Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε τον ανησυχητικό ρυθμό με τον οποίο ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να «ανασυγκροτηθεί» μετά τα αρχικά στάδια του πολέμου που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, υπονομεύοντας μοιραία τις ελπίδες του αρχηγού του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν ότι η ουκρανική κρίση θα «αποδυναμώσει» την Ρωσία!
Γράφει το Sputnik:
Ο ρυθμός με τον οποίο ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να επανεξοπλιστεί και να ανανεωθεί κατά την διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχει εκπλήξει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Kurt Campbell.
«Έχουμε αξιολογήσει κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών ότι η Ρωσία έχει ανασυγκροτηθεί σχεδόν πλήρως στρατιωτικά! Η Ρωσία έχει ανανεωθεί», είπε ο Κάμπελ σε σχετικά πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το Centre for a New American Century, μια νεοσυντηρητική δεξαμενή σκέψης της DC.
Κατηγορώντας τους συμμάχους και τους εταίρους της Ρωσίας, ιδιαίτερα την Κίνα , ότι βοηθούν την Μόσχα στις προσπάθειές της, ο Κάμπελ συνέχισε να ασκεί κριτική στην τρέχουσα κατάσταση του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, υποδηλώνοντας ότι οι περικοπές της δεκαετίας του 1990 έχουν αφήσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον ευάλωτες στις σκληρές πραγματικότητες.
(…)
Η έκπληξη του Κάμπελ σχετίζεται με το γεγονός ότι έλαβε υπόψη μόνο την εμπειρία της ουκρανικής σύγκρουσης και όχι ολόκληρη την πρόσφατη ιστορία της ανάπτυξης του ρωσικού στρατιωτικού, οπλικού και αμυντικού τομέα, είπε στο Sputnik ο βετεράνος Ρώσος δημοσιογράφος και στρατιωτικός παρατηρητής Alexei Borzenko .
«Είχαμε έναν πολύ ισχυρό στρατό κατά την Σοβιετική περίοδο, αλλά νομίζαμε ότι η Δύση ήταν φίλος μας και ότι τα δυτικά όπλα δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον μας», είπε ο Μπορζένκο.
Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τις δυνάμεις των αρμάτων μάχης, ο δημοσιογράφος έδειξε τα τεράστια αποθέματα τεθωρακισμένων που έλαβε η Ρωσία χάρη στις προσπάθειες του Σοβιετικού Γενικού Γραμματέα Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο οποίος, ως βετεράνος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, είχε δώσει εντολή στην αμυντική βιομηχανία να παράγει τεράστιες ποσότητες των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού που κληρονόμησε και αποθήκευσε η Ρωσία.
Κατά την διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αυτά τα σχέδια τανκς της δεκαετίας του ’70 επαναδραστηριοποιήθηκαν, αναβαθμίστηκαν με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες θωρακίσεις, εξοπλισμό επικοινωνίας και οπλισμό και στάλθηκαν στο μέτωπο.
«Και όταν πρόκειται για την παραγωγή νέων αρμάτων μάχης, έχουμε επίσης ορισμένα αποθέματα σύγχρονων MBT», πρόσθεσε ο Borzenko, αναφέροντας παραδείγματα όπως το T-80 και το T-90 και την «συγχώνευση της επιστημονικής σκέψης της δεκαετίας του ’70 και του ’80, το οποίο οι μηχανικοί μας έχουν συνδυάσει με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και τροποποιήσεις για τις τρέχουσες συνθήκες πολέμου».
Η ουκρανική κρίση έχει αποδείξει ότι τα ρωσικά άρματα μάχης είναι τα καλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Borzenko, ο οποίος επεσήμανε ότι τα βαριά, υψηλής τεχνολογίας τεθωρακισμένα του ΝΑΤΟ όπως τα Abrams και Leopard 2 είναι κατώτερα, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών κινητικότητάς τους στο χιόνι και την λάσπη στις άγριες στέπες της Ουκρανίας.
«Δημιουργούνται συστήματα προστασίας τανκς, δημιουργούνται συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, δημιουργούνται συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης. Μπορείτε να δείτε ότι πολλοί στρατιωτικοί δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί πρόσφατα», είπε ο Borzenko.
Το ίδιο ισχύει και για το ρωσικό οπλοστάσιο βαρέων βομβών της σειράς FAB, KAB και ODAB, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με μια νέα «Μονάδα Καθολικού Σχεδιασμού και Διόρθωσης», μετατρέποντας τα vintage «χαζά» πυρομαχικά της δεκαετίας του ’70 και του ’80 σε μοντέρνα όπλα, λέιζερ και δορυφορικά καθοδηγούμενα «έξυπνα» όπλα ακινητοποίησης με υποβοήθηση ολίσθησης.
Επιπλέον, στον τομέα των πυραύλων και της αεράμυνας, η σύγκρουση στην Ουκρανία έδωσε στους κατασκευαστές της Ρωσίας την ευκαιρία να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν τόσο σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνολογία πυραύλων όσο και με τα σχέδια υπερηχητικών όπλων – των οποίων η ανάπτυξη ξεκίνησε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και τα οποία αναβαθμίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2010 χάρη στις προόδους στα ηλεκτρονικά, ενάντια στις κορυφαίες δυνατότητες πυραυλικής άμυνας της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Patriot. Για την άμυνα, ο Borzenko ανέφερε τους πυραύλους Pantsir και το σύστημα αντιαεροπορικού πυροβολικού, καθώς και τους S-300 και S-400, ως παραδείγματα τεχνολογιών για τις οποίες οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν πραγματικό ανάλογο.
Αν μη τι άλλο, λέει ο Borzenko, το επιχείρημα του Kurt Campbell ότι ο ρωσικός στρατός έχει «αναβαθμιστεί» κατά την διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης «δεν είναι απολύτως σωστό», αφού ο ρωσικός στρατός είναι «πιο δυνατός από ό,τι πιστεύουν πραγματικά». Είναι αδύνατο να τους «δείξουμε τα πάντα» στην Ουκρανία!
Το πρόβλημα για τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον είναι η υπόθεσή τους στην αρχή της σύγκρουσης ότι η Ρωσία «θα εξαντλούσε πολύ γρήγορα το αμυντικό-βιομηχανικό της σύμπλεγμα», λέει ο βετεράνος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα την Μόσχα, Αλεξέι Λεόνκοφ .
Στην πραγματικότητα, είπε ο Leonkov στο Sputnik, ότι η Ρωσία προετοιμαζόταν εκ των προτέρων μέσω του μερικού εκσυγχρονισμού της αμυντικής της βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια της Συριακής σύγκρουσης.
«Επομένως, όταν η Δύση μας άσκησε πίεση με όλη της την οικονομική ισχύ και άρχισε να «χτυπά» την στρατιωτικο-τεχνική μας συνεργασία, νομίζοντας ότι αυτό θα έπληττε πολύ σκληρά το αμυντικό-βιομηχανικό μας σύμπλεγμα, δεν υπολόγισε σωστά. Όχι μόνο αντισταθήκαμε σε αυτήν την πολιτική κυρώσεων, αλλά μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε και να αυξήσουμε την παραγωγή, με το αμυντικό-βιομηχανικό συγκρότημα να βρίσκεται σε πολεμική εγρήγορση», εξήγησε ο Λεόνκοφ.
Επιπλέον, σημείωσε ο παρατηρητής, η ρωσική κυβέρνηση σχημάτισε μια ειδική επιτροπή άμυνας που σχεδιάστηκε για να μειώσει την γραφειοκρατία και να επιλύσει επείγοντα προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, με τα drones να χρησιμεύουν ως σημαντικό παράδειγμα πεδίου όπου η Ρωσία παραδοσιακά υστερούσε σε σχέση με την Δύση και μπόρεσε να καλύψει γρήγορα την διαφορά!
«Πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση δεν είχαμε τόσα πολλά drones – περίπου 1.000 κομμάτια. Τώρα, 1.000 μονάδες είναι περίπου η τυπική παραγωγή ανά μήνα, και αυτό περιλαμβάνει μόνο μεγάλα drones, όχι μικρά τετρακόπτερα», είπε ο Leonkov.
«Οι επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος άρχισαν να εργάζονται σε τριπλοβάρδιες, όπως και τα γραφεία σχεδιασμού, που ασχολούνταν με θέματα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την εισαγωγή νέων μοντέλων στο πεδίο της μάχης. Και αυτό είναι έργο που κατέληξε να ξεπεράσει την στρατιωτική μηχανή των χωρών του ΝΑΤΟ, που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να μας γονατίσουν και γενικά να υπονομεύσουν ολόκληρο τον στρατιωτικό οικονομικό και στρατιωτικό-βιομηχανικό επιχειρηματικό τομέα μας χάρη στις κυρώσεις. Κερδίσαμε αυτές τις αόρατες μάχες και είναι η Δύση που έχει τώρα προβλήματα με την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων», σημείωσε ο Λεόνκοφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου