Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο στρατός θα λάβει επιπλέον πυραυλικά συστήματα S-500 φέτος. Ρώσοι και ξένοι παρατηρητές τα έχουν διαφημίσει ως ίσως το πιο εξελιγμένο και ισχυρό σύστημα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στον κόσμο. Να γιατί.
Τα στρατεύματα αεράμυνας της Ρωσίας θα λάβουν μια πολύ αναγκαία ώθηση στις δυνατότητές τους φέτος εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του νέου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας S-500 .
«Φέτος, τα στρατεύματα θα λάβουν τις πρώτες μονάδες του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος νέας γενιάς S-500 σε δύο τροποποιήσεις – αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Επιπλέον, είπε ο Shoigu, οι κατασκευαστές άμυνας θα παραδώσουν νέα S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U και απροσδιόριστα «συστήματα ραντάρ νέας γενιάς», ενισχύοντας την ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική ασπίδα της Ρωσίας.
Υπεύθυνες για την διατήρηση του εναέριου χώρου, πάνω από την μεγαλύτερη εδαφική περιφέρεια στην Γη, μακριά από απειλές, οι δυνάμεις αεράμυνας της Ρωσίας θα χρειαστούν όλη την βοήθεια που μπορούν να λάβουν τους επόμενους μήνες, ειδικά αφού οι ΗΠΑ και η Βρετανία κινήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να κλιμακώσουν δραματικά την ουκρανική κρίση εγκρίνοντας δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα βοήθεια όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ Storm Shadow και, ενδεχομένως, των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS.
Το S-500 Prometey (λιτ. «Προμηθέας» – όπως στον αρχαίο θεό της φωτιάς, γράφουν οι Ρώσοι) είναι ένα οδικό κινητό σύστημα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας που δημιουργήθηκε από την Almaz-Antey – τον κορυφαίο κατασκευαστή και κατασκευαστή αντιαεροπορικών πυραύλων της Ρωσίας και όπλων αντιπυραυλικής άμυνας.
Για αρχή, ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος: Το σύστημα έχει εμβέλεια έως και 600 km, και δυνατότητα ανίχνευσης στόχων σε απόσταση έως και 800 km. Το S-500 μπορεί ταυτόχρονα να στοχεύσει έως και 10 βαλλιστικούς υπερηχητικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα έως και 7 km/s. Μπορεί επίσης να επιτεθεί σε στόχους που πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες (έως 10 Mach, ή 12.348 km/h). Η εμβέλεια του S-500 είναι επαρκής για να απενεργοποιήσει εχθρικούς πυραύλους, διαστημικά σκάφη και πλατφόρμες τροχιακών όπλων στο διάστημα σε χαμηλές τροχιές. Οι πύραυλοι αναχαίτισης του συστήματος πραγματοποιούν ελιγμούς κατά την πτήση και διαθέτουν ανεξάρτητα στοιχεία ραντάρ που τους επιτρέπουν να εμπλακούν σε κινητικές επιθέσεις. Το S-500 μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο δίκτυο αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας μαζί με τα S-400, S-300VM4, S-350 Vityaz και άλλα συστήματα.
Ιστορία
Η ανάπτυξη της επανάληψης πέμπτης γενιάς του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς της Almaz-Antey της σειράς S ξεκίνησε το 2002, την ίδια χρονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από την Συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους με την Ρωσία και άρχισαν να πειραματίζονται με αντιπυραυλική ασπίδα και μαζικές συμβατικές δυνατότητες χτυπήματος. Οι αρχικές εργασίες ανάπτυξης είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν με την κωδική ονομασία Vlastelin.
Οι εργασίες προκαταρκτικής σχεδίασης ολοκληρώθηκαν το 2011, με πρωτότυπο εξοπλισμό που κατασκευάστηκε από το 2013 και μετά για δοκιμή, και μια νέα σειρά πυραύλων ειδικά για το σύστημα που δημιουργήθηκε το 2014-2015. Οι εργασίες ανάπτυξης ολοκληρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2010, αφού το σύστημα ξεκίνησε αυστηρές δοκιμές από τον στρατό. Το πρώτο σετ ταξιαρχίας S-500 έφτασε στον 15ο Στρατό Αεροδιαστημικών Δυνάμεων Ειδικού Σκοπού – υπεύθυνο για την άμυνα της Μόσχας και της κεντρικής Ρωσίας, το φθινόπωρο του 2021, με τον γενικό διευθυντή της Almaz-Antei Yan Novikov να επιβεβαιώνει την άνοιξη του 2022 ότι η μαζική παραγωγή ήταν σε εξέλιξη.
Σύνθεση
Όπως και άλλα συστήματα της κατηγορίας του, το S-500 αποτελείται όχι μόνο από εκτοξευτές, αλλά ένα περίπλοκο σύστημα συνοδευτικού εξοπλισμού! Λόγω της ονομασίας του S-500 για χρήση σε μεγάλες αποστάσεις έναντι πυραύλων, αεροσκαφών και διαστημικών σκαφών και περιορισμένης χρήσης έναντι απειλών μικρού βεληνεκούς, το σύστημα είναι ένας στόχος υψηλής αξίας που ιδανικά θα πρέπει να συνοδεύεται ανά πάσα στιγμή από τους Buk, Pantsir- S ή/και άλλα συστήματα αεράμυνας μικρότερης εμβέλειας για την προστασία του.
Η διαμόρφωση του S-500 μπορεί να περιλαμβάνει (ΕΔΩ):
- Πολλαπλά οχήματα εκτόξευσης 77P6 που περιέχουν πυραύλους αεράμυνας! Το S-500 διακρίνεται εύκολα από το S-400 και άλλα οχήματα εκτόξευσης της σειράς S χάρη στο διπλό ωφέλιμο φορτίο εμπορευματοκιβωτίων εκτόξευσης, αντί για τα συνηθισμένα τέσσερα!
- Όχημα 55K6MA ή 85Zh6-1/85Zh6-2
- Ραντάρ απόκτησης στόχων έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης μάχης 91N6A(M).
- Ραντάρ 96L6-1 ή/και ραντάρ ενεργής συστοιχίας φάσεων εμπλοκής 76T6/77T6
- ABM96L6 κινητό ραντάρ ανιχνευτή μεγάλου υψομέτρου (προαιρετικό)
- 97L6 προηγμένο σύστημα ελέγχου αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας (προαιρετικό)
- Iστός κινητού πύργου ελέγχου 40V6MT (προαιρετικό)
Πύραυλοι
Μια νέα γενιά αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών πυραύλων αναπτύχθηκε ειδικά για το S-500. Σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες, οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται από το σύστημα περιλαμβάνουν:
- 77N6-N και 77N6-N1 αναχαιτιστές για αντιπυραυλική άμυνα και αντιδορυφορικούς/διαστημικούς σκοπούς. Εγκρίθηκε σε λειτουργία το 2022. Αναπτύχθηκε από την MKB Fakel, μια θυγατρική της Almaz-Antey με πάνω από 70 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη κατευθυνόμενων πυραύλων εδάφους-αέρος.
- Αντιαεροπορικοί πύραυλοι 40N6M
Δυνατότητες
Ρώσοι και ξένοι στρατιωτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι τα δηλωμένα χαρακτηριστικά του S-500 τον καθιστούν αναμφισβήτητα το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας στον κόσμο!
«Το S-500 είναι ένα ρομποτικό συγκρότημα. Σε αυτόματη λειτουργία και με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τύπο στόχου, να διαχωρίσει τον φίλο από τον εχθρό, να επιλέξει τον πιο επικίνδυνο στόχο, να επιλέξει τον απαιτούμενο τύπο πυραύλων και να τους εκτοξεύσει. Όλα αυτά εκτελούνται υπό τον έλεγχο ανθρώπινων χειριστών, αλλά μπορούν να γίνουν είτε σε πλήρως χειροκίνητη λειτουργία, όταν κάθε λειτουργία εκτελείται από τον χειριστή, είτε σε αυτόματη λειτουργία», έγραψε ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Κνούτοφ το 2022!
Το S-500 είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ολοένα πιο πυκνή αεροπορική και πυραυλική αμυντική ομπρέλα της Ρωσίας που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ολόκληρων πόλεων από εχθρικές επιθέσεις, πιστεύει ο παρατηρητής αμυντικών υποθέσεων Alexander Khrolenko.
«Σύμφωνα με την ιδέα του «Prompt Global Strike», οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εκτοξεύσουν έως και 6.000 πυραύλους κρουζ Tomahawk εναντίον ενός στόχου εχθρικού έθνους σε μία μόνο ομοβροντία. Σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η αιφνιδιαστική χρήση πυραύλων κρουζ και ICBM από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ κατά του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εκτραπεί από τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνταν αντίποινα εναντίον του επιτιθέμενου χρησιμοποιώντας υπερηχητικούς, κρουζ και διηπειρωτικούς πυραύλους». Εδώ, το S-500 λειτουργεί ως βασικό συστατικό της ασπίδας αεράμυνας της Ρωσίας και μια «νέα τεχνολογική ανακάλυψη σε κοσμική κλίμακα», σύμφωνα με τον Khrolenko.
Ξένοι παρατηρητές συμφωνούν, με μια ανάλυση του Military Watch Magazine το 2022 που αποκαλούσε τους S-500 πολλαπλασιαστή δύναμης για τα στρατεύματα αεράμυνας της Ρωσίας, ενισχύοντας την ικανότητά τους να καταστρέφουν τόσο πυραυλικές όσο και διαστημικές απειλές και στρατιωτικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως το F- 22 και το F-35 (το οποίο μπορεί να στοχεύσει και το S-400). Ο Knutov λέει ότι για να αποκτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα σύστημα ανάλογο των δυνατοτήτων των S-500, οι μηχανικοί τους θα πρέπει να συνδυάσουν και στην συνέχεια να αναβαθμίσουν αρκετά από τα υπάρχοντα συστήματα τους.« Για να λειτουργεί το συγκρότημα εξίσου καλά εναντίον εναέριων και βαλλιστικών στόχων, οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνδυάσουν το επίγειο συγκρότημα Aegis Ashore με το πυραυλικό σύστημα Patriot ή το συγκρότημα THAAD με το συγκρότημα Patriot. Αυτό θα ήταν ακριβό και όχι πολύ αποτελεσματικό, ειδικά επειδή το THAAD λειτουργεί μόνο σε ορισμένους τομείς πυρών. Για να αλλάξει ο τομέας βολής, θα ήταν απαραίτητο να καταρριφθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το σύστημα προς την επιθυμητή κατεύθυνση», είπε.
Το S-500, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και μπορεί να ετοιμαστεί για χρήση μέσα σε λίγα λεπτά, και να συσκευαστεί και να φύγει το ίδιο γρήγορα για να αποφύγει τον εντοπισμό και το χτύπημα μετά την εκτόξευση των πυραύλων του. Εκτός αυτού, η εμβέλεια βολής 600 km του S-500 είναι έως και τριπλάσια από τις δυνατότητες του THAAD ή των Patriots.
scr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου