά, αυτή τη συμπεριφορά δεν την παρεξηγείς, όταν όμως πρόκειται για ενήλικες, μαρτυρά κάποια ζητήματα.
Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας δεν έχει συναισθηματική ωριμότητα ποικίλλουν. Μπορεί να μην μπορεί να δημιουργήσει ή να διατηρήσει φιλίες, να είναι άκαμπτος και αφύσικος όταν γνωρίζει κόσμο, να νιώθει άγχος σε κοινωνικές περιστάσεις και να προτιμά την άνεση του σπιτιού του από μία κοινωνική περίσταση.
Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε δίπλα σας έναν ώριμο σύντροφο να σας στηρίζει, πρέπει να ξέρετε ότι οι ώριμοι άντρες τα πηγαίνουν καλά με τις κοινωνικές περιστάσεις.
Είναι επίσης σημαντικό να ξέρετε ότι, άνθρωποι που αποφεύγουν τις κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να καταλήξουν μόνοι τους, πράγμα απορρυθμιστικό για τη ζωή και τις σχέσεις.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, «οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο άγχος, είναι πιο απαισιόδοξοι και να φοβούνται περισσότερο την κριτική σε σχέση μ’ εκείνους που νιώθουν άνετα στις διάφορες κοινωνικές συναντήσεις και έτσι είναι πιθανότερο να συμπεριφέρονται και να σχετίζονται με περισσότερο αγχώδεις, αρνητικούς και αμυντικούς τρόπους». Αν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας θέλει να κρύβεται και αποφεύγει τις κοινωνικές περιστάσεις, ίσως είναι καιρός ν’ αναθεωρήσετε τις ανάγκες σας.
Είναι αυθόρμητος
Ο αυθορμητισμός είναι ένα χαριτωμένο γνώρισμα των παιδιών. Δεν τα παρεξηγούμε όταν τρέχουν, όταν εκφράζονται παρορμητικά ή όταν βάζουν πράγματα στο στόμα τους.
Ο αυθορμητισμός της παιδικής ηλικίας είναι αναζωογονητικός. Στους ενήλικες όμως, ο αυθορμητισμός δείχνει ανωριμότητα και αδυναμία κατανόησης του αντίκτυπου της συμπεριφοράς στους άλλους ανθρώπους. Μεγαλώνοντας, ο άνθρωπος οφείλει και να ωριμάζει.
Οι ανώριμοι ενήλικες εκφράζουν τον αυθορμητισμό τους με ανυπομονησία, ξαφνική επιθετικότητα, παραβατική συμπεριφορά, ανάρμοστα ξεσπάσματα θυμού, αδυναμία οικονομικής διαχείρισης και ακόμη πολλά. Δηλαδή, δεν αποτελούν τον ιδανικό σύντροφο που μπορεί να στηρίξει μία γυναίκα.
Παλιμπαιδίζει
Όλοι έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον έναν άντρα-αιώνιο παιδί, ένα σύνδρομο που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στη μοντέρνα κοινωνία. Αυτό μαρτυρά ότι γενικά η κοινωνία είναι περισσότερο ανώριμη και εξαίρει τα παιδιάστικα χαρακτηριστικά.
Μπορεί ο σύντροφός σας να σας αγαπάει και να σας νοιάζεται πραγματικά. Αν ωστόσο η σχέση σας θυμίζει τη σχέση παιδιού και γονέα, είναι δύσκολο να νιώσετε εμπιστοσύνη και ασφάλεια, ειδικά στα δύσκολα και σε περιστάσεις όπου δεν μπορεί να ελέγξει το άγχος του.
Σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις, οι ανώριμοι άντρες φέρονται σαν παιδιά, απαιτώντας την προσοχή όλων.
Ο βαθμός του παλιμπαιδισμού έχει επίσης τη σημασία του. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει σημάδια που δείχνουν υποτροπή στην παιδική ηλικία, μέσα από συμπεριφορές που είναι ενδεικτικές των πρώιμων σταδίων της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.
Σε καταστάσεις τόσο σοβαρές, ο άντρας έχει εκρήξεις θυμού, συμπεριφέρεται όπως ακριβώς ένα παιδί, και γίνεται λεκτικά ή σωματικά επιθετικός.
Μία γυναίκα, εκτός από την αγάπη, έχει ανάγκη έναν άντρα που να μπορεί να φερθεί ώριμα, ν’ αναλάβει ευθύνες και να έχει συναισθηματική ωριμότητα. Αν τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν, τότε μπορεί να μην είστε με τον κατάλληλο σύντροφο.
Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα
Δύο σύντροφοι μπορεί να ταιριάζουν, να συνδέονται τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Ένας ανώριμος άντρας μπορεί να παρασύρεται από τον ενθουσιασμό της στιγμής, να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις αγάπης που ίσως και να τρομάζουν τη σύντροφό του.
Οι συναισθηματικά ανώριμοι άντρες, μπορεί να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σχέση τους, η οποία εξ αιτίας αυτών, συχνά καταλήγει να διαλυθεί.
Αν ο σύντροφός σας παρασύρεται εύκολα, αν τρέφει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, τότε ίσως να είναι πολύ ανώριμος για να διαχειριστεί μία σοβαρή σχέση μεταξύ ενηλίκων.
Περιμένει από τη γυναίκα να εκφράσει τα συναισθήματά της
Υπάρχει η αντίληψη ότι γενικά, οι γυναίκες είναι περισσότερο εκδηλωτικές σε μία σχέση. Ωστόσο, μία μελέτη που έγινε σε τρεις διαφορετικές ηπείρους έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως φαίνεται, οι άντρες είναι εκείνοι που εκδηλώνονται πιο γρήγορα και είναι αυτοί που θα πουν πρώτοι το «σ’ αγαπώ», και θα περιμένουν να το ακούσουν κιόλας.
Όσο πιο αγχώδης είναι ένας άντρας, τόσο πιο απελπισμένος θα είναι ν’ ακούσει πρώτη τη γυναίκα να εκδηλώνει την αγάπη της. Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμη και αν πράγματι είστε έτοιμη να το πείτε, το άγχος του σας μπλοκάρει. Μπορεί να αισθάνεστε πίεση από έναν άντρα που είναι πολύ ανώριμος για να είναι δίπλα σας.
Τελικές σκέψεις
Αυτά τα έξι χαρακτηριστικά σημάδια μαρτυρούν ότι ένας άντρας, όσο και αν σας αγαπάει, δεν έχει την αναγκαία ωριμότητα ώστε ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, σύμφωνα με την ψυχολογία.
Μπορεί να είστε σίγουρες για την αγάπη ενός άντρα, ωστόσο η έλλειψη ωριμότητας σας δημιουργεί ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον της σχέσης σας.
Αν έχετε αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά αυτά σημάδια, είναι καιρός να σκεφτείτε σοβαρά και ίσως ν’ αναθεωρήσετε τις ανάγκες σας από τη σχέση σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου