Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Oι ασφαλείς επιλογές Mητσοτάκη και οι «Δέκα μικροί Ινδιάνοι» του Μαξίμου

 


Κατά ορισμένες πηγές εκτός ΝΔ και κυβέρνησης, τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και η λήξη αυτής της φάσης της κρίσης με την κάλυψη των θέσεων των Παπασταύρου και Μπρατάκου, παραπέμπουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις των προηγουμένων ετών.

Σε ασφαλείς επιλογές κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις αντικαταστάσεις των παραιτηθέντων Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, δείχνοντας ότι σε αυτή τη φάση επιθυμεί πρωτίστως να διαφυλάξει την ηρεμία στο Μέγαρο Μαξίμου και να αποφύγει την διατάραξη ισορροπιών ή την ευρύτερη αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Η μερική αναβάθμιση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στον οποίο ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και ο ορισμός του Στέλιου Κουτνατζή στη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, όπου όμως θα διατηρήσει την επιμέλεια του νομοθετικού έργου, φανερώνουν ότι κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού, είναι σε αυτή τη φάση η αποφυγή τολμηρών κινήσεων και ενδεχόμενων, νέων, δυσάρεστων εκπλήξεων.

Στην ουσία δεν αλλάζει τίποτε στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από την αναστάτωση της προηγούμενης εβδομάδας και περισσότερο θυμίζουν όλα αυτά τους «Δέκα μικρούς Ινδιάνους» της Άγκαθα Κρίστι, αφού ο ένας μετά τον άλλον, οι στενότεροι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγκάζονται σε παραιτήσεις για διάφορους λόγους και αφορμές, κατ’ αναλογία με τους προσκεκλημένους στο γνωστό θεατρικό, οι οποίοι «εξαφανίζονται όσο εξελίσσεται η πλοκή.

Ασφαλείς επιλογές για αποφυγή εκπλήξεων

Την ίδια στιγμή ωστόσο γίνεται φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διάθεση για πειραματισμούς και επιστράτευση στελεχών έξω από τον στενό κύκλο συνεργατών του. Κάτι που εκ πρώτης όψεως είναι λογικό, ειδικά σε μία κρίσιμη για την κυβέρνηση συγκυρία, με πιέσεις να ασκούνται πανταχόθεν και με την πολιτική της ηγεμονία να παρουσιάζει τις πρώτες ρωγμές, όσο και αν δεν απειλείται άμεσα από κάποιο πολιτικό αντίπαλο.

Υπό μία άλλη έννοια πάντως, φαίνεται ότι και οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Κατά ορισμένες πηγές εκτός ΝΔ και κυβέρνησης, τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και η λήξη αυτής της φάσης της κρίσης με την κάλυψη των θέσεων των Παπασταύρου και Μπρατάκου, παραπέμπουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις των προηγουμένων ετών.

Στα χνάρια της κυβέρνησης Καραμανλή

Ορισμένοι θυμίζουν μάλιστα την πορεία που ακολούθησε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή αφότου απομακρύνθηκε από το Μαξίμου ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Συμπτωματικά ή μη, μόλις προσφάτως ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση εκείνη σκευωρία.

Γεγονός είναι πάντως ότι έπειτα και από τα πρόσφατα περιστατικά, διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα και μεγαλύτερα «ατυχήματα» για την κυβέρνηση, έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στον στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου και των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Η αρχή είχε γίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη το καλοκαίρι του 2022, προτού απομακρυνθεί ο διάδοχος του την προηγούμενη εβδομάδα και ο ένας από τους τρεις υπουργούς Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις