Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

OΛΑ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ KAKO ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.... Ευκαιρία να Eπανέλθει σε ανοδικό κανάλι αναζητεί το ελληνικό χρηματιστήριο από τον Απρίλιο


 Θα συνεχιστεί ή θα διακοπεί η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη;

Κλειστές είναι οι ευρωπαϊκές αγορές (λόγω Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών) αλλά ανοικτές θα είναι οι αμερικανικές αγορές την πρώτη ημέρα του Απριλίου. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά και είναι ευάλωτοι σε διορθώσεις από την αποκόμιση κερδών. 

Όμως με τον Dow Jones μία ανάσα από τα επίπεδα των 40.000 μονάδων (θα ακούγονταν επιστημονική φαντασία πριν μερικά χρόνια) οποιαδήποτε διόρθωση μέχρι 10-15% μάλλον είναι μία θετική εξέλιξη παρά μία αρνητική. 

Πληθωριστική ρευστότητα

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι εύκολα ή δύσκολα θα αποφευχθεί η ύφεση σε Αμερική και Ευρώπη το 2024, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται μεν αλλά παραμένει υψηλός και επίκεινται τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων. Η υπερβάλουσα ρευστότητα είναι αυτή που συντηρεί την ανοδική τάση των χρηματιστηρίων σε Αμερική και Ευρώπη. 

Όμως η ρευστότητα αυτή είναι πληθωριστική και σίγουρα θέλουν να την «στραγγίξουν» οι Κεντρικές Τράπεζες προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είδαμε κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου (από τις 15 Μαρτίου μέχρι 29 Μαρτίου) μία συσσώρευση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 1.390-1.430 μονάδων. Οι βασικοί λόγοι ήταν :

  • H μη αναβάθμιση από την Moody's
  • H έκθεση της JP Morgan για την μη αναγκαιότητα αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου και της ελληνικής οικονομίας
  • Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου λόγω πρότασης δυσπιστίας για την τραγωδία των Τεμπών
  • Η προεξόφληση όλων των θετικών σεναρίων και η έλλειψη ενός νέου σεναρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο
  • Η "επενδυτική και καταναλωτική" κόπωση όπως αποτυπώθηκε σε εκθέσεις της ΤτΕ και του ΙΟΒΕ. Η πιθανότητα να μοιράσουν μικρότερο μέρισμα οι τράπεζες λόγω υπόδειξης του SSM και η προειδοποίηση για μειωμένη οργανική κερδοφορία από την μείωση των επιτοκίων
  •  Η αύξηση του λειτουργικού κόστους στη βιομηχανία.

Θετικές εξελίξεις


  • Την έναρξη διανομής (μέσα στον Απρίλιο) των μερισμάτων που ουσιαστικά θα στηρίξουν την αγορά. Αναμένεται να διανεμηθούν από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο περίπου 4,5 δισ. Ευρω από μερίσματα
  • Τα αναμενόμενα (θετικά) αποτελέσματα α' τριμήνου
  • Την έναρξη της θερινής περιόδου που θα οδηγήσει εισηγμένες με άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό και εισηγμένες μεταφορών αλλά και προμηθευτές τουρισμού σε νέους υψηλούς τζίρους και αυξημένα κέρδη για το β' και γ' τρίμηνο 2024.
  • Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο συσσώρευσε το τελευταίο διάστημα την ίδια στιγμή που οι ευρωπαικές αγορές κινούνταν σε ιστορικά υψηλά, αύξησε το discount των ελληνικών μετοχών (και δεικτών) έναντι των ευρωπαικών. Είναι φθηνότερες και συνεπώς μπορούν να δεχθούν νέα κεφάλαια.

Προσέγγιση των ευρωπαϊκών δεικτών 

Το τέλος του α’ τριμήνου ίσως αποτελέσει αφετηρία νέων τοποθετήσεων για τους ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 αρχίσουν να δημοσιεύονται από τις αρχές Μαίου ενώ ταυτόχρονα την ίδια περίοδο θα αρχίσουν οι πρώτες καταβολές μερισμάτων και τοκομεριδίων εταιρικών ομολόγων

Θα είναι μία πρόσθετη ρευστότητα που μπορεί να ενισχύσει την αγορά. Το ελληνικό χρηματιστήριο σε όρους κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο 45% επί του ΑΕΠ ενώ τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά το ξέφρενο ράλι του Μαρτίου, βρίσκονται στο 70% επί του δικού τους ΑΕΠ. 

Αυτό δείχνει ότι εάν γίνει μία μικρή προσέγγιση των ευρωπαικών δεικτών, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να φτάσει προς τα επίπεδα των 1.500 μονάδων. Επίσης, στο β’ τρίμηνο 2024 αναμένονται και τραπεζικές εξελίξεις με τον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ αλλά και το placement του υπόλοιπου 17% των μετοχών του ΤΧΣ στην ΕΤΕ.

Αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς

Η μεγάλη συζήτηση για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα στο 2024 ή το αργότερο το 2025 έχει ξεκινήσει. Η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς απειλείται από δύο παράγοντες:

  1. Τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις και
  2. την χαμηλή διασπορά των τίτλων. 

Για τους ξένους οίκους, η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου απαιτεί μία μέση κεφαλαιοποίηση για τις εισηγμένες άνω των 250 εκατ. ευρώ και μία αυξημένη διασπορά των μετοχών των εισηγμένων. 

Από τις εισηγμένες του ελληνικού χρηματιστηρίου μόνο οι 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης και περίπου 10-15 μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, μοιάζει να πληρούν αυτούς τους δύο όρους. 

Από εκεί και κάτω έχουμε πολλές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης με ελάχιστη διασπορά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η διοίκηση του χρηματιστηρίου προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις