Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική. Υπάρχει ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του προδιαβήτη που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο. Ο προδιαβήτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Σύμφωνα με το CDC, περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες (ή 1 στους 3) στις ΗΠΑ έχουν αυτή την διαταραχή που προηγείται του διαβήτη.
Δυστυχώς, ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών καταστάσεων όπως:
- ο διαβήτης τύπου 2,
- το εγκεφαλικό επεισόδιο και
- οι καρδιακές παθήσεις.
Αλλά τι είναι ακριβώς ο προδιαβήτης και πώς διαφέρει από τον διαβήτη τύπου 2; Ποια είναι τα πιο σημαντικά σημάδια και τι πρέπει να κάνετε όταν μάθετε ότι τον έχετε;
Προδιαβήτης: Τι είναι και πώς να τον αντιμετωπίσετε
Ο προδιαβήτης είναι η αρχική φάση της νόσου που ονομάζουμε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Dr. Florence Comite, MD, μια πρωτοπόρο της εξατομικευμένης ιατρικής με εξειδίκευση στην ενδοκρινολογία.
«Σκεφτείτε το σαν ένα καμπανάκι που σας προειδοποιεί να ξυπνήσετε και να αναλάβετε τον έλεγχο του σακχάρου σας στο αίμα πριν προκληθεί σοβαρή βλάβη στους ιστούς και τα όργανά σας», εξηγεί. «Όταν έχετε προδιαβήτη, το επίπεδο του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο από το ιδανικό, είτε όταν είστε νηστικοί είτε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλό για να διαγνωστεί ως διαβήτης».
Συνήθως, προσθέτει η Dr. Comite, ο προδιαβήτης σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να υπάρχει για μια δεκαετία ή και περισσότερο χωρίς εμφανή σημάδια αυξημένου σακχάρου. «Η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα σας για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια», λέει. «Καθώς η ζάχαρη συσσωρεύεται στον οργανισμό σας, μαζί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, αρχίζει να προκαλείται βλάβη σε διάφορα όργανα – από το δέρμα μέχρι τα νεύρα, την καρδιά, τον εγκέφαλο και αλλού».
Επιπλέον, η Dr. Comite αναφέρει ότι οι λοιμώδεις νόσοι όπως ο COVID μπορεί να είναι πιο σοβαρές σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη. «Καθώς ο προδιαβήτης εξελίσσεται σε διαβήτη, εμφανίζονται περισσότερα συμπτώματα. Και ο προδιαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμες καταστάσεις και, ιδανικά, είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί ο προδιαβήτης προτού προχωρήσει σε διαβήτη».
Προδιαβήτης: Το σημάδι που οι περισσότεροι αγνοούν
Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση που προηγείται του διαβήτη τύπου 2. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 δεν παρουσιάζει πάντα εμφανή συμπτώματα, σύμφωνα με την Dr. Comite, υπάρχει ένα σημάδι στο οποίο αξίζει να δώσετε προσοχή: την κόπωση.
Δυστυχώς, η κόπωση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, καθιστώντας δύσκολη τη σύνδεσή της με την προδιαβήτη. Ωστόσο, η επίμονη ή ανεξήγητη κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Γιατί η κόπωση είναι σημάδι προδιαβήτη;
Τα κύτταρα μας χρειάζονται γλυκόζη (ζάχαρο) για ενέργεια. Στον προδιαβήτη, ο οργανισμός σας δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα και τα κύτταρα να μην λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται, προκαλώντας κόπωση.
Τι πρέπει να κάνετε εάν είστε συνέχεια κουρασμένοι:
Εάν αισθάνεστε συνεχώς κόπωση, ακόμα και αφού έχετε κοιμηθεί αρκετά, καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει εξετάσεις για διαβήτη ή προδιαβήτη.
Άλλα συμπτώματα του προδιαβήτη
Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα του προδιαβήτη που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.
Η Dr. Comite επισημαίνει ότι «πολλά από τα συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως η δίψα και η συχνοουρία, τα οποία συχνά περνούν απαρατήρητα ή αποδίδονται σε έλλειψη ύπνου ή αφυδάτωση». Επιπλέον, ένα σύμπτωμα στο οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή είναι τα ακανόνιστα γεύματα ή ένα πρωινό με καθαρούς υδατάνθρακες που οδηγεί σε νευρικότητα και ευερεθιστότητα μετά από μερικές ώρες.
Η αϋπνία είναι ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα στον προδιαβήτη και μπορεί να υπάρχει λόγω διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα, αντίδρασης στο κρασί ή σε ένα δείπνο με πολλούς υδατάνθρακες, εξηγεί η Dr. Comite. «Το μυρμήγκιασμα των ποδιών και/ή των χεριών είναι ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα. Ένα λιγότερο συχνό σημάδι προδιαβήτη είναι το σκουρόχρωμο δέρμα στον λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες λόγω γενετικής βάσης του μεταβολικού συνδρόμου».
Προδιαβήτης: Διάγνωση και αντιμετώπιση σε 3 βήματα
Έχετε λάβει διάγνωση για προδιαβήτη; Ενώ δεν είναι ευχάριστο νέο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η Dr. Comite, τονίζει τη σημασία των τακτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του προδιαβήτη. Εάν τα αποτελέσματά σας δεν είναι φυσιολογικά, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Η λήψη άμεσης δράσης είναι όμως σημαντική.
Ακολουθήστε τις κορυφαίες συμβουλές της Dr. Comite για τη διαχείριση και την αντιστροφή του προδιαβήτη:
- Απώλεια βάρους
- Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα
- Βελτιώστε τις συνήθειες ύπνου σας
Απώλεια βάρους
Η μείωση του σωματικού βάρους είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. «Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη αναφέρει ότι η απώλεια μόλις 7 έως 10% του σωματικού βάρους αρκεί για να αποτρέψει την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη», λέει η Dr. Comite. «Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι 9 στους 10 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με διαβήτη μπόρεσαν να επιτύχουν ύφεση μειώνοντας το σωματικό τους βάρος κατά μόλις 10% μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση».
Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα
Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, επομένως η Dr. Comite προτείνει να γυμναστείτε περισσότερο. «Το περπάτημα, το ποδήλατο, η κολύμβηση, η κηπουρική και οι δουλειές του σπιτιού είναι όλα εξαιρετικές ασκήσεις», λέει. «Ακολουθήστε προπόνηση υψηλής έντασης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα ή απλά αυξήστε την ένταση στο περπάτημα, το τρέξιμο ή την ποδηλασία για 20 έως 60 δευτερόλεπτα, εναλλάσσοντας με περιόδους ξεκούρασης ενός ή δύο λεπτών. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως οι ασκήσεις με το σωματικό βάρος, η άρση βαρών, η λειτουργική προπόνηση ή η χρήση ελαστικών ταινιών, χτίζουν μυς, βελτιώνοντας έτσι τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα».
Βελτιώστε τις συνήθειες ύπνου σας
Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την μεταβολική υγεία, εξηγεί η Dr. Comite. «Στόχος σας πρέπει να είναι να κοιμάστε 6 έως 8 ώρες την ημέρα. Ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί την έκκριση περισσότερης κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει. «Ο κακός ύπνος επίσης πυροδοτεί την επιθυμία για σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες την επόμενη μέρα, όπως πατατάκια, πίτσα, αρτοσκευάσματα, λόγω της επιλεκτικής απελευθέρωσης ορμονών, η οποία αυξάνει το σάκχαρο και συμβάλλει στον προδιαβήτη».
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να ανακαλύψετε ότι έχετε προδιαβήτη, η γνώση είναι δύναμη και ευτυχώς, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη το συντομότερο δυνατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου