Από κακό χειρισμό φορτίο αμμωνίας ανατρέπεται την ώρα της φόρτωσης και αρπάζει φωτιά με κίνδυνο για εκατοντάδες εργαζομένους και χιλιάδες κατοίκους σε βιομηχανική μονάδα πλησίον αστικής περιοχής.
Η βιομηχανική μονάδα ανήκει στη οδηγία Σεβέζο 3 καθώς εμπορεύεται, επεξεργάζεται και συσκευάζει χημικές πρώτες ύλες. Από την πρώτη στιγμή οι πυροσβέστες λαμβάνουν το σήμα ενημερώνονται για τον διαβαθμισμένο χαρακτηρισμό της επιχείρησης.
Η οδηγία Σεβέζο 3 ακόμα και σε συνθήκες άσκησης - πολύ περισσότερο στις απρόβλεπτες και ακραίες συνθήκες επί του πραγματικού πεδίου - είναι ο απόλυτος εφιάλτης για τους πυροσβέστες και απαιτεί την απόλυτη εγρήγορση και μηδενική ανοχή στο λάθος.
Από την βασική τους εκπαίδευση γνωρίζουν καλά πως σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις και με χημικά υλικά που μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους και τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και για τη δική τους σωματική ακεραιότητα.
Επίκαιρη άσκηση
«Ο πυροσβέστης δεν είναι χημικός να γνωρίζει άμεσα τη συμπεριφορά των υλικών, ούτε και γνωρίζει τι ακριβώς καίγεται την ώρα που φτάνει στο σημείο, εκτός φυσικά από τις αναφορές και τις πληροφορίες που λαμβάνει από αξιόπιστες πηγές και τις καταγράφει για να προσαρμόσει το επιχειρησιακό πλάνο. Όφείλει να είναι προετοιμασμένος για όλες τις ακραίες καταστάσεις με βάση το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης. Γι αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη άσκηση και επικαιροποιήσαμε την ετοιμότητα μας και τον εξοπλισμό μας», δήλωσε ο διοικητής της άσκησης και υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Οινοφύτων επιπυραγός Αλέξανδρος Βλαχογιάννης.
Εφτασαν σε λιγότερο από 4 λεπτά
Η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται στον Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού στα σύνορα με τον Δήμο Τανάγρας. Μετά από 3 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα έφτασε από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Οινοφύτων το πρώτο πυροσβεστικό και περίπου ένα λεπτό αργότερα τα υπόλοιπα πυροσβεστικά οχήματα καθώς και όχημα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού αλλά και το ασθενοφόρο που για τις ανάγκες της άσκησης συμμετείχε το ασθενοφόρο του Δήμου Ωρωπού ώστε τα πληρώματα να έχουν χρήσιμες εμπειρίες.
Ειδικές στολές προστασίας
Τέσσερις πυροσβέστες φόρεσαν γρήγορα ειδικές στολές προστασίας έναντι διαρροής χημικών ουσιών. Στη συνέχεια μπήκαν στη... φλεγόμενη αποθήκη του εργοστασίου για να απεγκλωβίσουν άτομο που σύμφωνα πάντα με το σενάριο δεν είχε τις αισθήσεις του. Με φορείο έβγαλαν τον τραυματία έξω από το εργοστάσιο και τον παρέδωσαν στο προσωπικό του ασθενοφόρου που με τη σειρά του έκανε την διακομιδή σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Μετά το πέρας της άσκησης ο διοικητής Αλέξανδρος Βλαχογιάννης ενημέρωσε κι επίσημα την υπεύθυνη ασφαλείας και προσωπικού του εργοστασίου πως η άσκηση ολοκληρώθηκε, ενώ στο σύντομο πρώτο απολογισμό του δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αλλά και τους χρόνους αντίδρασης:
«Γιατί επιλέξαμε αυτό το σενάριο»
«Ήταν μία ακόμα άσκηση ετοιμότητας από τις πολλές που κάνουμε διαρκώς για να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στην οδηγία SEVESO 3. Όλα πήγαν καλά και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν και θα αναλυθούν για περαιτέρω βελτίωση χρόνων και ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε όλο και πιο καλύτεροι και πιο άμεσοι. Ο Σταθμός Οινοφύτων καλύπτει μεγάλο μέρος του Δήμου Ωρωπού με τεράστια δασική και αγροτολιβαδική έκταση και τον Δήμο Τανάγρας με αστικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βαριές βιομηχανίες. Για αυτό επιλέξαμε σήμερα αυτό το σενάριο. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε κι άλλες παρόμοιες ασκήσεις με όλα τα πιθανά σενάρια».
Την άσκηση παρακολούθησε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, η διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Αυλώνος Δ/κτρια του Α.Τ. Αυλώνα Μαρία Μπέτκα.
Ο εφιάλτης του Σεβέζο
Η πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έγινε στον πλανήτη Γη ήταν στις 10 Ιουλίου 1976. Στη μικρή πόλη Σεβέζο (Seveso) της βόρειας Ιταλίας σημειώθηκε μαζική διαρροή διοξίνης από εργοστάσιο παραγωγής τριχλωροφαινόλης από βλάβη σε δικλίδα ασφαλείας. Υπολογίζεται πως διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα 35 κιλά καθαρής διοξίνης που ρύπανε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επηρεάστηκαν άμεσα περίπου 37.000 άνθρωποι. Ολόκληρη η περιοχή εκκενώθηκε. Το Σεβέζο έγινε πόλη φάντασμα. Η διοξίνη με τη διεθνή συντομογραφία TCDD, είναι ένα παραπροϊόν της σύγχρονης βιομηχανίας. Θεωρείται από τα πιο τοξικά προϊόντα. Δε διαλύεται στο νερό, και εισέρχεται αμέσως στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Από το τεράστιο αυτό δυστύχημα η Ευρώπη υιοθέτησε τις συνθήκες SEVESO με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Η συνθήκη SEVESO έχει επικαιροποιθεί τρεις φορές (SEVESO-3): Η πρώτη οδηγία ψηφίστηκε το 1982. Αντικαταστάθηκε το 1996 από τη Seveso-II και το 2012 από την οδηγία Seveso III η οποία βρίσκεται σε ισχύ σήμερα.
Οι επιπτώσεις
Η άμεση επαφή με υψηλές πυκνότητες διοξίνης προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, όπως χημικά εγκαύματα β’ βαθμού, χλόασμα, ερύθημα. Επίσης εμφανίζεται ερεθισμός του αναπνευστικού επιθηλίου, βήχας, δύσπνοια, αιμορραγία των βλεννογόνων. Η λειτουργία του ήπατος και των νεφρών απορριθμίζεται και προκαλούνται σοβαρές βλάβες. Η μακρά έκθεση του οργανισμού στη διοξίνη έχει ακόμη σοβαρότερες συνέπειες όπως αλλοίωση ανοσοποητικού μηχανισμού, αρνητική επίδραση στο εξελισσόμενο νευρικό σύστημα, στους ενδοκρινείς αδένες και στις αναπαραγωγικές λειτουργίες.
Η εναρμόνιση της Ελλάδας
Η Ελλάδα εναρμόνισε το εθνικό της δίκαιο με τις οδηγίες αυτές. Σήμερα βρίσκεται σε ισχύ η Κ.Υ.Α 172058/2016 (εναρμόνιση με Seveso III). Η ΚΥΑ εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες (υπό μορφή πρώτης ύλης, προϊόντων, παραπροϊόντων, καταλοίπων ή ενδιάμεσων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αναμένεται να προκύψουν σε περίπτωση ατυχήματος), σε ποσότητες ίσες ή ανώτερες από ορισμένες οριακές τιμές που αναφέρονται στην ΚΥΑ. Εξαιρούνται ορισμένες εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες, όπως π.χ. οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η μεταφορά επικίνδυνων ουσιών μέσω αγωγών, η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, η εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών σε μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία, η υπεράκτια έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κ.ά., που καλύπτονται από άλλους κανονισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου